香港人對食愈來愈講究, 私房西餐都愈開愈多, 不過一個set動輒都要過千, 要搵一間性價比高嘅私房西餐確實唔容易。今晚為左同老婆慶祝我地嘅小紀念日, 我book左呢間朋友極力推介, 位於觀塘毅力工業中心嘅C.O.W. Dining, 呢度主打慢煮烹調菜式, 肉類經低溫長時間慢煮後, 肉身纖維會慢慢分解令肉質鮮嫩多汁, 老婆非常喜歡。另外C.O.W. Dining嘅意大利粉同麵包都係每日自家新鮮製造, 非常健康。👍我地未到7點已經到餐廳, 原來餐廳晚市都係開7點, 我地係第一枱客人到, 之後食客漸漸多。餐廳位於工業大廈入面, 內部裝修以粉色為主, 配合特色地板同好有風格嘅掛畫, 非常有格調, 同工廈平實嘅風格反差好大。😁餐牌設計簡單, 不過菜式相當豐富, 晚餐由$188至最豐富嘅5個course menu都有, 難得同老婆過黎慶祝, 當然要點返個5 course menu 食, 試多幾個菜式啦。😋前菜每位一份嘅前菜好醒胃, 外層係爽甜嘅瓜類包住忌廉芝士, 食完呢個前菜每我地對呢餐更加期待。😚香煎鴨肝配慢煮菠蘿兩款頭盤賣相都好吸引, 鴨肝煎得外層香脆, 油香豐富, 慢煮嘅菠蘿可能因為經過慢

香煎鴨肝配慢煮菠蘿
兩款頭盤賣相都好吸引, 鴨肝煎得外層香脆, 油香豐富, 慢煮嘅菠蘿可能因為經過慢煮, 香甜之餘非常juicy, 而且完全冇渣, 味道非常好。👍

香焗法式保雲蘇紐西蘭青口配季節性沙律
老婆揀嘅頭盤保雲蘇青口竟然有4隻咁多, 外層鬆脆, 青口爽口鮮甜。😋

野菌忌廉湯
我揀嘅野菌忌廉湯好creamy, 唔會太咸, 野菌鮮味突出, 味道唔錯。
自家製麵包

焗法式洋蔥湯
老婆點的洋蔥湯好特別, 以透明杯上枱, 一層層嘅洋蔥絲上舖上芝士同麵包, 口感相當濃厚, 洋蔥味極濃。👍

自家製義大利式雲吞配龍蝦肉和海鮮餡料
自家製嘅雲吞超級大件, 入面包裹住龍蝦同其他海鮮等配料, 啖啖都食到龍蝦肉, 味道層次豐富, 再加上海鮮汁, 非常惹味。👍

自家製義大利粉配巴馬火腿, 牛肝菌蕃茄忌廉汁
呢款自家製義大利粉我地非常期待, 之前睇過介紹, 每日係餐廳入面新鮮製造嘅意大利粉果然好出色, 麵身好有彈性, 配上混有巴馬火腿嘅牛肝菌蕃茄忌廉汁, 味道一試難忘。😍

慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁
慢煮牛柳肉質超軟腍, 牛香味特別濃, 熟度控制得好好, 肉汁飽滿, 配以紅酒汁, 牛柳肉香味更突出。👍

香煎印度洋老虎蝦配蒜蓉香草蕃茄汁
老虎蝦好大隻, 而且仲有3隻, 蝦肉好彈牙, 蝦頭多膏, 蕃茄汁混有洋蔥, 蒜蓉, 非常惹味。😋

香煎印度洋老虎蝦配蒜蓉香草蕃茄汁

甜品拼盤有4款甜品, 不過由於我地已經食得太飽, 最後只食左梳乎厘同蘋果捲, 其他兩款撻我地就打包返歸。😆

甜品拼盤

梳乎厘
賣相好吸引嘅梳乎厘唔會太甜, 蛋白味香濃, 有入口即溶嘅感覺。

慢煮蘋果捲
除左蘋果之外, 蘋果捲酥皮入面仲有其他乾果, 非常豐富。👍
慢煮蘋果捲

最後嘆埋杯熱咖啡, 埋單先留意到原來5道菜餐譜有8折優惠, 平均每位連加一都唔駛$500, 呢個私房西餐性價比相當高。👍
2018-07-24
自家製麵包