2021-05-17 64 瀏覽
台灣人氣過江龍牛肉麵嚟到香港之後,分店越開越多,今次去咗新開嘅將軍澳分店拜會下🤩✅ 推薦: 原味牛肉麵 (手工麵) 牛肉採用咗一隻牛只有五碗份量嘅牛鍵心肉,如此珍貴嘅牛肉,肉質軟腍又冇筋位,既厚又淋身,果然冇令人失望😍湯底以牛大骨同埋23種藥材經過慢火細燉8小時熬煮而成,牛味香濃,精華湯底當然要配上掛湯力十足嘅手工麵條😋 粗長、厚薄不均嘅特點令手工麵更掛湯,以致完全吸收咗湯底嘅精華,非常入味!麵條有2️⃣款選擇,可以揀手工麵或者細麵,我希望試曬兩款麵底,所以乾拌麵就配搭細麵🤩 果然冇揀錯!細麵麵條幼身,較容易撈起碗底嘅醬汁🍜麵底被豐富嘅配料包括半熟溏心蛋、香蒜、花生粒、葱花完全覆蓋,再配上一小碟酸菜,中和油膩感,口感豐富且恰到好處👍🏻皮薄餡足,每粒抄手都包住一隻爽口蝦仁,微辣,小小刺激得嚟夠曬惹味,食小辣嘅朋友可以挑戰一下💪🏻平時飲珍珠奶茶多數會嗌半糖,因為好多手搖店都沖到好似飲緊糖水咁🤭 不過呢度甜度啱啱好,正常糖都唔會過甜,全因茶底濃度十足,一入口已經覺得茶底比起市面上嘅香濃,可以話係我飲過最濃嘅茶底,一試難忘😱整體嚟講,過江龍果然名不虛傳,係一間有質素保證嘅過江龍台式餐廳😙

✅ 推薦: 原味牛肉麵 (手工麵)

原味牛肉麵 (手工麵)

蒜香手撕雞乾拌麵  (細麵)

紅油抄手

珍珠奶茶

2021-05-14
$146.5 (午餐)
生日
原味牛肉麵 (手工麵)
蒜香手撕雞乾拌麵  (細麵)
紅油抄手
珍珠奶茶