2023-06-18 479 瀏覽
#搞串個pantry上次食左間傳統港式扒房💕,今次就去左試一間#銅鑼灣 、#中環 、#何文田 、#沙田 都有分店嘅美式扒房🥩!呢間餐廳主打#平鐵牛扒 ,仼食薯條🍟,店內裝修簡約時尚。今次就嗌咗香草平鐵牛扒($175)、是日特別版招牌平鐵牛扒($248)。平鐵牛扒據說即係牛肩膀對上嘅肉🤯,據稱係第二嫩滑嘅部位🧐。香草平鐵牛扒🌟🌟🌟呢個扒叫咗五成熟,上菜嘅時候已經切好一塊塊🍽️,成塊牛扒似用烤焗方法整🔥,外層比較焦硬,裏面嘅肉保持住粉紅肉色。呢個熟度,食落口嫩滑😜,但裏面有啲筋,食落口會有啲韌,整體感覺其實有少少似自助餐上面嘅烤牛肉🤨。味道方面,牛扒有淡淡的胡椒同埋鹽嘅味道,牛味唔算濃郁。同碟上面仲有一嚿焗蒜頭🧄,啲舊焗蒜頭可以再焗耐少少,因為佢食落口仲係有啲偏硬,如果再腍啲,會再好食啲😋。是日特別版招牌平鐵牛扒🌟🌟今次呢個招牌平鐵牛扒,淋上一種特製嘅醬汁,個醬汁有少少甜,亦都有少少辣🌶️。牛扒方面,係兩塊比較薄嘅牛扒,冇得揀熟度。牛扒食落去肉質好似普通蜜糖牛柳粒入面嘅牛柳,感覺冇乜特別🤨。反而個醬汁味道幾好,令塊牛扒變得好食咗。任食薯條🌟🌟🌟🌟同大部份其他扒房嘅任食薯條一樣,都係幼直身薯條🍟
#搞串個pantry

香草平鐵牛扒🌟🌟🌟

是日特別版招牌平鐵牛扒🌟🌟

任食薯條🌟🌟🌟🌟
同大部份其他扒房嘅任食薯條一樣,都係幼直身薯條🍟,食落口脆度軟硬度適中,炸到啱啱好。因為叫咗是日招牌平鐵牛扒會送一款特製醬料比你點薯條,呢款醬偏辣,但非常惹味🤤!

大家如果想試下特別啲嘅牛扒部位😊,都可以嚟試吓㗎。呢度除咗有牛扒,仲有豬肉🐷可以揀。
2023-04-12