2012-07-27 34 瀏覽
我平時都好少食上海菜,因為一般黎計食優質同正宗上海菜都唔平,今次團購搞上海菜下午茶任食,我又休假,當然值得一試啦! 而且地點仲係 Element,真係夠晒休閒同享受。呢次任食有成28款菜式以供任食,共分四大類,分別係涼菜、麵點、點心同甜品,我同媽咪大致上都食盡多達20多款,都算差唔多食齊晒! 非常滿足,真係飽到上心口添!迷你鮮肉餛飩,每碗有2件,餡料話明係鮮肉,果然夠鮮,唔係一般的急凍肉的味,餛飩細細粒容易食。香葱咸薄餅睇落係油炸已經唔多想食,食落口唔算好油,雖然香口,仲有脆脆地,唔熱,都係一般。擔擔麵都係細細碗,一D都唔辣,配合濃湯同花生碎,肉碎份量適中,麵質可口彈牙,唔錯! 大白菜春卷香脆,唔熱,都係一般。奶皇小麻球係甜點,剛剛整熱出黎,熱食可口非常,咬一啖,奶皇餡即流出黎,小麻球炸得香脆可口,讚!呢碟涼菜有4款,包括蒜茸拍黃瓜、蒜泥白肉卷、荳腐馬蘭頭同梅菜荀三絲,4款中我比較鍾意食蒜泥白肉卷,雖然係開胃涼菜,其他都唔係太喜歡。呢碟涼菜有係4款,包括水晶肴肉、手撕烤麩、涼拌大豆芽同本幫燻魚,水晶肴肉幾好食,塊肉唔會好肥膩,恰到好處。手撕烤麩咸咸地,有D似食豆付咁,好味! 本幫燻魚甜

菜譜
王家沙下午茶

香葱咸薄餅、迷你鮮肉餛飩
擔擔麵
大白菜春卷香脆,唔熱,都係一般。
大白菜春卷、奶皇小麻球
涼菜4款
。手撕烤麩咸咸地,有D似食豆付咁,好味
! 本幫燻魚甜甜地,雖然顏色黑沉沉,食落好香口
。我唔鍾意食涼拌大豆芽,好辣,唔掂!
涼菜四款
鮮菜肉小籠包同蘇式鮮肉小籠包睇落分別唔大,只係頂部有D菜係到。鮮肉小籠包湯汁好鮮甜,鮮肉同樣地同餛飩一樣夠晒新鮮突出D鮮肉味,皮薄且冇穿,讚
鮮菜肉小籠包同蘇式鮮肉小籠包
嫩雞煨麵味雖然淡左少少,雞肉份量適中,麵質可口彈牙,都係一般啦!
嫩雞煨麵
棗泥糕係剛剛蒸好,熱食好味,棗濃,每人二粒,細細粒易入口,好味
!
棗泥糕
桂花酒釀丸子,酒味香濃,丸子係芝麻細粉湯丸,彈牙可口,糖水唔算太甜,好香
桂花酒釀丸子
糯米燒賣,剛剛蒸好熱食好味,咸度適中,始終係有糯米,比較飽肚,味道一般。
糯米燒賣
總括而言,呢個上海菜任食值得一讚,上菜快,品質好,算係任食的新嘗試~

2012-07-26
用餐優惠