2019-09-21 88 瀏覽
銅鑼灣百樂以前同屋企人間唔中都會去食,尖沙咀嘅百樂小館就係第一次。我想講香港食潮州嘢真係好方便,平時通常會去九龍城,如果唔係因為今日成班朋友聚會都好少會喺尖沙咀食潮州嘢。佢哋嘅蟹棗,蝦棗,係絕對100分,炸口得啱啱好之餘唔會油淋淋,粒粒都好飽滿,最重要嘅係佢好足料,唔會好似其他潮州飯店咁樣軟林林!心食!原本想叫多份,但係我哋已經叫咗好多其他餸,搞到人哋想食多粒都冇機會!佢哋嘅燉湯好有驚喜,今日係蟲草花螺頭燉雞湯,直頭好飲過自己屋企煲,雞湯濃郁,冇味精,飲完唔會口乾。重頭戲係潮州糯米炒肉蟹!我食左一隻大蟹鉗,始終身體唔係咁好,佢哋成班八婆食到嘴舐舐,隻蟹超大!係超大,糯米飯勁入味!明明要戒口,結果都食咗成碗糯米飯!唔記得咗佢叫乜嘢名,係炸芋絲餅?又係超好食,佢哋嘅炸嘢真係做得相當唔錯,五香粉唔會蓋過芋頭嘅鮮味,原本應該要share一人一半,我自己貪心食咗成塊!我想講,好戲在後頭!杏仁茶加芋泥!又係我嘅第一次!好食到想爆粗!杏仁茶,香滑,唔會太甜!重點係同啲芋泥一齊食!即係將成件事昇華咗!好似升左呢咁!成件事唔會太甜,口感柔滑!真係有少少對唔住最尾加單嘅反沙芋,雖然你都好好,但係杏仁茶加芋

重頭戲係潮州糯米炒肉蟹!

我想講,好戲在後頭!

杏仁茶加芋泥!

又係我嘅第一次!

好食到想爆粗!

杏仁茶,香滑,唔會太甜!

真係有少少對唔住最尾加單嘅反沙芋,雖然你都好好,但係杏仁茶加芋泥已經成為咗我嘅最愛!