2015-05-31 1192 瀏覽
今日去開荔枝角果頭做野,客戶介紹話呢頭有棟工廈一二樓全部都係食野,當然要黎試下!一路行都唔知食乜好,一望就比巷尾呢間 Mug Pizza 吸引住,細細間但門面都算幾靚。我地叫左個二人餐,價錢係 $132,有一個 Pizza 一個飯/意,一個小食,仲有野飲。作為簡便 lunch 其實有少少貴,但以份量同味道計直頭係超班。裡面其實只有5格 Bar 台同埋一張小台面… 所以我有合理懷疑佢地係做外賣多。  外賣 Pizza 盒~ 都幾靚呢個就係意式風情 Pepperoni Mushroom,材料有蘑菇﹑辣肉腸同牛肉。簡簡單單,但非常惹味。不過我自己就比較喜歡超薄批,所以呢個有少少厚度既我就覺得有少少飽,但我太太就非常喜歡。跟住呢個就係焗素飯。因為通常食呢類西式或意式野,都係多肉多油,所以決定叫個 veggie 調劑一下。通常焗飯都係用炒飯底,但呢個素飯係用白飯底去焗的,配埋佢既茄汁同粟米,異常地夾,越食越開胃!最後呢個小食就係白汁芝士西蘭花。呢個同平時食開既芝士西蘭花有少少唔同,因為佢用左唔少既白汁,所以成個菜都係比較濕潤多汁,少左芝士果陣香濃,不過就變得無咁飽滯,好配合到成餐飯,剛好令你食得

外賣 Pizza 盒~ 都幾靚
MUG PIZZA 粟米蘑菇素飯
最後呢個小食就係白汁芝士西蘭花。呢個同平時食開既芝士西蘭花有少少唔同,因為佢用左唔少既白汁,所以成個菜都係比較濕潤多汁,少左芝士果陣香濃,不過就變得無咁飽滯,好配合到成餐飯,剛好令你食得完﹑非常飽,又唔會浪費或者食得好辛苦。真係要比個讚佢。
焗白汁芝士西蘭花
2015-05-19