2K
係網上搜尋海景、浪漫餐廳,最後決定黎依度一試,當然一早已訂左枱啦 ﹗之前打電話訂枱時,唔記得要求 window seat ﹗心裡一直耿耿於懷,會唔會編到坐埋角落呢?非常擔心 ﹗上到餐廳,女侍應熱情地帶路,幸運地安排坐正白色鋼琴旁,仲係大開邊落地玻璃添 ﹗多謝多謝。朋友仔遲到差不多 60 分鐘,心裡真係起左火,好采係咁靚又浪漫既環境下,不消幾分鐘已 back to normal ﹗先坐低歇一歇,飲啖法國有氣礦泉水回回氣,再慢慢研究吓個 menu。坐無耐就有位伯伯出黎演奏鋼琴,還可以啦 ﹗有流行曲又有古典樂章。如果我識得彈到就好喇,一定要學識去,了左件童年夢想先得 ﹗朋友仔起初話坐係鋼琴邊怕太嘈,但依家又好受樂喎,不過在場食客大多都無理會誰在彈奏、彈什麼呢 ﹗個 set dinner 似乎唔多啱口味,有點悶而普通,較大路但經濟,麻麻地。第一次黎試,我都係決定 order 依度既招牌菜喇 ﹗因我一早已上網做足功課,哈哈 ﹗今晚餐飯朋友仔全部交由我發板,一定無問題,放心啦 ﹗第一次黎幫襯,亦係第一次同依位朋友仔食飯。麵包籃,食頭盤前先黎個籃先。兩款麵包兩款薄脆,麵包新鮮而麥味香濃,外面嚥靭而裡面軟棉,配上牛油更加好味 ﹗雖然係凍食,但一啲都唔差架。我地兩個已盡力去忍口,怕食得太多麵包太飽左點算呢 ﹗因為好食囉。韓國生蠔 Osole、法國白珍珠 white pearl、法國生蠔 ﹗順時針由左到右面、由淡到濃食,基本啦 ﹗我一心想黎食蠔皇 Belon 架 ﹗每隻 HKD125 ﹗不幸地已經賣晒,好可憐啊 ﹗好懷念佢既金屬味同 after taste 感覺,無得彈 ﹗如果有機會再黎,真係要問定有咩蠔喇 ﹗經理介紹另一隻新到品種,不在 menu 上既荷蘭蠔,但剛剛又 sold out,係咪咁對我呀?﹗唯有轉法國白珍珠啦。韓國生蠔,見 open rice 有位食家稱只有依度 Ambrosia 先有得食,但我早係上年已經係大埔某西餐廳品嘗過喇 ﹗韓國生蠔十分肥美而 creamy,鮮甜而蠔味濃郁,再加上清淡既海水味,好好味 ﹗朋友仔都大讚 ﹗比我係大埔食既更鮮更肥美,味道更濃,更加好食 ﹗法國白珍珠,依舊 creamy 而味濃。另一隻新到法國生蠔未上 menu 的,最濃郁既海水味而帶出蠔既鮮味,爽口中帶點點嫩滑 ﹗全部都非常滿意,果然係有名既蠔吧 ﹗推介 ﹗有 3 款助料配生蠔,除左鮮檸外,其餘兩樣都無試到添,掛住食啦 ﹗哈哈 ﹗食生蠔既時候,侍應還幫我地配左杯白酒,味道都好夾,Good ﹗前言講得實在太多,係時候到湯、主菜同甜品喇 ﹗慢食十分舒服,享受每一分鐘、每一道菜,真係可以感受到食環境、食氣氛、食情調係點架 ﹗蟹肉龍蝦湯,我最鍾意飲龍蝦湯,機乎必叫 ﹗不二之選。清香濃郁既龍味道,夾雜住淡淡蟹肉既鮮味。如果質感可以再做滑一點就更好,味道無得彈。溫度剛好燙咀係最好飲既,轉眼已被我全部吞晒喇 ﹗好味好味 ﹗法國牛肉牛骨髓清湯,完完全全係牛肉既精華所在,牛味特濃但味道清徹鮮明,有著一貫法國牛肉湯既風格。炭燒加拿大豬架配紅加倫子汁,等左咁耐 ﹗主角終於出場喇 ﹗招牌菜一定要試 ﹗經理哥哥建議 7 成熟會最好,我當然讚成啦。一放上枱已經聞到炭燒豬肉香味,即時食指大動 ﹗份量十足,用刀緩緩切下,質感軟棉,咬落嫩滑無比,肉汁激射。豬肉味道濃郁而且充滿口腔,感覺非常滿足 ﹗好好味呢 ﹗還有蜜桃墊底,配豬架肉同吃,一甜一咸,味道更加特出 ﹗食完好有 encore 既衝動 ﹗食多塊都唔會膩呀 ﹗波士頓龍蝦扁意粉,真係好食到不得了既招牌菜呢 ﹗大讚 ﹗朋友仔都已好飽,但因為太好食,點都要全部食晒去先得停得口呀 ﹗龍蝦肉質地超彈又鮮甜帶海水味道,肉汁豐富又夠濕潤 ﹗扁意粉煮得嚥靭滑溜,用龍蝦油炒過,充滿蝦蝦既香味,唔價覺得油膩,味道非常濃郁細緻,好正呀 ﹗兩大主要招牌菜,炭燒加拿大豬架配紅加倫子汁及波士頓龍蝦扁意粉。美酒、佳餚、海境、鋼琴、浪漫、舒服 ﹗非常滿足 ﹗好開心既一次晚飯。可能今日係閒日,而且復活節長期假將近,食客不多,環境更加寧靜舒服,侍應們有更多時間照顅客人。食得好包好滿足,但咁正既晚飯必須用個甜品作終結 ﹗雖然我一向唔食甜,但係特別條件下就例外。如果每人 order 一款又怕食唔晒,決定一份兩個人食啦。好多款甜品呀,花多眼亂呢,當然都係 order 啲較罕見架啦。決定左甜品,跟住叫埋杯野飲就 perfect 喇 ﹗朋友仔飽到飲都飲唔落,咁由我 order 個 花茶一齊飲啦 ﹗傳統法式焗蛋白配呍喱嗱汁及焦糖榛子,一時睇錯左,我以為係法式焦糖燉蛋呀 ﹗無緊要,試新野仲好。傳統法式焗蛋白配呍喱嗱汁及焦糖榛子,隨個人喜好散上朱古力碎,食得喇 ﹗有一片薄薄既金箔放係蛋白上作點綴,本身金箔無味道的呢,裝飾為主。焗蛋白既感覺有點似食疏乎里,食左都好食無食既感覺囉,哈哈 ﹗入口即溶,好滑溜,味道主要來至呍喱嗱汁,要將蛋白、呍喱嗱汁及焦糖榛子同吃,味道就剛剛好喇 ﹗都值得推介。雪白神話花茶,係 menu 度見到個名咁勁,即刻叫黎試試 ﹗朋友仔仲有大半杯紅酒未飲,所以只係試左一口花茶。味道清香,質感似薑茶,飲完感到提神、消滯喎。舒舒服服,開心又滿足既晚飯 ﹗開心既時間特別快過,又係時候講 bye bye ﹗唔知下次再見係幾多年後喇,take care ﹗

麵包籃
3 款助料配生蠔