2017-07-04 1668 瀏覽
始從去完西班牙返黎, 簡直愛上左當地, 不論人, 地方, 環境, 食物都令我留下深刻美好既印象! 今次有朋友生日, 俾左多間餐廳佢選擇, 最後楝左西班牙餐廳, 真好, 又可以令我回想返西班牙既美食! 其實哩間餐廳係前幾年已食過, 當時係去河內道那間, 同我老公慶祝拍拖週年, 當時還未去踏足西班牙呢入正題, 當日有happy hour 17:00-21:00, 我地點左一jar regular sangair, 有一條肉桂, 我對肉桂麻麻, 所以一上枱已將佢拎起, bartender 調得不錯, 飲到淡淡既紅酒, 不會過濃, 好適合女仔用小吃黎送下酒.叫左啲tapas 送下酒先:橄欖油蒜片蝦, 盛裝既器皿好特別, 啲蝦好爽口又夠新鮮, 雖然係橄欖油但係一啲都唔油, 啲蒜片走過油, 好香, 配埋啲蝦一啖食, 好好味黑松露雞茸磨菇春卷好特別, 入面既餡料係凍既, 但係外表既春卷好脆口, 但唔係好食到松露香, 係一款幾特別既tapas食得西班牙, 點會唔叫西班牙乳豬件 ($88), 哩個價錢已足夠我地四個女仔食, 每人已有兩件, 皮燒得脆身, 肉身唔肥, 算屬於廋那種, 雖則廋, 但係啲肉唔鞋

叫左啲tapas 送下酒先:

黑松露雞茸磨菇春卷

食得西班牙, 點會唔叫西班牙乳豬件 ($88), 哩個價錢已足夠我地四個女仔食, 每人已有兩件, 皮燒得脆身, 肉身唔肥, 算屬於廋那種, 雖則廋, 但係啲肉唔鞋口, 好淋, 又夠味, 配哩啲酸菜食好開胃

食完tapas, 就點啲main course:
毛蟹pizza, pizza 面鋪滿滿滿既cheese, 有啲蕃茄仔, 望落去係見唔到有蟹肉, 但係食落食到啖啖既蟹肉香, 正.....pizza 係漙底, 類似餅干底那種, 所以食完都不會覺得好飽濟, 好溜既感覺

最後, 當然要點西班牙海鮮炒飯, 雖然menus 寫上係二人份量, 但係絕對足夠四人食, 有四隻蝦, 四隻魷魚圈, 四隻青口, 啲蝦好大隻, 蝦肉彈牙架, 可惜冇膏..., 啲飯唔會話好硬那種, 可能要比較迎合香港人既口味...

本身我地訂枱時留左個甜品"藍莓意大利雪糕脆餅"作為生日蛋糕, 可惜食到最後, 待應竟然走過黎同我地講個甜品已經賣完, 叫我地點另一款, 朋友之後楝左"菠蘿熱情果乳酪球", 十分鐘後, 又走過黎同我地講個甜品又賣完, 叫我地又再楝另一款, 最後我地楝左焦糖花生雪糕棒, 外型似左一條雪條, 內類係雲尼拿雪糕, 外層用焦糖糖漿厚厚咁包住, 其實只食到好甜既焦糖味, 好一般!
題外話/補充資料: 其實唔明白點解已一早預訂既甜品會係當天賣晒呢? 如果當天沒有這款甜品, 係唔係應該係confirm booking 時, 應該係電話同我地講聲呢?! 如果真係當天有貨已你冇預留俾我地, 而將哩款甜品賣完, 我對貴餐廳的安排好失望, 如果係普通食飯還可以, 但當天係為朋友慶祝生日, 感覺上不太好吧!
2017-06-30
  • 乳豬件