2018-09-03 575 瀏覽
朋友最近在觀塘附近的廠廈,開設了寫字樓,咁啱行走附近,就上左他的寫字樓聊下天。時間真是過得好快,由中午傾下計,唔覺就開左幾小時了,大家都感到有點餓,那就起行到附近食晚餐。看到這間餐廳內都有不少食客,必然有返咁上下,見到餐牌的食物,價錢都好相宜,那就行入去食吧!見到餐牌的食物,的確是好邪惡,樣樣都好吸引,都唔知食得邊樣?鐵板黑椒牛扒炸蝦配薯菜,牛扒都好大件,肉質稔身,一點都唔靱,炸蝦薄脆,蝦肉爽彈,有鮮甜味,薯條鬆化,黑椒汁香濃又有點辣,是牛扒的好拍檔。蒜蓉汁西冷牛扒香草汁腸配意粉,份量好大,牛扒大件又低食,牛扒肉質鮮嫩,一點都唔騷,香腸爽肥又有嚼著,意粉軟硬適中,入口滑溜。黑松露焗雜菌時蔬,平日我都好少食蔬菜的,今日見到有咁吸引的蔬菜,點可以唔叫返一碟,一上檯,就嗅到彈彈黑松露的香氣撲鼻,加上香濃的芝士,就更加吸引我的胃口,雜菌、西蘭花焗得剛好,唔乾身,一口食落,黑松露、芝士,菇香味即湧出來,在口裹散發,難忘!