食日本嘢的話, 我多數食放題, 反而屋酒屋較少. 上星期便去了位於尖沙咀亞士厘道的響葫蘆燒物居酒屋食飯. 個名幾特別呀, 唔知食物又怎樣呢?先來麵豉湯. 這個湯味道適中, 最怕無味的湯. 淡淡的麵豉香味, 配上海帶和豆腐就最夾.二色刺身, 我唔食魚生, 所以留番俾朋友食. 佢話好新鮮, 又夠鮮味.和風有機沙律. 蔬菜好新鮮, 入口夠爽脆, 不知是否是有機的關係, 特別清甜. 我最愛佢黑醋汁, 同蔬菜好夾, 食完好醒胃.接着是軟殼蟹卷. 軟瞉蟹幾大隻, 入口有微脆, 加埋壽司卷上的蟹籽, 口感十足.海蝦天婦羅.炸粉不會太厚, 算薄身. 外皮夠鬆化. 海蝦好大隻, 肉質又彈牙.可惜這個套餐得一款天婦羅, 多幾款就更好. 香蒜一口牛柳粒. 上枱已香氣撲鼻. 牛柳粒牛味幾濃, 最重要是夠腍, 配上香蒜, 就更加惹味.響葫蘆香橙焗銀雪魚.這個菜式好創新, 我之前從未試過這樣煮法的銀雪魚. 橙有點甜甜地, 而銀雪魚肉質好夠, 不會被香橙蓋去鮮味, 估唔不橙和銀雪魚咁夾. 來這裡真的要試下這個菜式. 日式义燒炒飯. 這個炒飯唔太油膩,每粒飯也是分開, 不會黏在一起, 仲帶點煙靭, 我自己鍾意這口感.

和風有機沙律.
接着是軟殼蟹卷.
海蝦天婦羅.
可惜這個套餐得一款天婦羅, 多幾款就更好.

香蒜一口牛柳粒.
響葫蘆香橙焗銀雪魚.
這個菜式好創新, 我之前從未試過這樣煮法的銀雪魚.

來這裡真的要試下這個菜式.

日式义燒炒飯.
我自己平日食雞軟骨, 因為太硬, 但朋友愛食, 所以點了炸雞軟骨.
估不到這個雞軟骨相對平日食那些無咁硬, 加上熱辣辣炸起, 好可口, 而且有灑上胡椒粉, 所以更加好味.
我地點了四款串燒, 包括雞腎, 雞翼, 雞皮和雞軟骨.
我自己唔多食雞皮, 朋友話好脆.

雞翼外皮脆, 雞肉不太乾身.

反而雞腎有點驚喜, 入口已有淡淡雞腎香味, 平日食那些無乜味, 這個又唔太硬, 口感不錯.

最後, 甜品是雪糕糯米糍.
這裡各方面也不錯, 若分量多一點更好.

• 和風有機沙律
  • 響葫蘆香橙焗銀雪魚