2011-03-04 105 瀏覽
今日睇電話相簿,記起在彩雲軒食晚飯的 "奇遇",不得不寫這篇食評。當日友人訂位,友人因工作關係,經常到彩雲軒吃午飯,但據說請另一位同事幫忙訂枱,怪事便發生了。當我到達接待枱時︰ 接待員︰ 心裡正感奇怪?既然剛才有人問,咁而家嗰客呢?無枱走咗?定入咗枱?看着接待員小姐滿臉不忿的樣子,只好坐在外面等友人到來。友人到來後,話已經攞枱。原來當時尚有空枱,第一位到來的朋友便攞枱等我們到來,並且已經告訴接待員,如果再有人搵 A小姐6位,請帶到她的桌子。很明顯,接待員深深不忿,不願意告訴我朋友在裡面等,只不斷重覆,都話無 A小姐 6位咯,真是奇怪的服務態度?話說回頭,我們六美人當然不會為了不值得的人動氣,開開心心到水族箱點菜,大擦一餐。海鮮的水準不俗,但最驚喜的,反而是前菜和金沙四季豆,如果下次再有幫襯,一定要為了前菜和金沙四季豆。

當我到達接待枱時︰[唔該 A小姐6位。] 接待員︰[無 A 小姐訂枱,係呀,頭先都有人搵 A 小姐訂枱,都話無咯。] 心裡正感奇怪?既然剛才有人問,咁而家嗰客呢?無枱走咗?定入咗枱?看着接待員小姐滿臉不忿的樣子,只好坐在外面等友人到來。友人到來後,話已經攞枱。原來當時尚有空枱,第一位到來的朋友便攞枱等我們到來,並且已經告訴接待員,如果再有人搵 A小姐6位,請帶到她的桌子。很明顯,接待員深深不忿,不願意告訴我朋友在裡面等,只不斷重覆,都話無 A小姐 6位咯,真是奇怪的服務態度?

好味的前菜
金沙四季豆
好味的前菜
金沙四季豆
  • 口水雞、金沙四季豆