2019-09-19 209 瀏覽
是日經openrice訂座,仲有9折優惠。因為訂左位,去到即入得,雖然星期一黎,但都幾多客人,坐滿哂甘滯,所以想食最好訂座,甘就唔怕要等位。入到去點餐,因為同行朋友都唔太食得辣,所以點既辣度都係BB辣,佢分唔辣、BB辣、小中大辣,我個人黎講當然辣得唔過癮,下次再食會揀中辣。我地一行3人點左酸菜魚,雖然我地都算早到7點入座,但果時魚款已經得返黑魚同剝皮魚可以揀啦,甘唯有揀左剝皮魚啦,另外點左啲小食share,派對口水雞同埋酸辣土豆絲,因為怕唔飽,又點左一個金牌酸辣水晶粉share。先講小食先。派對口水雞真係好唔掂,佢係唔凍又唔熱,係暖既,果食物溫度好尷尬,然後口水雞得啲麻醬味,雞件肥又多皮冇咩肉,肉鞋口,份量相當少,好唔抵食,真係我食過最差既口水雞,會俾1星佢。然後果酸辣土豆絲超有驚喜,炒得夠香,無論一上枱即食,定食完一輪凍左再食,果陣香氣鑊氣都仲係到,炒得夠乾身唔油,酸辣度恰到好處,唔錯會俾4星。再黎果金牌酸辣水晶粉,酸辣味夠,水晶粉爽口,不過無論眼寬肚窄,點多左野,搞到果水晶粉最後都有啲浪費左,但真係幾好食,夾啲水晶粉撈酸菜魚啲湯,一流,會俾3星。到杯野飲啦,朋友們都一致點左凍既蜜語

派對口水雞+金牌酸辣水晶粉

酸辣土豆絲

到杯野飲啦,朋友們都一致點左凍既蜜語水果茶,水果茶唔算太甜,加上入面都有啲水果可以食,充分解到下川菜既膩。
蜜語水果茶

終於到主角酸菜魚,魚種揀左剝皮魚。酸菜魚好食,不過遺憾係揀左剝皮魚,朋友們都一致認為搭其他魚會好食啲,可惜我地點餐果時已經得返剝皮魚同黑魚,到我地食左陣已經得返剝皮魚,大家都相視而笑甘講一定係剝皮魚最唔好食先會有淨,而且剝皮魚都唔平,都要238蚊,所以更加唔值。甘唔計魚種,果酸菜魚入邊都有唔少配料,3個心單食呢個我諗已經好飽,最中意果湯,濃郁得黎又唔會太油膩,飲落去好舒服,俾4星。
酸菜魚(剝皮魚)

整體黎講,服務唔錯,雖然都坐滿甘滯,但店員們反應都快,回應得快,到埋單收錢果位店員,態度好好,仲笑住叫我地下次再黎,值得一讚。食物又好食,岩哂中意食辣既人,連唔太食到辣既人都岩食,坐得又舒服,下次會再黎!

2019-09-16
酸辣土豆絲
酸菜魚(剝皮魚)