2019-04-09 628 瀏覽
成日聽人講元朗好多平靚正既野食~今日放假就專程撘車入黎睇下有咩正野!第一站去左食臭豆腐~記得細個街邊D臭豆腐$10一大舊,脆卜卜聞落好臭但食落又脆又香口!而家已經冇哂街邊檔,成日好恨食番果種味道!睇雜誌推介呢間臭豆腐,仲有唔同既醬汁有唔同既口味~就一於黎試下啦!係西鐵站落黎都要行一大段路,呢間小店係橫巷既一個小角落,如果唔係睇過介紹都未必識黎添~不過見到鋪面既相都已經流哂口水啦!我地叫左冬蔭功醬,雖然佢係即製但一路等唔知點解係聞唔到臭豆腐既”香”味既~😂等左陣好快一客三件既臭豆腐就送到我地手上!個賣相有80分啦~炸到好金黃好似好脆咁!!因為新鮮炸起真係好熱~食時要小心!第一啖食唔到醬汁部分,亦都因此食到臭豆腐既原味~食落比我想像中冇咁脆口,始終都未去到小時候係街邊食臭豆腐果種口感!😔😔不過冬蔭功醬好惹味!咸咸地配落本身淡味既豆腐度係Perfect池既!👍食完果陣臭味同冬蔭功味係口腔度纏繞住~😆老公驚我地個口太臭所以買多杯蜂蜜綠茶~味道就冇咩特別,但勝在冰涼解渴同真係沖淡到個口既臭味!

蜂蜜綠茶