餐廳: Harbourside Grill
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-08-10 3616 瀏覽
疫情情況下冇同朋友見面食飯超過一個月! 朋友咁啱今日星期六要返公司處理公事,順便相約食lunch,咁耐冇見又咁耐冇出嚟食飯,梗係要搵間舒服嘅餐廳聚一聚。臨時即興食lunch所以冇book位,相信平時星期六lunch冇book位應該係唔會有枱,今日12:30左右嚟到有枱,雖然窗邊位已fully book,但我哋坐嘅位置依然望到海景仲冇咁曬冇咁熱仲好。一坐低餐廳經理問我哋要飲咩水,呢度唔係淨係問你要still 定sparkling,會自動話有tab water 選擇,我哋諗住炸吓口腔、清下味蕾所以揀咗sparkling。 既然難得出嚟食lunch諗住relax 吓又對住咁靚嘅海景梗係飲番啲酒,呢度有唔少半枝wine 選擇係其他餐廳比較少見,lunch 2人半支white wine 剛剛好。同朋友冇見成個月所以係支Wine 嚟咗之後都傾咗一陣先至叫嘢食,期間唔會有人係咁追來問你落order,而係等我ready 叫先過嚟take order,我覺得呢樣嘢相當好絕對唔會令你有壓迫感。一睇Menu已經見到一定要留肚食Apple Tarte ,所以只係叫2個starters + 1 份steak s

一睇Menu已經見到一定要留肚食Apple Tarte ,所以只係叫2個starters + 1 份steak share 。 一開始叫starter 位餐廳經理就同我哋講 “Good start!”,叫埋主菜之後佢仲話 “ perfect match!” ,當然明白無論客人叫咩都會係咁講,但係對客人來講會覺得開心啲食得暢快啲,老實講呢樣嘢通常只會係一啲fine dinning 嘅餐廳或者外國嘅餐廳先會見到。

Starter 本來想叫steak tartare,但諗住主菜叫steak 所以最終決定都係叫Tuna Tartare。 雖然唔係我食過最好食嘅Tuna tartare ,但佢嘅日式醬油及wasabi 帶出 tuna 鮮味,呢個配搭幾得意。

第2分starter 係seared foie gras ,唔係用傳統嘅toast 而係改用有焦糖味好似Bread Pudding 配搭菠蘿粒粒薦底,foie gras over cook 咗未能做到外脆內軟,菠蘿粒粒本身較甜但佢配搭嘅辣椒中和左佢嘅甜膩,又OK喎。 Bread pudding 雖然可有可無,但幾好食唔會太甜,用嚟配搭foie gras 幾得意。

主菜叫咗一份肉眼扒,350g 2人share 剛剛好。 肉味唔夠濃但肉質柔軟,$388 呢個價錢我收貨。

終於嚟到甜品,就係我最鍾意嘅Apple Tarte! 佢寫明2人份,見到好多人都係叫呢個甜品,所以我都非常期待
。 當經理拎過嚟嘅時候都會準備你會影相,會問你要切一半定分4分方便你食,切完之後又會問你想佢幫你serve上碟定放喺枱你自己慢慢切嚟食,又細心解釋點解配搭sour cream 而唔係平時嘅cream,呢啲details 位真係好細心。 Apple Tarte 係偏甜嘅,正如經理所講配搭sour cream 係可以中和佢嘅甜又幾好喎

係呢2.5 小時我真係覺得好relax,一來靚景、二來每個dish 之間有時間俾你休息,就連2個starters 佢都係分開上,等你食完一個starter 至上另一個starter,絕對唔會好似其他餐廳咁一次過上俾你,而且我仲留意到佢哋會喺遠處望一望你係咪食完張枱係咪已經冇碟先至再上另一道菜。 三來服務真係好好感覺好professional,每食完一道菜收碟之後都會抹枱,呢樣喺香港來講比較少見

雖然佢啲嘢食唔係真係一流,但價錢唔係貴,整體我係enjoy,依家香港食飯最怕好似食到好似俾人追交枱,呢度食得絕對舒服,下次我會再嚟食晚飯,希望疫情可以快啲消失,可以快啲恢復晚市堂食!
2020-08-08