五月中迎來一年一度嘅媽媽節,之前已經同屋企人去飲茶慶祝咗(敬請期待之後嘅留家廚房飲茶篇),不過今個禮拜都想再食餐飯,於是我哋就去咗媽媽最愛嘅韓國菜,名家。 話說名家其實已經食過好多次,但以往咁多次都未試過韓燒,所以今次就決定試吓新嘢,揀咗佢哋嘅韓燒二人餐B。因為我同媽媽都比較細食,三個人食兩個人嘅set,其實都食到超級飽🤭 前菜同以往一樣,一共有六小碟,我哋今次就有醃芽菜、泡菜、木耳、沙律、薯仔沙律同菠菜。名家嘅泡菜真係好值得推介,大大片而且仲有醃過嘅發酵味,夠晒傳統😍 Set menu B精選美國牛肋骨(醃)S-Pure 五花腩片(無醃)鮮帶子(兩隻)及大蝦(兩隻)生菜盤(半份)炒牛肉粉絲(半份)人蔘雞湯 先講一下呢度嘅韓燒體驗,肉類上到嚟嘅時候,其實係未切過嘅,但職員會好好幫我哋切做細塊再燒。 醃咗嘅牛肋骨味道剛剛好,食到牛肉味,而且肉質唔會好韌,媽媽話好鍾意!五花腩片就啱晒加埋佢特製嘅醬汁,用生菜嚟包住嚟食。佢嘅辣醬好好味,加入咗蒜蓉、大醬、辣椒醬等,配合五花腩片嘅油脂,同生菜嘅爽口質感,食落真係超滿足🥰至於海鮮方面,大蝦同埋帶子都超級新鮮,大蝦仲好貼心咁已經開咗兩邊,燒完直接拆

Set menu B
精選美國牛肋骨(醃)
S-Pure 五花腩片(無醃)
鮮帶子(兩隻)及大蝦(兩隻)
生菜盤(半份)
炒牛肉粉絲(半份)
人蔘雞湯

醃咗嘅牛肋骨味道剛剛好,食到牛肉味,而且肉質唔會好韌,媽媽話好鍾意!五花腩片就啱晒加埋佢特製嘅醬汁,用生菜嚟包住嚟食。佢嘅辣醬好好味,加入咗蒜蓉、大醬、辣椒醬等,配合五花腩片嘅油脂,同生菜嘅爽口質感,食落真係超滿足🥰至於海鮮方面,大蝦同埋帶子都超級新鮮,大蝦仲好貼心咁已經開咗兩邊,燒完直接拆肉就食得。大蝦肉非常鮮甜,肉質爽口,而帶子亦超級大粒,食落亦都好鮮甜,兩份海鮮都非常高質!

炒牛肉粉絲嘅份量唔算多,但對我哋嚟講就啱啱好,味道幾好,粉絲煙靭入味,但我哋就未必會再單點炒粉絲啦,因為整體都唔算係一道好特別嘅菜式🫣

人蔘雞湯係媽媽嘅最愛,入面嘅糯米煮到非常軟糯,湯底亦非常鮮甜,值得一提嘅係,名家係唔會係湯加入味精嘅,所以飲晒成碗都冇乜負擔!

冇諗過喺名家嘅韓燒體驗都會咁好,諗住母親節未必有位,琴日中午12點打過嚟,估唔到仲book到位即刻有得食。店員留俾我哋嘅位仲有無敵嘅尖沙咀景,加上店內嘅景觀開揚,透光度十足,座位之間亦都有一定嘅空間,所以媽媽真係超級鍾意喺度食嘢,話坐得夠晒舒服。名家絕對係我哋嘅韓國菜No.1!

PS 聽講過太古嘅名家係冇咁好食,而我哋都仲未試過銅鑼灣嘅名家,想試名家,建議大家去返尖沙咀店先🫣