近年母親大人的生日都會一家去酒店食BUFFET慶祝,今年是連續第二年幫襯Kowloon Shangri-la的Cafe Kool。不過今次由dinner buffet變左食lunch buffet 就即管試試lunch buffet究竟有咩唔同。首先,lunch的海產類明顯較少,dinner淨係食大大隻熱熱地的開邊龍蝦都食到飽,今次海產類就無咁吸引,都係得龍蝦鉗、蝦、青口、蜆等等。不過5星級酒店不同一般酒店的地方,除了服務一流之外,自助餐裡一些細微位是可以做得很特別很有心思。例如沙律區除了有一盤盤自取的沙律配料,還有3款「已入瓶」的玻璃瓶沙律,有玻璃蓋罩著十分衛生,完全感受到5星級酒店的質素。 包類方面,亦是應有盡有。幾款長包是讓大家自己切下所需份量,而一個個已製成的小包亦很受歡迎,某些種類很快就比取走,要等下一輪refill。燒腩仔和沙爹串燒都是值得推薦的小食。 本來食buffet的策略是盡量少食碳水化合物等飽肚食品,以便可以嘗試更多美食。但當我走到印度咖哩的corner,正在拿取不同味道的咖哩試味時,在counter入面的印度哥哥仔突然好興奮咁問「madam, would y
就即管試試lunch buffet究竟有咩唔同。
紅菜頭沙律
燒腩仔和沙爹串燒都是值得推薦的小食。
但當我走到印度咖哩的corner,正在拿取不同味道的咖哩試味時,在counter入面的印度哥哥仔突然好興奮咁問「madam, would you like to try the nann?」
見佢咁熱情,我都好難抗拒,於是就答應左佢話要試試.....

佢二話不說唔知係邊度變左舊麵團出黎
仲起手開始係度搓圓㩒扁,即席示範「naan是如何鍊成的?」。
之後見佢將塊naan黏到背後的印式烤爐的牆上,等左一陣,終於見到製成品!
食naan食過咁多次,都係第一次見證佢整個誕生過程~

而食落的味道亦有驚喜,平時食naan始終在廚房裡放了一段時間才拿出來吧,都會比較硬身。
但這次即叫即整的naan口感是明顯鬆化好多倍!!
印度烤餅
Cafe Kool的lunch buffet另一賣點是即燒的扒類,有雞、牛、羊、豬等,燒出來每一塊不算很大塊,也許是讓大家不用吃那麼飽,而且燒起上來也較快熟。各款肉類的質素算是不錯。
除了naan, 燒肉,另一款即叫即整的食物是pasta,有3種類型的pasta可選,還有幾款配料和醬汁。
見到好多人都直接向廚師order一份carbonara,不過我嫌白汁太飽,就要了一個蕃茄醬汁配麥意粉的簡單貨色。
Last but not least,buffet其中一個重點當然是甜品吧!!
跟之前食dinner buffet一樣,餅點的種類大概有10款,而haagen-daz 的雪糕/雪芭亦大概有10種。
基本上全部都好好食
值得留肚去食甜品呀~
今次用左恆生信用卡八折的優惠,都算幾抵食。
試過lunch同dinner,lunch當然平一截,但食物款式就沒有dinner般吸引了,下次應該會試試其他酒店的buffet吧。

*香格里拉,真的能讓人忘掉自己身處香港,彷彿去了一個仙境*
*在忙於吞食各種美食之餘,亦可多多感受那種忙裡偷閒的感覺*
題外話/補充資料: 見到好多客都有加錢加drink package,酒量食量都大的朋友,可以試試,價錢不貴。
2015-04-18
生日