2022-03-21 594 瀏覽
尖沙咀一向多好野食,今次黎到尖沙咀一間樓上泰國菜試一試朋友的泰菜推介。我地都中意食海鮮,所以叫左泰式炒花蛤同推介榜的奶油大蝦!泰式炒花蛤用左好多泰國炒菜的料頭黎炒,火喉十足,食落好香而且芡汁濃,好惹味!奶油大蝦亦都好推介,奶油味香而不膩,而且大蝦好大隻,好抵食!另外仲點左泰式炒椰菜苗,泰國菜必吃!二個人share左碟冬蔭公炒飯,二個人食都好多,炒飯粒粒金黃,重冬蔭公味道。最後嘆返杯泰式奶茶,香濃而且唔會泰甜,味道夾得剛好!
我地都中意食海鮮,所以叫左泰式炒花蛤同推介榜的奶油大蝦!
另外仲點左泰式炒椰菜苗,泰國菜必吃!
最後嘆返杯泰式奶茶,香濃而且唔會泰甜,味道夾得剛好!
2022-03-20 165 瀏覽
今日約左老朋友係尖沙咀見面,大家都想食泰國菜,於是簡左呢間位於北京道既新泰,點知食落有驚喜。餐廳裝潢充滿泰國風情,而且座位寬落,坐得舒服。餐牌選擇非常之多,我地都研究左一陣先想好食咩。最後點左奶油大蝦:有濃香的奶油味道,蝦夠大大隻,蝦肉肉質爽口,食3隻都唔會覺得厭,奶油仲可以撈飯食。泰式炒花蛤:味道好濃,花蛤數量都多,岩晒重口味人士。泰式冬蔭公炒飯:食落好fresh,好少地方有呢款炒飯,雖然有冬蔭公,但冬蔭公味道唔會太搶。炒椰菜苗夠香夠獲氣。

餐廳裝潢充滿泰國風情,而且座位寬落,坐得舒服。

餐牌選擇非常之多,我地都研究左一陣先想好食咩。最後點左

泰式炒花蛤:味道好濃,花蛤數量都多,岩晒重口味人士。

炒椰菜苗夠香夠獲氣。
2022-03-19 101 瀏覽
係咁多款東南亞美食之中,個人最鍾意都係泰國嘢食。今次食呢間位於尖沙咀嘅泰式餐廳,之前唔係呢間分店。呢間分店係第一次食,係樓上店嚟嘅。同好多泰國餐廳一樣,泰國都係有唔少嘅小食。我地點左泰式拼盤,拼盤有蝦餅同魚餅,每款四件,雖然有啲熱氣,唔敢叫太多,但配左個酸辣醬,味道同溫度都唔錯。小食之餘,我哋點左冬陰功湯。酸辣嘅冬陰功湯主要係用嚟開胃。辣嘅程度係我接受到。飲完之後胃口大增,如果驚辣嘅可以點凍飲。我哋點左豬肉配生菜包。豬肉嘅份量啱啱好同生菜包配合。因為唔想太飽肚,所以都係點左呢啲沙律類嘅主菜。個人都幾鍾意食呢道菜,因為口感豐富。另外我哋點左泰式法包配軟殼蟹,有咖喱作為醬料。軟殼蟹鬆脆,冇因為淋咖喱而林咗。建議都係趁早食。咖喱香濃入味,都值得推介。由於太飽嘅關係,都未有點到甜品,只係點左兩杯泰式特飲。整體來講,都算係豐富嘅一餐,同埋環境都算唔錯。

2022-02-28 81 瀏覽
新泰絕對係香港食泰國菜既信心保證,之前同屋企人食過幾次,次次都好好食👍🏻所以之後諗唔到食咩又唔想中伏都會食番新泰去過幾間分店,全部都裝修得好靚好泰風feel ,食物質素穩定,價錢合理泰式燒春雞釀香茅黃飯,全隻燒雞香口嫩滑,加埋惹味十足的釀香茅黃,黃飯粒粒分明,一切開就有陣陣香味燒烤蒜蓉帶子,每隻都有手掌咁大,而且仲落左超級多蒜蓉同芝士,加埋厚實帶子既鮮美,食落好有層次感😚椰青沙冰,由於當日著唔夠衫,食落超凍🤣比較推薦天然椰清必點coconut jelly ❤️一百分既甜品

椰青沙冰,由於當日著唔夠衫,食落超凍🤣比較推薦天然椰清

必點coconut jelly ❤️一百分既甜品

2021-07-14
  • 燒春雞包飯
  • 串燒
  • 泰式炸蝦餅
2021-12-30 190 瀏覽
呢間午餐我食過幾次覺得幾好食,朋友話過嚟接我收工我就介紹咗呢間一齊食晚餐~一上到去都爆曬場好彩提早左book位🤗俾咗個卡位我哋坐座位好闊落,食物質素整體黎講都幾好食,充滿泰國風味😌
一上到去都爆曬場好彩提早左book位🤗
2021-12-26 119 瀏覽
實在太掛念我鄉下泰國🇹🇭🇹🇭🇹🇭所以久唔久就想食泰國嘢,呢間餐廳勝在近地鐵站,同埋睇d相片都幾吸引~椰汁冰椰汁冰是泰國餐廳常見的飲料, 這裡的椰汁冰椰奶味超濃郁;即使冰塊慢慢融化後, 淡淡嘅椰香仍然在口中不散!麵包焗咖哩軟殼蟹金黃香脆嘅麵包盛載著滿滿一盤酥炸軟殼蟹, 賣相一絕!麵包出奇地香脆, 沾上香濃幼滑嘅咖哩令人食指大動。泰式炒花甲花甲分量十足, 配上紅椒黃椒, 本身賣相已色彩斑斕, 加上泰式辣椒膏, 惹味十足。冬陰公金邊粉在泰國餐廳必吃金邊粉, 喜歡它粗幼度適中, 配以湯河或炒河均不俗。呢度冬陰功炒金邊粉味道層次分明, 酸辣適中,值得一試。鴨肉生菜包鴨肉有點似廣東的火鴨絲,卻混合了泰式醬,香辣惹味;配合放在爽脆清甜的生菜上面包著吃, 十分美味。

椰汁冰

• 鴨肉生菜包
  • 麵包焗咖哩軟殼蟹
  • 椰汁冰
2021-12-23 97 瀏覽
二訪呢間泰菜😍😍😍 因為真係好正宗地道 ~ 環境又舒服! 成間餐廳大部分既位置都係靠窗 👍🏻👍🏻 環境岩哂同好友知己一齊食下野傾下計🤩 馬拉盞通菜 是必點的👍🏻 我兩次都有叫 因為好香鑊氣同埋食落真係好正宗 香料好重👍🏻 另外今次試左台台都有點既蝦餅 👍🏻👍🏻 勁新鮮出爐 好香口 份量好多 👍🏻 啖啖蝦肉味 好惹味🤣 叫左個乾炒雞河 😋 超級惹味 好香口 👍🏻👍🏻 重點唔會炒到d河粉散哂 斷哂 加左d芥蘭 感覺唔會好油膩 叫多款小食 燒魷魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻9分 好食 ~ 燒汁好正 魷魚都好新鮮 會食唔停😂😂😂 當然唔小得芒果糯米飯 👍🏻👍🏻👍🏻 要讚讚佢有 黑 白 兩種糯米 一種較鹹 一種甜 夾埋好甜既芒果 兩種感覺😋😋 正 埋尾一流! 飲左叫左椰青 同龍眼冰👍🏻👍🏻 高水準 成件事好泰😍 友人都大讚下次一定要再黎
二訪呢間泰菜😍😍😍 因為真係好正宗地道 ~ 環境又舒服!

馬拉盞通菜 是必點的👍🏻

叫左個乾炒雞河 😋
超級惹味 好香口 👍🏻👍🏻
重點唔會炒到d河粉散哂 斷哂
加左d芥蘭 感覺唔會好油膩

叫多款小食 燒魷魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻9分 好食 ~
燒汁好正 魷魚都好新鮮
會食唔停😂😂😂

飲左叫左椰青 同龍眼冰👍🏻👍🏻 高水準 成件事好泰😍
友人都大讚下次一定要再黎
2021-12-23 85 瀏覽
預早一日同屋企人做冬。家姐之前試過呢間話好味,就提議嚟呢度食。一行6人星期一晚開心出街食飯做節,冇諗到服務態度好差!d 野食又唔ok!記得叫左個咖哩雞同d 薄餅,媽咪略嫌咖哩汁太少,難以蘸薄餅食,就問位疑似經理嘅男仕,佢話係咁多,要加就比$30!態度差之餘仲好似嫌你阻止佢,最後我地都比錢加左。之後問佢拎隻碗仔,又好似想拎唔想拎咁,完全唔知佢發生咩事?!大家都食得好冇癮!!之前我同朋友都去過河內道間分店食飯,味道都唔係咁差,嗰晚係連碟炒菜都唔掂。應該好好檢討吓。

2021-12-20
2021-12-21 38 瀏覽
友人之前嚟食過,大推~見全場爆滿,果真好介紹鴨肉生菜包平時多見生菜包用豬肉,呢度有鴨肉,咁特別,試試先~本身調味適中,食落鴨肉碎配生菜都幾好味,無豬肉咁多肥膏,啱我丫。麵包焗咖喱軟殼蟹😆比想像中巨型!應該4-5人食先好嗌。麵包好鬆、好脆,就咁食都正!咖哩軟殼蟹掂👍🏻咖哩味香濃不辣,軟殼蟹炸得唔錯,好夾。泰式炒花甲用咗好多香草、九層塔炒,個汁同d配菜好好食。而花甲入哂味,當然唔可以錯過~冬陰公海鮮金邊粉冬陰公湯底,味道對板,少酸少辣。配金邊粉,d粉係碗入面未散開,反而唔會浸淋哂,保持到它嘅質地;同時慢慢吸收冬陰公,幾好食。凍咖啡少冰少甜睇它偏深啡色,咖啡味重、奶味輕,少甜真係微甜,完全啱晒我口味😬😬
友人之前嚟食過,大推~見全場爆滿,果真好介紹

鴨肉生菜包

• 凍咖啡
  • 冬陰公海鮮金邊粉
  • 麵包焗咖喱軟殼蟹
2021-12-19 62 瀏覽
同朋友搵到呢間係尖沙咀嘅新泰,知道佢有好多分店,二話不說,肯定係信心保證,即刻同朋友上去食返餐好既!裝修好有泰國特色,大大個大象頭,好有feel黎到泰國餐廳,點能夠唔試吓金邊粉,大大個金邊粉,用料十足,花生碎夠多,蝦又大隻又彈牙,好好食。泰國餐聽日點可以冇嗌椰青?多肉多汁,絕配!當然唔少得嘅仲有就係薄餅同埋咖喱,點下食下,仲可以夾住d雞肉食!然後就係馬拉盞炒通菜,馬拉盞夠晒香,通菜夠新鮮!炸蝦餅皮薄肉多,夠彈牙,又夠大大件!燒豬肉勁香勁juicy!!加埋個醬汁成件事好完美!食到停唔到手!金邊粉仲可以加啲咖喱落去食,意想不到咁好味同埋咁夾每人三百蚊左右,抵食夾大件!鍾意食泰國嘢嘅朋友千祈唔好錯過!
裝修好有泰國特色,大大個大象頭,好有feel

泰國餐聽日點可以冇嗌椰青?多肉多汁,絕配!
然後就係馬拉盞炒通菜,馬拉盞夠晒香,通菜夠新鮮!
炸蝦餅皮薄肉多,夠彈牙,又夠大大件!
金邊粉仲可以加啲咖喱落去食,意想不到咁好味同埋咁夾

2021-12-16 61 瀏覽
今天晚上約了朋友聚會,打算提早給她聖誕驚喜,她喜歡吃泰菜,於是我們在尖沙咀找了一間座位舒適的泰菜餐廳。餐廳門口佈置很有聖誕月氣氛,而且擺放了一張木凳,也可以是成為影相的位置吧。餐廳內裡闊落,位置挺多的,我們到的時候座位都坐得滿滿的。職員遞上餐牌,我們發覺這間泰菜餐廳都頗多選擇的,於是叫了好幾樣美食和飲料,一邊聊天,一邊享用美食。《泰國青芒果沙律》$78平時到泰國餐廳都點柚子沙律,這次試試餐廳推薦的青芒果沙律,青芒果絲爽口,伴有腰果和花生粒,沙律吃起來清新且開胃。《香芒軟殼蟹米紙卷》$88這道小食也頗清新,咸中帶有芒果粒的甜,軟殼蟹頗脆口,米紙卷煙韌度適中,咬上去口感層次很多,又咸脆又甜又清新的感覺。《青檸蒸鱸魚》$168今天跟朋友想吃魚,職員介紹鱸魚比烏頭滑,於是我們點了這條青檸蒸魚,魚肉頗嫩滑,鋪在魚底的娃娃菜吸滿魚汁的精華,非常入味。主菜點了泰式蝦炒金邊粉($108),賣相不錯;另不得不提番石榴沙冰($38)味道清新,而且不會太甜,我與友人都大讚;最後還點了甜品芒果糯米飯,芒果鮮甜,兩款糯米飯吃上去都暖暖的,點了椰汁本有點甜,吃一口芒果能中和甜度,味道也不錯。這晚大家都聊得滿足,吃

《泰國青芒果沙律》$78

《香芒軟殼蟹米紙卷》$88

《青檸蒸鱸魚》$168

主菜點了泰式蝦炒金邊粉($108),賣相不錯;另不得不提番石榴沙冰($38)味道清新,而且不會太甜,我與友人都大讚;最後還點了甜品芒果糯米飯,芒果鮮甜,兩款糯米飯吃上去都暖暖的,點了椰汁本有點甜,吃一口芒果能中和甜度,味道也不錯。這晚大家都聊得滿足,吃得飽足離開😀
2021-12-16 63 瀏覽
放工約咗朋友去尖沙咀食飯,朋友話想食泰菜,大家就揀咗呢間,方便大家返屋企。一坐低待應就俾咗兩杯暖水我地,再慢慢介紹佢地signature既菜式。馬拉盞炒通菜平時食開既馬拉盞通炒菜味道偏濃,雖然食落好惹味,但食完成餐飯要飲好多水,呢個就啱啱好,唔會太濃但又入味。蜜糖燒肋骨豬肋骨燒到啱啱好,肉軟唔太韌,而且好容易能夠撕開,配埋個醬汁,味道洽到好處。南瓜焗咖喱海鮮全晚最有驚喜既菜式一定係呢個,咖喱味道雖然濃,但加埋南瓜一整食就可以食到咖喱既香味,又可以食到南瓜既滑,好值得推介。👍🏻印度薄餅食咖哩一定要配印度薄餅,好抵食,$32有8塊

馬拉盞炒通菜

蜜糖燒肋骨

南瓜焗咖喱海鮮

印度薄餅
食咖哩一定要配印度薄餅,好抵食,$32有8塊
2021-12-16 48 瀏覽
如果喺尖沙咀想食泰國菜嘅話就可以試吓呢間,裝修風格充滿東南亞風情,用餐環境舒適,菜式種類包羅萬有而且性價比高!✵豬肉碎生菜包✵泰國菜當然唔少得酸酸辣辣嘅生菜包作為頭盤開胃菜,炒香嘅豬肉碎乾身唔會太油膩,香中带辣,配搭埋爽脆新鮮嘅生菜一齊食口感豐富。✵ 燒豬頸肉 ✵食泰菜當然離不開點燒豬頸肉,呢度做到傳統炭烤焦香嘅味道,肉質爽脆,蘸埋泰式酸辣汁真係perfect match!✵ 燒鱔 ✵平時泰式燒烤肉類就食得多,今次就試吓燒鱔,鱔串鮮美厚肉,經過烤香入口香脆,肉質乾身但仍有魚汁,肥美而不油膩。✵ 泰式炒花甲 ✵顧名思義就係泰式酸辣汁炒花甲,完全展現泰式調味精粹,花甲都非常新鮮多肉,但係個人都係更加鍾意大排檔炒花甲嗰種風味。✵ 燒焗蒜蓉帶子 ✵大大隻肥美肉厚嘅帶子,被炸到金黃色嘅炸蒜蓉包圍住,鮮中帶香,完全感受到炸蒜蓉嘅愛。✵ 飛天通菜 ✵你啲通菜有冇飛天炒我就唔知啦,但火候啱啱好,又唔會太油太黃,通菜好入味。

✵豬肉碎生菜包✵

• 燒豬頸肉
  • 燒鱔
  • 燒焗蒜蓉帶子
2021-12-15 29 瀏覽
好耐無食泰國菜,今日一於放工同朋友係尖沙咀搵返間泰國野嚟撐枱腳,誤打誤撞搵到呢間樓上鋪,上到嚟景色都唔錯,坐近窗氣氛都唔錯,環境裝修都好別致。我哋兩個叫咗好多樣野嚟試,第一個係去到邊都要食嘅生菜包豬肉碎,肉碎份量超多,辣度適中,配搭埋生菜就岩岩好中和返,食得出好夠鑊氣!另外炭燒豬頸肉,佢燒到個豬頸肉好嫩身,但外層又有少少燶邊,食落好彈牙!呢道燒鱔係全晚令我最有驚喜嘅一道餸,佢一碟有4串,份量比想象之中多,每串都好厚肉,外皮燒得好焦脆,鱔肉都好實淨,食得出係好新鮮。另外我地都有點燒元貝,個元貝配搭咗蒜蓉同埋牛油去燒,牛油嘅香氣吸收曬,配埋蒜蒸啲香味簡直一流!呢個係泰式炒花烚,呢個醬汁好特別,同平時出邊食到嘅炒法完全唔同,同樣都係好夠鑊氣,隻隻肉質都好肥美!最後我哋都點咗個飛天通菜,份量好夠,味道好夠,好有泰國風味!平時中意食泰國菜嘅記得一定要嚟食下

平時中意食泰國菜嘅記得一定要嚟食下
今曰黎到一間好多分店既泰菜 試試佢係咪真係咁好食🥰😍 位置都好方便☺️ 環境幾舒服 平日7點左右都滿場😱😱好期待☺️☺️嚟到食泰菜梗係要飲下椰青啦🥰 新鮮清甜👍🏻👍🏻 每次飲椰青都要刮晒啲椰肉出嚟食👋💪🏻💪🏻 友人叫左杯龍眼冰😍😍 好多粒龍眼✅✅唔會太死甜 啖啖鮮龍眼味🙌🏻 馬拉盞炒通菜是必點的😍 好正宗!好似去咗泰國夜市咁😇 通菜都好新鮮唔會苦同梅🤣 送飯一流泰式炸蝦餅~ 必點😆😆 炸皮好薄 啖啖香濃蝦肉 好足料真係🥲🥲 重要新鮮炸好 真係好好食🥰 燒原隻魷魚~ 呢個都好好食🥲🥲魷魚調味唔多,主要靠上面嘅燒汁去帶出魷魚嘅鮮味 兩者都好夾 😭✅ 想多層次d 可以點埋隨碟附上既酸辣汁~ 就可以再refreshing 小小 👻泰式乾炒雞河🤪 睇個樣就知鍋氣幾夠🙌🏻 每啖都食到濃厚既鍋氣 👍🏻👍🏻雞都唔鞋 河粉唔好太散 重泰式調味料 ❤️❤️ 份量仲好多😂😂 最後當然要叫返個芒果糯米飯嚟結尾啦🤩🤩 有黑白糯米飯 🍚 前者較鹹 後者較甜 睇你自己preference 我就中意甜既哈哈 椰醬都好smooth同甜度適中 ~ 芒果夠甜 份量理想❤️ 有時分店多都真係實力既保證😍😍 食得好開心下次要再黎😋😋
今曰黎到一間好多分店既泰菜 試試佢係咪真係咁好食🥰😍

位置都好方便☺️ 環境幾舒服

平日7點左右都滿場😱😱好期待☺️☺️

嚟到食泰菜梗係要飲下椰青啦🥰
新鮮清甜👍🏻👍🏻

每次飲椰青都要刮晒啲椰肉出嚟食👋💪🏻💪🏻

友人叫左杯龍眼冰😍😍 好多粒龍眼✅✅
唔會太死甜 啖啖鮮龍眼味🙌🏻

馬拉盞炒通菜是必點的😍 好正宗!
好似去咗泰國夜市咁😇 通菜都好新鮮
唔會苦同梅🤣