2021-09-22 176 瀏覽
甜品西餐CAFE 午市有輕食套餐 平時食甜品為主老闆係酒店工作多年好有經驗日式咖哩烏冬配炸物蔬菜咖哩汁,香濃不油膩,走清爽咖哩湯質感 類似北海道食到既湯咖哩日本烏冬配以咖哩湯,香濃彈牙 仲食到幾種蔬菜 蘿蔔 番茄粟米仔炸物係雞肉串同埋炸蟹柳 燒汁配煎豬扒 配蔬菜薯蓉 煎豬扒用西班牙豬,本身已經好有肉鮮甜味,唔需要太花巧加太多醬汁煎香後配燒汁,墊底係蔬菜同薯蓉已經份量十足又好味消費$3003/F, 6-6A Humphreys Avenue, Tsim Sha Tsui
甜品西餐CAFE 午市有輕食套餐 平時食甜品為主
老闆係酒店工作多年好有經驗
日式咖哩烏冬配炸物
炸物係雞肉串同埋炸蟹柳
燒汁配煎豬扒 配蔬菜薯蓉
煎香後配燒汁,墊底係蔬菜同薯蓉已經份量十足又好味

消費$300
1K
2021-08-03 147 瀏覽
High Tea去不成,想去的甜品店蛋糕又售罄T_T...但仍然好想食甜品,上網搵到小糖鈕,前文華餅廚開設的甜品店,多款甜品賣相吸引,仲要係黃店,一於去幫襯。去到時差不多6:00,即問仲有冇甜品食,幸好仲有。店子面積頗大,以衫鈕為主題,灰色的牆及地下,彩色的畫作、衫鈕牆身色彩繽紛,燈罩都有鈕的圖案,彩色鮮明。餐牌,多款甜品選擇,亦有熟食,可以食埋晚餐,但呢一刻只想食甜品,要了拼盤,彌補返去想High Tea嘅心wwwww。泡沫咖啡(凍),$48,天氣太熱要了凍飲,咖啡味偏淡。香檸薄荷梳打,$45,小機的,會出煙的飲品~~~實在太震撼了!感覺係好清涼。大糖鈕特選拼盤,$238,5款主打甜品+三款神秘甜品,賣相精緻,色彩繽紛,有藝術之感。職員介紹每款甜品及食的先後次序,相當細心。主打甜品:富士蘋果撻,有雪糕,建議先食,微熱,酸甜的蘋果肉香及玉桂味。小糖鈕森林(意大利黑松露‧白朱古力忌廉),賣相感覺像森林,蛋白餅,有淡淡的黑松露味,白朱古力忌廉幼滑,獨特的味道。意大利芝士餅,口感軟滑,香咖啡味。柚輪(蜜柚芭菲拿破輪),淡淡的蜜柚香,味道清甜。冰綠茶‧70%朱古力(綠茶芝士冰餅‧特濃朱古力),

去到時差不多6:00,即問仲有冇甜品食,幸好仲有。

泡沫咖啡(凍)

泡沫咖啡(凍),$48,天氣太熱要了凍飲,咖啡味偏淡。

香檸薄荷梳打

大糖鈕特選拼盤

職員介紹每款甜品及食的先後次序,相當細心。

主打甜品:

意大利芝士餅,口感軟滑,香咖啡味。

柚輪(蜜柚芭菲拿破輪),淡淡的蜜柚香,味道清甜。

冰綠茶‧70%朱古力(綠茶芝士冰餅‧特濃朱古力),因為最濃味建議最後食,綠茶芝士冰餅,黑朱古力濃郁,都幾美味。

神秘甜品:

伯爵茶麵包布甸,有雪糕,建議先食,伯爵茶偏淡。

鳳梨蛋糕,建議先食,有衫鈕朱古力作點綴,入口軟滑,同有鳳梨味香,味道清新。

朱古力手指慕絲,口感軟滑。

甜品味道幾好,同有特色,有機要試下玫瑰荔枝燉蛋及咸檸七呢。

周圍行下。
下午茶
做埋呢個7月(注:2021)就唔再續租嘅小糖鈕 ,一直都以特色創意甜品聞名。餅厨曾經於文華半島呢兩名牌五星級酒店餅房任職,相信非常有實力保證!聽聞老細話之後想休息,無計劃再開餐廳,聽到咁真係要拿拿聲去食,第時唔知仲有無機會食😭入到餐廳,眼睛瞬間被店鋪内繽紛嘅裝潢吸引,藝術氣息相當濃厚!🎨牆壁上掛滿色彩斑斕嘅油畫,仲有好多七彩鈕做裝飾,感覺好似入咗一間糖果屋🍬我地一行二人假日黎到餐廳晚膳,見到餐廳入座率近九成,幸運地冇訂位都有枱🍀值得留意嘅係,餐廳唔收開瓶費,顧客可以自攜酒類飲品上去飲用。眼見隔離枱上有五支紅酒做緊Blind Wine Tasting🍾,非常之Chill啊!講咗咁耐終於到主角甜品...等等先!其實呢度除咗甜品,其實同普通西餐廳一樣,有前菜、主菜叫架!我地一共叫咗兩份小食、一個主菜、一份甜品特選拼盤同一杯飲品。 [🔻所有餐點均需另收加一服務費]———————————————————————🍽️小食🔸芝士脆米棒棒鷄 ($79)+ 紫菜煙肉蠔卷 ($25/pc,2隻起)手指般長度嘅鷄棒肉質結實,食得出係合成鷄肉,因爲食到裏面有軟骨碎。但調味無味精感,食到鷄肉自然味道,加上一啲都唔

———————————————————————
🍽️小食
但調味無味精感,食到鷄肉自然味道,加上一啲都唔肥膩,好似健康版嘅麥樂鷄。可惜上面塊半溶芝士味道不如想象濃,灑喺上面嘅脆米亦唔係特別香脆,整體味道唔算驚艷。

蠔卷好似好少見於是叫個試試
煙燻味道非常濃烈,與蠔味道匹配,不過食落好似蠔豉😂
呢個係重口味之選,食完好想飲杯啤酒🍺

🍽️主菜
芝士脆米棒棒鷄& 紫菜煙肉蠔卷
🔸 燒澳洲無激素豬鞍伴薯菜配燒汁($189)
無知嘅我唔知咩係豬鞍,應該係豬扒嘅其中一種(?)
上網一揾資料,原來同馬鞍係friend,啫係豬嘅背部,通常連著條大骨。
呢塊豬鞍一上菜,身爲食肉獸嘅我真係超級興奮!
塊肉有我塊臉咁大(erm 應該都唔係)應該係我一隻手攤開咁大!
一刀切落去,非常厚肉又軟淋!而且燒嘅火候恰到好處!
燒澳洲無激素豬鞍伴薯菜配燒汁
外皮帶微微焦香,肉質嫩滑無筋,啖啖肉,而且係超級juicy!!
每一啖都有肉汁飆出黎,食到油脂香但入面絕對唔係肥膏,真係不得了!
而且成塊肉腌製得非常入味😆
旁邊配菜索哂肉汁、薯仔都香口唔乾!
燒汁調味帶有紅酒香,味道濃郁惹味。
不過建議醬汁可以比多少少,可以足夠點釀全部薯仔粒嘅話就更完美!

🍽️萬衆期待 - 甜品
🔸 小糖鈕特選拼盤($188)
小糖鈕特選拼盤
呢個總共有餐牌内5款精選甜品,如果想再食多啲款式,可以叫【大糖鈕特選拼盤】($238,5款精選+3款神秘甜品
侍應一上甜品,相信個個都會Wow一聲!
大碟上有5個甜品,旁邊裝飾亦都非常精美,擺放就如藝術品一樣,根本唔想破壞佢!
侍應好詳細咁解説每一款甜品嘅材料同食用嘅先後次序,應該由淡到濃逐一享用。我地一於睇下呢啲到底有咩啦!
✨柚輪 - 蜜柚芭菲拿破輪
芭菲十分柔滑!柚子味道自然,配上新鮮柚子果肉非常清新!
襯上一個好有心思嘅半環形拿破輪餅,仲有一條班蘭蛋白霜伴碟,香脆可口!

✨ 74%特濃朱古力軟蛋糕
呢個係本人强力推薦甜品!❤️
半溶朱古力蛋糕類似心太軟,但質地再濕潤濃稠啲。
特濃得黎絕對唔會苦澀,完美呈現朱古力應有嘅可可香!

✨綠茶芝士冰餅。70%特濃朱古力醬
正正方方嘅係好Creamy嘅芝士餅,味道較爲清淡,比較能突出綠茶粉嘅味道。
底層有一層特濃朱古力醬,味道上似10倍濃郁版M&M's
另外朱古力醬中有鬆脆威化,口感更加有層次。

✨橙酒啫喱。Bailey's Mousse。燉蛋
橙酒啫喱上有新鮮橙肉做陪襯,橙香怡人。
Bailey's Mousse同燉蛋十分Creamy!

✨小糖鈕森林(意大利黑松露。白朱古力忌廉)
小糖鈕招牌甜品之一,賣相相當可愛!
上面白色好似蘑菇嘅東西係加入黑松露嘅蛋白霜,外表乾脆,入口即化,黑松露味道隨之溢出。
下面有黑松露同白朱古力忌廉,
黑松露味道超級强烈,相反白朱古力忌廉主要係重奶香,唔會有市面上一啲廉價嘅白朱古力脂肪味。
呢款黑松露甜品仲加入咗好多脆身topping,口感非常有層次!

✨碟上之食用裝修
碟上有焦糖脆粒、糖霜所製成嘅小糖鈕、水果味醬,好似一幅畫咁!睇得又食得,我仲想成隻碟奶添啊!

食咗咁豐富嘅晚餐真係非常滿足💖
雖然價錢上係偏貴,但可以肯定嘅係價錢同質素係成正比(不過,的確小食方面爭少少)
一間有品質、有良知嘅店鋪唔再做落去珍惜令人極其惋惜..
希望大家可以把握時間去懲罰呢閒餐廳!💪🏻(呢篇文都出得有點遲。。🤧)
———————————————————————

推介指數:💛💛💛💛💛

⭐ 主菜、甜品高水準之作!甜品配搭新穎、甜度正常。食物無論係用料、烹調同擺盤都絕對無欺場!店鋪使用不鏽鋼環保飲管,值得表揚!

💰 人均消費:約$300

📌注意事項:
可能因應就黎結業,人數會倍增,光臨前必先電話預約。
另外餐廳内十分應聲,其他食客有機會飲大咗而聲量大增,幾乎要同佢哋不斷鬥大聲。🗣️
如不能接受吵鬧餐廳者,不建議前往❗

⏰用餐時間:普通餐點:1️⃣2️⃣0️⃣分鐘,只享用甜品:7️⃣0️⃣分鐘

📍地點:尖沙咀堪富利士道6-6A號3樓

📞電話:9704 000
2021-07-17
燒澳洲無激素豬鞍伴薯菜配燒汁
小糖鈕特選拼盤
2021-07-29 52 瀏覽
朋友介紹下認識了這間餐廳,每次食都不會另人失望,食物水準都很高不過近日朋友告知,餐廳老闆有新的發展,餐廳將會結業,因此大家都希望臨別秋波,再食一次烤羊腿,份量很大,足夠分成10-12人份,羊肉配上牆汁,味道口感更佳威靈頓牛扒,期待已久,第一次食,廚師一邊切開,肉汁就一邊流出,望見就令人食指大動。食落口,外皮鬆化,牛扒鮮嫩啱啱好,不配醬汁更可食到牛扒原味肉汁芝士蛋糕,看似普通,但是我吃過最好吃的芝士蛋糕。它和普通芝士蛋糕不同,它是暖食的,除左有香濃、香滑的芝士味和質感,食落口更食出兩層滋味,一層是Creamy,另一層則是海綿蛋糕般鬆軟,但又入口既溶,但外觀上並沒有分開兩層,所以食落去有種質感真的很神奇。總結:它的甜品真的不要放過,有得食就好食啦。

總結:它的甜品真的不要放過,有得食就好食啦。
2021-07-24
餅廚曾於文華酒店餅房任職達十一年,可以以平民價錢嘆酒店級質素嘅甜品!正!-🌖至尊澳洲和牛芝士漢堡 $169除左和牛之外,内層仲有蛋、菠蘿、煙肉,夠曬滿足。🌖香煎比目魚扒 $159面層香脆,內裡嫩滑👍🏻;大量蔬菜同薯仔墊底,夠纖維又夠飽。🌖柚輪(蜜柚芭菲拿破侖) $98本餐重點❗️造型滿分!打卡必備📸!拿破侖圈圈中有圓柱形柚子芭菲,加上鈕扣朱古力🍫,真係十足一部車仔咁,配上新鮮柚子果肉,so refreshing 🤩。🌖富士蘋果撻 $98酒店級真係酒店級,擺盤都特別靚!最頂係蘋果脆脆,下面係雲尼拿雪糕🍨、曲奇餅碎,仲有暖暖嘅肉桂蘋果果肉🍎,微酸嘅果肉加埋雪糕同曲奇餅碎令甜度恰到好處,仲有多重口感;旁邊仲有吉士忌廉,同金寶一齊食就唔會乾。
🌖至尊澳洲和牛芝士漢堡 $169
除左和牛之外,内層仲有蛋、菠蘿、煙肉,夠曬滿足。

🌖香煎比目魚扒 $159
面層香脆,內裡嫩滑👍🏻;大量蔬菜同薯仔墊底,夠纖維又夠飽。

🌖柚輪(蜜柚芭菲拿破侖) $98

🌖富士蘋果撻 $98

題外話/補充資料: 囤相囤到我都唔係好記得係咩味啦🙈,點解要結業迫我throw back 出post喎😢。 最後幾日,大家把握最後機會💛!有緣再聚!
2021-07-18 38 瀏覽
上網睇到今個月31號就唔做,希望執笠前試一次;環境都幾舒服,仲一路播Dear Jane,正☺️嗌左個雞翼單枝骨,豬豬豬意粉,10oz西冷拼薯菜,甜品拼盤,蜜桃疏打單枝骨夠熱夠脆夠香口,食落幾似kxc,不過就香d😜豬豬豬意粉就有腸同煙肉,更加估唔到係意粉有d兒時食開既味道😭10oz西冷都足料,切開肉味夠,薯仔焗過夠香脆😋甜品拼盤就岩哂多心人既選擇,上枱既時候waitress仲會逐樣介紹,好有心機!疏打最特別係佢會不斷起bubble,好得意☺️希望佢地有機會再開番啦☹️
單枝骨夠熱夠脆夠香口,食落幾似kxc,不過就香d😜
10oz西冷都足料,切開肉味夠,薯仔焗過夠香脆😋
疏打最特別係佢會不斷起bubble,好得意☺️

希望佢地有機會再開番啦☹️
2021-07-12 29 瀏覽
老婆說想吃甜品,帶了我上去一間樓上鋪嚐嚐十分精緻的特色甜品.餐廳除了甜品,亦有正常午餐和晚餐,連紅燒乳鴿都有.最終選擇了甜品拼盤.其中五款是餐牌上有的,另外三款則是餐廳安排,十分有神秘感.圖中中間是神秘甜品,最印象深刻的是麵包布丁配麻薯粒,煙煙韌韌.最喜歡的是富士蘋果撻,一粒粒清甜蘋果,配雲尼拿雪糕和脆脆.柚輪亦是清新之選,蜜柚芭菲拿破崙賣相和味道兼備.如果是朱古力控,應該十分喜愛,因為其中三款都以朱古力為主打,只是質感不同。
2021-07-04 65 瀏覽
餐廳位於尖沙咀,距離尖沙咀地鐵站路程需要五分鐘左右,地理上十分方便快捷,這天和朋友一同前來,我們當然就是挑戰它的甜品。這個甜品小糖鈕森林,靜靜的帶我走進了原野的世界, 有黑松露和白朱古力忌廉製作而成, 配搭旁邊精緻又小巧的田野,一樣的落葉, 看起來更像一個藝術品 ,令甜品更有欣賞的價值, 這個價錢絕對是超水準表現,當然食物最重要的還是 味道 ,味道方面,我覺得也不錯,我認為不太甜,作為甜品絕對是份量適中,甜度剛剛好, 感覺更令我好像走進了森林一樣, 置身於這個環境之內身心也十分美滿。
2021-07-02 61 瀏覽
與朋友尖沙咀shopping後,想搵間可以邊食甜品邊閒聊既地方。經網上見到小糖鈕甜品好精緻好特別,就即刻去試下。係樓上鋪,地點好易搵到。下午茶時段,唔係好多人。我地揀坐近窗邊位置,環境舒適。餐廳裝飾特別,好多色彩繽紛鈕扣佈置。我地點了兩款甜品,第一款74%特濃朱古力軟布甸,朱古力味濃郁,唔會太膩,好飽肚。上枱時,侍應會倒唔知咩水落去,即時冒出一陣白煙,好夢幻😇第二款柚輪,蜜柚芭菲拿破輪,柚子雪葩好清新,夠凍唔易溶,拿破崙橋酥脆可口,伴碟既柚子肉都好清甜👍🏻

2021-06-19 720 瀏覽
一直好想去小糖鈕Sweet Button食佢出名的甜品。仲可以約埋好耐無見的舊同事出黎聚下,餐廳係尖沙咀港鐵站A2出口, 直行1分鐘就到。話明係小糖鈕, 不論牆身,裝飾都有好多彩色鈕, 影相打咭好靚呀 ! 再睇下餐牌, 除左甜品原來晚市都有主菜食, 不過我地一心只係食甜品, 下次先黎食主菜。我地一早係OPENRICE睇左有乜推介。已經諗定ORDER 大糖鈕特選拼盤(Big Sweet Button Combo) $238 。呢個拼盤好受歡好多人叫。其中特別係其中3款係神秘甜品 (唔准問), 保持神秘。甜品上黎時, 職員好友善咁提我地可以先食富士蘋果撻, 因為係熱的。而最期待的神秘甜品十分有驚喜,職員會介紹返神秘甜品的款式,好細心。甜品盤上面除了擺放8款外, 亦配合小糖鈕的店名, 放上不同大小及顏色的朱古力鈕及蕉糖味的爆谷。加上獨特的圖案令到整個甜品拼盤生息不少。5款主打甜品 :小糖鈕森林富士蘋果撻柚輪冰綠茶。70%朱古力冰鎮玫瑰荔枝燉蛋3款神秘甜品焦糖香蕉Brownie蛋糕玫瑰山楂慕絲配士多啤梨汁香橙咸檸七小糖鈕森林職員有提及此甜品味道較濃, 建議可以最後品嚐。扮演小磨菇係Macaro
一直好想去
小糖鈕Sweet Button

5款主打甜品 :

冰綠茶。70%朱古力

3款神秘甜品

小糖鈕森林

職員有提及此甜品味道較濃, 建議可以最後品嚐。扮演小磨菇係Macaron, 相似程度爆燈, 係小磨菇下面係好香的意大利黑松露, 最底層的白朱古力忌廉, 十分細滑

富士蘋果撻

聽左職員先品嚐這一款, 面層的薄脆的由蘋果肉整成, 蘋果肉好甜。下面蘋果粒粒, 易入口, 整個配合得好好 !

柚輪(蜜柚芭菲拿破輪)

用了蝴蝶酥最外層的半圓形, 上面的柚子配合上芭菲味道好清新。

冰綠茶。70%朱古力 (綠茶芝士冰餅)

上面的芝士冰餅味道淡, 下層有濃濃的朱古力, 中和了兩款的味道, 同事係朱古力控, 佢勁LIKE

冰鎮玫瑰荔枝燉蛋

職員有提示要敲碎玫瑰與燉蛋一齊食, 燉蛋還加入了士多啤梨汁, 和平時食的燉蛋唔同, 玫瑰花好脆整得好靚
冰鎮玫瑰荔枝燉蛋

神秘甜品之1 (焦糖香蕉Brownie蛋糕)

我好中意食香蕉, 最下層的香蕉蛋糕絕不欺場, 師傅工架一流。蛋糕好滑好勁香蕉味
焦糖香蕉Brownie蛋糕

神秘甜品之2(玫瑰山楂慕絲配士多啤梨汁)

玫瑰山楂好開胃, 加上微酸的士多啤梨汁, 好醒神。最上面的蝴蝶由威化整出黎, 原來係食得呀 !
玫瑰山楂慕絲配士多啤梨汁

神秘甜品之3(香橙咸檸七)

原來咸檸七都可以變身為甜品, 表面香橙夠甜, 下面咸檸七味道夠fresh易入口, 真係要一試
香橙咸檸七

今餐甜品太豐富了, 2個人食都好夠飽, 原以為8款甜品唔多, 慢慢品嚐一邊傾計原來都好飽。職員會主動添水, 呢一點要讚呀 !
  • 柚輪
  • 冰綠茶。70%朱古力
2021-06-03 157 瀏覽
之前男友同家人食過小糖鈕嘅甜品,擺盤靚味道好,一直都諗住會再幫襯,咁啱我哋想睇嘅戲尖沙咀有場,決定睇戲之前去食個lunch😊唔使睇餐牌,已經一早決定食海南雞飯,因為最多好評😂。但坦白講,今次令我驚豔既,係男友個喇沙炆羊後膝😍先講海南雞飯,會有個中湯,+$1可以配是日花茶,我個日係檸檬薏米水,超好飲,呢啲天氣簡直消暑👍🏻,而且係勁抵,出面凍飲至少加兩蚊啦,仲有個中湯好誇張,冇期望下,佢竟然攞咗碗椰子煲雞腳俾我,仲要係好清好飲有椰子味,crazy,睇相好似唔滿一碗咁,係因為我已經飲左一半🤣相反個海南雞飯可能我好大期望啦,我又覺得中規中矩,但$80海南雞飯+椰子雞腳湯+檸檬薏米水+甜品,呢個價真係好值👍🏻男友嗰個飯冇影相,因為我本來唔食羊,冇諗住寫,但見佢食得咁滋味,我就想試吓,第一站係汁+飯,ok喎,唔so,而且個汁有少少辣,我勁鍾意😍,試吓個蘿蔔,正呀喂🤣,最後連羊肉都試埋,結論係,呢個冷真係好正,由汁到飯,配菜到羊肉,都比我同男友清乾淨,呢隻羊膝啖啖肉,食到我兩個超飽,完全滿足到食慾。入餐廳時間係晏晝兩點鬆啲,冇乜人,希望可以有多啲人支持呢啲高品質嘅小店,絕對值得支持👍🏻

• 馬來喇沙炆羊膝
2021-06-01 615 瀏覽
於尖沙咀shopping,行到下午茶時段,搵甜品食,堪富利士道有間樓上甜品店,聽聞好值得試試。《大糖鈕特選拼盤》一定要讚廚師擺盤技巧,成幅畫一樣,顏色配搭很精彩,美極了。富士蘋果撻~香脆可口蘋果絲,冰凍雪糕下面便是熱辣辣的蘋果金寶脆脆,多重味覺享受。咸檸七~香茅、咸檸檬、蜜餞糖薑,果凍,布甸合於一身,味道好清新。柚輪~蜜柚芭菲拿破崙,蜜柚肉清甜,芭菲唔會太酸,環形的拿破崙香脆可口,整體配搭十分美妙。冰鎮玫瑰荔枝燉蛋~玫瑰味的脆脆好吸引,別以為士多啤梨代替荔枝,荔枝肉喺燉蛋裏面,味道清新。冰綠茶·70%朱古力~綠茶芝士冰餅·特濃朱古力,脆脆炸甜腐皮,綠茶芝士冰餅感覺好rich, 抹茶味也十分濃郁,70%朱古力味道非常香濃。仲有三款神秘甜品,但餐牌寫明唔准問係乜甜品嚟!伯爵茶奶凍配西瓜冰~原來伯爵茶同西瓜可以咁夾。芒果杯配石榴爆珠~芒果啱唔啱熟好香甜,石榴爆珠入口一咬爆汁感覺好特別。蕉焦蕉~香蕉奶凍 brownie 香蕉,喜歡香蕉嘅朋友一定讚好。伴碟裝飾嘅焦糖脆脆都非常值得食埋佢,彩色鈕扣是白朱古力比較甜。

《大糖鈕特選拼盤》

一定要讚廚師擺盤技巧,成幅畫一樣,顏色配搭很精彩,美極了。

富士蘋果撻~

咸檸七~
香茅、咸檸檬、蜜餞糖薑,果凍,布甸合於一身,味道好清新。

柚輪~

冰鎮玫瑰荔枝燉蛋~

冰綠茶·70%朱古力~

仲有三款神秘甜品,但餐牌寫明唔准問係乜甜品嚟!
伯爵茶奶凍配西瓜冰~
原來伯爵茶同西瓜可以咁夾。

芒果杯配石榴爆珠~
芒果啱唔啱熟好香甜,石榴爆珠入口一咬爆汁感覺好特別。

蕉焦蕉~
香蕉奶凍 brownie 香蕉,喜歡香蕉嘅朋友一定讚好。

2021-05-27
下午茶
2021-05-16 191 瀏覽
星期日去完太空館,search下食咩好,搵到呢間,地方方便,之前睇過評價唔錯,就呢間啦😊去到見到店面唔算好大,但牆上掛滿好多畫,色彩繽紛令人覺得好舒服。店員非常親切,幫我個仔疊高張凳,比小朋友既餐具仲用熱水碌過😍食左3個main course 蕃茄蝦意粉,好驚喜!啲蝦啱啱熟,有啲似日本壽司蝦既質感😍仲有我叫左個漢堡,入面有菠蘿,舊肉仲好juicy 👏👏👏老公叫左羊架,我唔食,佢話好食💞💞💞食完野店員姐姐仲請阿仔食朱古力❤️如果過開尖沙咀一定再黎😍
食完野店員姐姐仲請阿仔食朱古力❤️如果過開尖沙咀一定再黎😍
2021-05-16
2021-05-11 89 瀏覽
同閨蜜去Tea 👩‍❤️‍👩當然要最好去食甜品啦今次跟閨蜜來到這間特別裝修的甜品店有很多繽紛的鈕扣作裝飾!我們點了一份大糖鈕特選拼盤🍰拼盤有8款甜品,可以一次過試晒主打的甜品🙌🏻上菜時侍應姐姐好細心的介紹各款甜品仲建議我地跟次序,由淡至濃咁食🧁富士蘋果撻上面係青紅蘋果脆條,酸酸甜甜好開胃😋,而大大粒既蘋果肉帶有玉桂香味,暖蘋果肉配上雲尼拿雪糕,口感交集🧁麻薯波波麵包布甸麻薯波波口感煙煙韌韌,加上麵包布甸🍞,唔會太甜,好有口感🧁玫瑰荔枝士多啤梨燉蛋🌹壓爛玫瑰花脆片再撈埋一齊食,幼滑既燉蛋有淡淡荔枝清香,加上玫瑰花脆片,口感大大提升,非常有心思💓🧁朱古力花生慕絲蛋糕外層係非常濃郁既花生醬慕絲,口感幼滑,岩晒鍾意花生醬既朋友仔,而入面係朱古力蛋糕🍫,好濃郁既朱古力味。甜品師傅可能考慮到2樣夾埋一齊食會有啲膩,所以係上面加上芒果肉同西柚味爆珠,味道酸酸甜甜,夾埋一齊食岩岩好。🧁香蕉芭菲配焦糖香蕉Brownie香蕉🍌芭菲軟滑,甜而不膩,而Brownie上淋咗朱古力&焦糖醬,味道提升🧁咸檸七淺色部分係咸檸檬芭菲,深色部分係香茅檸檬芭菲,味道酸酸甜甜🧁70%法式軟朱古力配綠茶冰餅底層係70%法式軟朱古
同閨蜜去Tea 👩‍❤️‍👩
當然要最好去食甜品
今次跟閨蜜來到這間特別裝修的甜品
有很多繽紛的鈕扣作裝飾!
我們點了一份大糖鈕特選拼盤🍰
拼盤有8款甜品,可以一次過試晒主打的甜品🙌🏻
上菜時侍應姐姐好細心的介紹各款甜品
仲建議我地跟次序,由淡至濃咁食

🧁富士蘋果撻

🧁麻薯波波麵包布甸
麻薯波波口感煙煙韌韌,加上麵包布甸🍞,唔會太甜,好有口感

🧁玫瑰荔枝士多啤梨燉蛋

🧁朱古力花生慕絲蛋糕

🧁香蕉芭菲配焦糖香蕉Brownie

🧁咸檸七
淺色部分係咸檸檬芭菲,深色部分係香茅檸檬芭菲,味道酸酸甜甜

🧁70%法式軟朱古力配綠茶冰餅
底層係70%法式軟朱古力🍫,由於係70%軟朱古力所以唔會太甜,配上餐廳自家製既糖枝竹,好脆口非常特別。而上面既綠茶冰餅,其實係綠茶Tiramisu,夾埋軟朱古力一齊食,味道剛剛好

🧁黑松露甜品
上面係黑松露脆焗蛋白,中間係黑松露白朱古力慕絲,底層係橙燉蛋🍊
未食已經聞到好香既黑松露味,但一般黑松露都係用於製作咸點多,但用黎做甜品真係第一次試。食落口感覺好衝擊,開頭入口時係白朱古力味,之後有淡淡黑松露味散發出黎,好特別

整體甜品都好特別及創新🙌🏻
如果一般甜品已吃膩的朋友
這款甜品一定適合喜歡有新鮮感的朋友!
2021-05-01 161 瀏覽
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui餐廳以色彩繽紛既鈕扣作設計,見到咁鮮艷既顏色心情都開心d。據說餐廳老闆以前係酒店餅店師傅,所以呢到主打食品為甜品,特來一試。✨蒜香白酒煮大蜆 $179 +意粉店員見我地三個人就推介可以加意粉一齊煮,吸曬佢d汁,果然意粉吸盡蜆的精華,蜆大粒又鮮味,正。✨香煎比目魚伴薯菜配蜜糖芥末汁 $159比目魚好嫩滑!配芥末汁好好食。✨德國鹹豬手 脆炸 $199鹹豬手識食一定食炸,個皮好鬼脆,配啤酒一流!✨大糖鈕特選拼盤 $238最期待既就係呢個甜品!呢個拼盤有8款甜品!5款自選 3款神秘店家發辦。一上菜 嘩超大碟 擺盤好靚!!每款甜品既賣相都與眾不同😍😍😍味道最最最特別莫過於「小糖鈕森林」,係用黑松露整成既甜品,真係第一次食!通常係炒蛋或意粉先會食黑松露,佢出現係甜品入面你會覺得好得意但又好食喎😝又靚又好食用黎幫朋友慶生就最岩啦👍🏻📍 小糖鈕 (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道6-6A號3樓
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

✨蒜香白酒煮大蜆 $179 +意粉

✨香煎比目魚伴薯菜配蜜糖芥末汁 $159
比目魚好嫩滑!配芥末汁好好食。

✨德國鹹豬手 脆炸 $199
鹹豬手識食一定食炸,個皮好鬼脆,配啤酒一流!

✨大糖鈕特選拼盤 $238
一上菜 嘩超大碟 擺盤好靚!!
每款甜品既賣相都與眾不同😍😍😍
又靚又好食用黎幫朋友慶生就最岩啦👍🏻

📍 小糖鈕 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道6-6A號3樓