2010-05-12 50 瀏覽
可能係母親節前的星期四, 人客幾多, 約八成滿.座位寛敞,枱與枱之間有一定距離, 傾計唔會好嘈, 裝修精美, 有些枱可遠眺維多利亞港的夜景, 環境舒適.6人吃晚飯, 叫咗一個信用咭優惠的4人套餐 , 另加咗兩個小菜:北京片皮鴨:夾餅放咗一陣, 唔夠熱; 不過片皮鴨肥瘦適中, 加埋甜醬, 葱段和 瓜和夾餅, 幾好食!原盅火瞳燉花膠:湯料足, 花膠很軟諗, 金華火腿味道很濃, 湯很鮮甜. 一 盅湯分7 碗, 第七碗很快被搶去. 順德焗斑球 : 斑球很嫩滑紅燒班腩: 味道不俗花膠鵝掌小棠菜: 花膠厚身軟滑, 膠質的口感豐富, 鵝掌很入味, 食得很滋味.砂窩醬爆鴨件: ok翡翠炒帶子:勝瓜雲耳炒帶子, 味道鮮甜苦瓜炆蠔:苦瓜炒得翠綠, 苦盡甘來的味道, 蠔也很美味.  服務員主動的為顧客換碟, 加茶, 服務勤快, 態度友善, 值得一讚.菜餚用傳統的烹飪技巧, 醬汁較多; 然而, 味道正常, 轉眼間大家已清了碟.有人問點解食肆上片皮鴨和湯咁慢, 我覺得佢唔想食物咁快放涼, 我觀察到服務員保持通話, 關注顧客的用膳情況. 平日生活緊張, 食嘢仲咁趕急, 太辛苦了; 我較喜歡上菜的時間分開一點,
可能係母親節前的星期四, 人客幾多, 約八成滿.

紅燒班腩: 味道不俗
砂窩醬爆鴨件: ok
翡翠炒帶子:勝瓜雲耳炒帶子, 味道鮮甜
苦瓜炆蠔:苦瓜炒得翠綠, 苦盡甘來的味道, 蠔也很美味.

. 平日生活緊張, 食嘢仲咁趕急, 太辛苦了; 我較喜歡上菜的時間分開一點, 讓客人細味品嚐每一道小菜, 令顧客食得更稱心.

座位寛敞, 環境舒適
北京片皮鴨