2019-04-03 831 瀏覽
放假又係周圍捐窿捐啦搵嘢食嘅時候,同事住係深水埗介紹呢間街坊車仔麵,一於落去試下,地點唔難揾,就係高登對面橫街,店舖細細就如招牌名小排檔老闆娘殷勤有禮,熱情的介紹食物,想試多款式,所以叫左套餐包六個餸同飲品,麵就揀左呢度最出名淮山麵,至於醬汁,老闆娘介紹唔辣咖哩汁,然後加上自家製的辣椒菜脯,果然無介紹錯,正!淮山麵賣相似白色的幼麵,食落有驚喜,麵質滑溜,值得一試飲品就揀咗瑪卡蜜,入口好濃郁嘅獨特蜂蜜味,甜得來一啲都唔封喉,加上抗衰老,抗腫瘤,抗疲倦,最啱繁忙嘅都市人糖心蘿蔔,醬汁魷魚,白雲豬手,都係呢度嘅招牌菜,豬手我唔食,不過見到好多人食,相信好有水準,下次叫埋食豬手朋友黎試下先糖心蘿蔔,清甜美味,怪不得成為招牌菜醬汁魷魚,魷魚爽口彈牙,平時最怕食水魷冇味嫌有陣押味,呢個魷魚加上醬汁,野味牛柏葉,點上辣椒菜脯,好味到不得了豬皮,睇個樣就知道豬皮炆得好入味,咬落軟熟麻辣豬耳,咬落爽口無比加上小麻小辣,值得一試滷水雞翼尖,大大隻脹卜卜,好肥美同事果然好介紹,以後去深水埗,可以食到又平又好味嘅車仔麵

淮山麵賣相似白色的幼麵,食落有驚喜,麵質滑溜,值得一試

糖心蘿蔔,清甜美味,怪不得成為招牌菜

牛柏葉,點上辣椒菜脯,好味到不得了

豬皮,睇個樣就知道豬皮炆得好入味,咬落軟熟

麻辣豬耳,咬落爽口無比加上小麻小辣,值得一試

滷水雞翼尖,大大隻脹卜卜,好肥美

同事果然好介紹,以後去深水埗,可以食到又平又好味嘅車仔麵