招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$25,000-$28,000
月薪
更多筍工 (10)
2023-11-04 87 瀏覽
今日係Halloween🎃,放左工同老公去尖沙咀文化中心地下Lemna of the alchemist 「牧羊少年與他的浮萍」食dinner,諗住食完嘢再沿住海濱散步感受吓。烤加拿大豬鞍配 烤 新薯 及 火炙粟米 伴 芥未籽蘋果醬豬鞍扒好厚身兩邊煎得金黃,肉質鬆軟,口感嫰滑,烤過的新薯及粟米香甜 ,伴以芥未籽蘋果醬,酸酸甜甜有果香,不會油膩。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉貓耳朵粉外型似貓耳朵,size的骰,一匙羹就舀到四五粒,食起嚟好有嚼勁。記得我第一次食貓耳朵粉就係喺呢度,是牛面頰醬汁貓耳朵粉,真係一試難忘。今晚menu貓耳朵粉配上一個海鮮版濃汁,海膽呈橙黃色,味道鹹中帶鮮甜,質感軟軟,入口即溶;黑色魚子醬感覺矜貴,好有鮮味;加埋啖啖鮮蟹肉,呢個配搭真係完美,味道又再一次昇華,好食到難以形容。煎北海道帶子 配 奶油南瓜烤菇意大利飯呢道菜好有Halloween feel。北海道帶子又大又甜美,爽滑彈牙,兩邊煎得金黃。Risotto口感軟硬適中,烹調時間拿捏得好好,加上粒粒嘅烤菇,口感豐富,配以奶油南瓜汁,除咗顏色好金黃,味道濃味好creamy。覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅想食甜品,但係
烤加拿大豬鞍配 烤 新薯 及 火炙粟米 伴 芥未籽蘋果醬

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

煎北海道帶子 配 奶油南瓜烤菇意大利飯

覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅
想食甜品,但係又唔想咁heavy,於是揀咗呢個蛋白脆餅。呢款甜品好簡單,其實係將蛋白同砂糖攪拌而成。但呢度嘅出品好有心思,首先表面食到一層raspberry cream夾雜着粒粒嘅糖漬strawberry及片片蛋白脆佈滿面,內裏是一球雲呢拿雪糕,層次好豐富,酸酸甜甜好醒胃,賣相粉紅好有少女feel,打咭一流,口感輕盈唔heavy, 啱曬我地女士食。

無花果合桃焗流心芝士撻配焦糖脆脆
上枱presentation很美,撻上放上新鮮無花果,烘過的合桃及焦糖脆脆則撒滿碟上。流心芝士撻撻皮脆,芝士餡滑溜,烤焗時間拿捏得剛好,質感很討好,不會過甜。

每次嚟尖沙嘴,牧羊少年都會係我首選,佢集餐廳、酒吧、舞台及展覽區於一身,空間寛敞,座位舒適,感覺良好,又一次美好的用餐體驗👍