最近生存技能爆滿既男朋友話帶我見識下食omakase, 作為一個唔會拒絕好意既女朋友一定應承兼食盡佢。晚 17品 ($980 +10%)先付(3品)✨芝士魚糕、螢光魷魚及淮山麵唔好覺得佢睇落普普通通,魚糕好重魚味,螢光魷魚雖然睇落乾身,但食落去好香仲有汁!配埋清爽既淮山,酸酸甜甜好開胃!刺身(4品)✨ #伊左目師傅俾左我地睇呢條魚既身份證,教左我地每一塊唔同既食法,可以齋食,點小小藻鹽或者wasabi ,就係咁簡單既食法先食得出佢既味道!✨藍澳產龍蝦刺身配紫蘇花、蝦膏蝦膏係師傅突登調過味,第一塊龍蝦肉建議配少少青檸汁,第二塊肉配埋濃郁既蝦膏,好食到上天堂!✨北海道章魚話說一隻章魚腳都成米長,今次食左佢既吸盤同肉,師傅醃到酸酸地更加帶出佢既清甜!✨ 灸燒千葉 #金鯛又係兩條有身份證的魚,好清爽但又有啲肉感既魚,灸燒個皮少少,更加有外脆內軟既感覺!煮物✨煎三文魚下巴男朋友係個挑食既公主,平時特別討厭有骨既魚,今次佢連皮都想埋我個份,炸得好香脆又啲魚油又逼哂出黎,魚肉好滑,配啲酸酸既醬汁,唔會好膩!壽司6貫壽司用左女王米,大粒得黎有啲嚼勁,師傅手勢都很好!✨ #蜜柑鯛 :呢款魚係由愛湖縣黎,

晚 17品 ($980 +10%)

先付(3品)

芝士魚糕、螢光魷魚及淮山麵

✨芝士魚糕、螢光魷魚及淮山麵

刺身(4品)
伊左目

✨ #伊左目
藍澳產龍蝦刺身配紫蘇花、蝦膏

✨藍澳產龍蝦刺身配紫蘇花、蝦膏
北海道章魚

煎三文魚下巴

✨煎三文魚下巴

壽司6貫
壽司

壽司用左女王米,大粒得黎有啲嚼勁,師傅手勢都很好!

✨ #蜜柑鯛 :呢款魚係由愛湖縣黎,三日熟成,因為佢地由細到大食既糧有柑皮,所以魚身食落有蜜柑味,味道好豐富,甜中帶少少甘!

✨ #池魚 (donchichi): 呢款有名既池魚意思係小朋友,油脂味超濃郁!

✨青柳:係日本omakase先會見到既魚,香港比較罕見,比起北寄貝個類貝殼類明夠爽口又軟身,帶少少甘味,好有層次!

✨大 #拖羅:實在太愛拖羅,雖然我一般比較愛中拖羅,但呢條本身有8.7kg(不計魚頭)既三重拖羅(真係有種係係豐州市場食既味,油膩得黎冇筋,真係人間享受!

✨ 天使蝦 :我不嬲就鐘意食生蝦多過熟蝦,但呢隻蝦簡直顛覆咗我對熟蝦既睇法,甘甘地蝦膏味,又有肉感!

✨ 銀鱈魚:一個字- 肥~佢有種左口魚既油膩味,但有比較清新啲,食落真係估唔到係鱈魚!

✨鹿兒島A4 和牛丼
又有種係日本食和牛既感覺,配埋蛋黃漿,真係visual killer,係香港食到咁高質既真和牛,好感動!

✨吸物(蔥花 豆腐 蛤蜊)
就咁清清地,岩岩好洗走哂嘴裡面油膩豐富既味道,暖暖地好舒服!
綠茶奶凍

甜品:#綠茶 奶凍
上面每一道菜都咁高質,老實講對甜品都冇要求,點知呢杯奶凍,筆起身個texture已經知不得了,食落去有好濃郁既綠茶味,仲有啲磨成綠茶粉粒粒既感覺!好想瘋狂encore
Free-flow sparking& 清酒&梅酒

Free-flow ($188) [sparkling, 清酒,梅酒]
最開心係任飲酒~3種酒都好好飲,梅酒尤其正,味道好純好甜,完全唔覺自己飲緊酒!

感謝老板帶我黎食呢餐,估唔到香港都有啲咁高質既omakase, 其實$1000多啲食到咁多款加環境有舒服,好有禮貌既師傅同員工,真心覺得抵既!會再返黎食😍✨
2023-06-05
芝士魚糕、螢光魷魚及淮山麵