今日約左朋友去將軍澳海傍呢間人氣cafe UCR 😍之前係尖沙咀分店食過,覺得食物質素好高,所以今日就黎試下將軍澳分店先。餐廳弧形設計好特別,係將軍澳海傍隔離,仲望住誇灣大橋,係度食野感覺好chill 🥰餐廳地方好大,一入門口見到部雪糕車,有Gelato賣😍右手邊有個小商店,出售自家品牌咖啡豆,咖啡用具,T shirt 等…好多元化。今晚最驚喜係晚餐時段竟然仲有happy hour set😍一款食物包一杯啤酒都係$168😆手打安格斯牛肉漢堡配薯條★1664啤酒 $168一上枱覺得好大碟!牛肉漢堡好厚但都keep住肉汁,好香牛味,個包烘到好脆身。粗薯條炸得好脆好香口,配埋啤酒真係好正好chill 🤩呢個happy hour set真係好抵食😋和風鰻魚飯$158 鰻魚都幾厚肉,燒得好香,肉質幾淋幾滑🤤好好食!蛋炒得嫩滑,飯的份量好多,配埋和風燒汁一齊食係絕配😁法式焦糖班戟$108 呢個pancake 係厚實type, 絕冇空氣感。啖啖蛋香,有三大塊。面頭好多法國蛋黃醬,吾會太甜,最面頭有一大片焦糖,脆脆地甜甜地口感一流🤤薑黃檸檬茶$46呢個飲品感覺好健康,有薑黃,薑同檸檬。無咖啡因,飲左吾

手打安格斯牛肉漢堡

手打安格斯牛肉漢堡配薯條★1664啤酒 $168
和風鰻魚飯

和風鰻魚飯$158

法式焦糖班戟$108

薑黃檸檬茶$46
呢個飲品感覺好健康,有薑黃,薑同檸檬。無咖啡因,飲左吾怕瞓吾著。味道淡淡地,吾會好重薑味,幾清新吾錯。

朱古力gelato 朱古力cone $58
原本已經食到好飽,但見到個雪糕櫃真係忍吾住叫番個甜筒😍朱古力味超!級!濃!甜度適中,朱古力cone 好脆身,呢個甜品真係一個完美作結☺️

總括來說,呢個餐廳好適合放工/放假黎用餐,食物質質高質,附近環境舒適,好有渡假的感覺🏝️🤩

2023-07-11
手打安格斯牛肉漢堡