2021-03-23 134 瀏覽
旅行癮又發作啦... 好掛住泰國街邊小食啊....要去食下家鄉菜式止渴。今日去左尖沙咀一間泰國菜,其實無做d咩research,全靠彩數😂今日大家都好肚餓,叫左勁多野食😍首先講吓前菜先,叫左泰式生蝦同冬蔭公湯。依個時勢最緊要街衛生,我見佢上蝦個汁會有保鮮紙包住d汁,食個陣先開。 蝦都好新鮮同埋好夠凍👍🏻湯就岩哂我,佢唔會好辣,飲落去好順。 主菜叫左個咖喱軟殼蟹, 包夠軟熟, 點埋咖喱真係不得了😍 軟殼份量好多, 食到最後都仲有, 唔會得咖喱汁無餸另外嗌咗魚肉生菜包,味道好好重薑同青檸味, 反而幾有驚喜,因為係我記憶當中其他餐廳好似冇點過依個餸。 炸魚本身比較肥膩既野,但包埋生菜食就岩岩好。最後一定係必叫既炒金邊粉, 炒得夠乾身, 麵條比較幼身, 但我覺得可以再重味d😋

今日大家都好肚餓,叫左勁多野食😍