2018-07-17 166 瀏覽
今日和朋友想揾達地方靜靜地傾偈,朋友揀了在尖沙咀上樓餐廳。因為樓上鋪,所以地方都好大,每張枱都有一定的距離,所以,傾偈啱晒。餐廳的裝飾好特別,牆上全部都是鈕,好七彩,好繽紛,令人好開心。坐低後,店員好快就遞上開水給我們,可以令我和友人好舒服咁睇下有什麼嘢食。這裏除了主食外,還有多款嘅精緻甜品。我和友人就叫了鮮蝦牛油果沙律 比我想像中的不同,牛油果沙律,一般做法都是將牛油果切件伴著沙律菜。這道沙律令我好有驚喜,居然是將牛油果打蓉,中間全部都是牛油果蓉,鮮蝦雖然不是好大隻,但勝在夠新鮮,沒有腸,可以將鮮蝦和牛油果蓉混在一起食,各自的味道互相輝影,感覺特別的牛油果沙律北海道帶子香葱炒飯 带子就是主要材料,所以份量都好多,每一啖都有。好鮮味.這個飯看似簡單,但做得好好,因為每粒飯都好乾身,同埋粒粒飯好鮮明,不會油淋淋和太咸,仲有葱嘅香味.好快和友人食完全碟飯芒果乳酪 這兩杯涷飲品好特別,送來時是冒著煙的,原來用了特別技術在杯底放了乾冰。芒果乳酪,味道較清淡,芒果味帶點清香,乳酪不會太酸,整杯飲品都好清新玫瑰茘枝特飲 有幾片玫瑰花辮,淡粉紅色,買相吸引。一樣有煙散發出來.好似在仙境咁,飲下一啖,

我和友人就叫了

芒果乳酪
芒果乳酪

玫瑰茘枝特飲
有幾片玫瑰花辮,淡粉紅色,買相吸引。一樣有煙散發出來.好似在仙境咁,飲下一啖,有好香的茘枝味,夏天飲夠晒暑。
玫瑰茘枝特飲

食完正餐,當然要叫甜品,知道這裡的甜品相當出色,所以當然要食啦。
見到餐牌有個叫做神秘甜品,好奇下問下店員,原來係食客可以在當中的甜品揀3款,是迷你版的甜品。我和友人都想試唔同味道的甜品,所以揀了這個。我們選擇了.....
甜品到了,賣相好精緻,碟上還有些鈕扣和石仔,原來全部都是糖和朱古力,所有都食得的
神秘甜品
富士蘋果撻,柚輪(蜜柚芭菲拿破崙),小糖鈕森林(意大利黑松露.白朱古力忌廉)
神秘甜品

首先食富士蘋果撻,面頭就是雲厘拿雪糕,好滑。下面就是蘋果蓉,已經煮到好淋,但依然有好香的蘋果味,不是太甜。整個甜品食完都不會覺得好滯。
富士蘋果撻

到中間嘅柚輪,平時的拿破輪都是一層層的,這兒卷成一個輪,更加高技巧。雪芭上放了一條班蘭脆條作點綴,感覺有淡淡的班蘭香味,至於柚子雪芭,面頭有些柚子肉,酸酸甜甜,雪芭好清新,柚子味都好出,不會啖啖都係沙冰,做得很好。
柚輪

至於最後一個係最重口味,哈哈~小糖鈕森林就是黑松露菌白朱古力毛士,底就是香橙燉蛋。黑松露味好濃烈,配合白朱古力做成嘅磨菇,一濃一淡,配合得正好。至於底層的燉蛋,好滑,有淡淡的香橙味道。食完朱古力,食番橙味的甜品,好配合。
小糖鈕森林
題外話/補充資料: 這間餐廳的店員好有親切,待客有禮,另客人感覺舒服