2018-08-24 627 瀏覽
之前已經聽過元朗食街附近有Tiffany Blue雪糕,個日同朋友經過見佢有開,就決定試下。雪糕口味每日唔同,果日有三款選擇,包括海鹽藍雲呢拿、熱情果乳酪同扭紋(海鹽藍雲呢拿X熱情果乳酪)。我揀左店鋪嘅招牌口味海鹽藍雲呢拿雪糕,而朋友就揀左熱情果乳酪。珍寶筒同迷你筒只係相差五蚊,甜品控當然揀珍寶筒。攞到雪糕第一時間打卡,因為Tiffany Blue顏色的確好靚,而且出面好少有呢種顔色嘅雪糕。影完就即刻試下味道如何,雪糕唔算好甜,雲呢拿味亦唔係好重,反而係每啖都有海鹽味,一入口似普通雪糕,但慢慢d海鹽味會散發出黎,好特別。可能有人會覺得咸嘅雪糕好奇怪,但海鹽同雲呢拿雪糕出奇地夾,完全無違和感。此外,雪糕好幼滑亦值得一讚!至於朋友嘅熱情果乳酪味雪糕就比較普通,我比較鐘意創新嘅海鹽藍雲呢拿雪糕,味道令人非常難忘!$25可以食到咁高水準嘅雪糕,仲有印花儲,我有機會一定會再光顧!