2016-07-01 9999 瀏覽
尖沙咀★R&B Research & Bakery一直都想黎試,不過聽講要排隊又限時1.5hrs所以次次都放棄左..今日星期日朋友仔book左位就即儘黎試下(可能因為下晝所以無時限,悠悠閒閒坐左兩粒幾鐘坐到patpat痛先走人)作為applegreen既姊妹店,R&B開正係同一棟大廈 - 太平洋大廈(鄰近聖安德烈堂)。以前成日去applegreen食棒棒雞絲沙律同明太子意粉,諗諗下都好耐無幫襯喇~一室木系傢俬,bar台/送餐位就有一大個不鏽鋼櫃,真係有少少lab既感覺室內環境好光猛呀下,幾十盞射燈照亮住大家,好彩冷氣夠大咋好lucky呀無特別要求都有幸坐到window seat,係就係落雨個view都濛濛地(而且其實出面都只係馬路),不過係落地玻璃隔離感覺上都開揚d搵食時間Hot cheese skillet($78+10%):★★★★★ ★★★☆☆上枱時候職員提醒我地要襯芝士熱用黎捲牛角包食,不過其實好似熱同凍食分別不大,d芝士都係偏固體狀態(唔識捲整到好樣衰添。。哈哈)鐵板上的芝士味道不如想像中濃郁,但有一陣陣微燶而不苦既煙燻香味牛角包烘到金黃鬆脆,口感有層次,如果可以大件d會更開
尖沙咀★R&B Research & Bakery

,諗諗下都好耐無幫襯喇~
室內環境好光猛呀下,幾十盞射燈照亮住大家,好彩冷氣夠大咋

搵食時間
Hot cheese skillet($78+10%):
★★★★★ ★★★☆☆
(唔識捲整到好樣衰添。。哈哈
牛角包烘到金黃鬆脆
,口感有層次,如果可以大件d會更開心
雖然主角係芝士,但果一小盤蔬果絕對缺一不可,內有富士蘋果撖欖酸瓜等等,酸甜醒胃,正好中和肥仔芝士餐既油膩感

Double grilled cheese burger ($138+10%):
★★★★★ ★★★★★
果塊裙邊芝士瞬間令我地成為裙下之臣!好失敗到攤凍左先食,不過凝固左既車打芝士仍然帶來味覺上既刺激,芝味爆棚又香脆,兩隻豬忍唔住當佢小食咁一塊塊met黎食
漢堡包除左例牌蕃茄洋蔥生菜,仲有兩塊4安士既安格斯牛肉漢堡配秘制醬汁。
Double grilled cheese burger
哈哈,正呀重量级既享受

嘩,驚喜一浪接一浪
D扭扭薯塊真係好·好·食
!!外層薄而香脆,食落薯香十足口感鬆軟綿密
我已經好掛住你地啦!

Latte($36+10%):
Latte
★★★★★ ★★★☆☆
杯咖啡既賣相真係hea左少少
不過唔緊要,味蕾既滿足比起眼球更重要!哈哈~咖啡香味濃郁,奶泡比例適宜,口感幼滑
~仲要都幾大杯下,可以盡情享受咖啡時光

Lemonade(with refill, $42+10%):
Lemonade
★★★★★ ★★☆☆☆
又到左偷飲朋友仔飲品既時間,超冰涼又酸味味好refreshing
只係個人而言甜左dd,減少番d syrup就好啦,尤其是如果攤凍左可能會更甜...
職員姐姐好搞笑,朋友仔只係飲左三分一,佢二話不說拎走人杯野,仲以為有咩問題?
……原來係去refill。哈哈,其實可以講聲/等多陣先斟~

埋單$324/2ppl。
整體黎講環境舒適(book枱記得爭取window seat
),非繁忙時間黎嘆下真係唔錯~食物選擇唔算多,但勝在有特色又有質素!得閒要再黎試埋其他美食&手工啤先得~
BAKERY。。難怪深得我心
2016-06-12
Latte