2018-09-29 111 瀏覽
今日難得係港島區收工,同事之前成日話炮台山有好多美食,終於有機會食到呢間幸拉麵。佢係位於AIA tower,出左炮台山地鐵站行5分鐘就到,一坐低,店員就遞上點餐紙同筆,點餐紙上面有中英文版本,非常貼心。我同友人各自點了黑豚拉麵和白豚拉麵,並且追加左一份木耳同埋一隻半熟蛋。加餸係會特別分開碟上,木耳好特別地加左麻油好香口。白豚,非常正宗的豚骨拉麵,湯底十分足料,啖啖湯都有濃郁的豬骨湯味。麵質爽口彈牙,很適合喜愛硬麵的我。肉料選用了肩胛肉,沒有像有些拉麵店的豚肉般肥,咬口十足。黑豚拉麵,非常重的黑蒜味道,再加埋香口的木耳,食落口嘅時候非常之有層次感。今餐最大的亮點絕對是躺在拉麵中心的半熟蛋,溫度剛剛好令蛋白煮熟同時令蛋黃的流心最大化。

加餸係會特別分開碟上,木耳好特別地加左麻油好香口。
白豚

黑豚