2012-10-25 209 瀏覽
在網上看到有人推介這間中菜館,得知中午時段有飲茶放題便決定一試!那天跟老公同奶奶十二點去到茶樓,位置在1881的一個類似四合院的地方,門面很低調,但頗有特色。餐廳內裝修很雅緻,古色古香,有種脫離了繁盛巿區的感覺。座位挺寬敞,不是很多人,亦有不少遊客。好!入正題!一坐下,服務員便給了放題點心紙!當然每樣叫啲試下味先!我覺得最好吃是香檳蝦餃,淺粉紅色的蝦餃很晶瑩,皮很薄,啲蝦用香檳浸過,有點甜香。我們吃過後,encore 了幾次。其他點心也很特別同都好好味,例如燒鵝酥,賣相已經好得,個酥好鬆化,好味!仲有豬潤燒賣,酸薑皮旦酥都好味同特別!反而個鮑角雞扎就不是太特別,不過都夠經貴的,雞扎內有大約半隻小鮑魚,而198任吃的價錢,吃多幾隻已回本!不得不提那個媽媽靚湯,真係好好飲!其實那天的湯只係蕃茄薯仔豬骨湯,但唔知點解咁鮮甜!連廚神奶奶都想知點解可以咁鮮甜!總之一句好食抵食值得食!
  • 香檳蝦餃