2015-11-03 975 瀏覽
好耐之前响洪水橋果陣就有幫襯過, 搬咗嚟黃金海岸咁耐, 都未幫襯過, 今次趁老豆生日, 嚟呢嚟慶祝下先, 由於聽聞呢度好多人幫襯, 所以都預早咗兩星期book枱~呢度有得選擇室內同室外, 但由於我地比較怕熱, 同埋又係雨季, 都係選擇室內好d, 雖然室外好似風味好d, 而室外好似煙d, 不過都冇辦法, 唯有下次秋涼時嚟室外試下~除咗menu有的餸菜外, 門口仲有d海鮮同類任你選, 選完煮好會有人拎上枱, 當然價錢係貴少少~  菠蘿炒飯原個菠蘿上的, 唔知會唔會重用呢? 其實用菠蘿上, 除咗賣相好d之外, 仲可以裝少d, 每一間用菠蘿裝飯的, 份量都一定比用碟上的少~味道方面都唔錯, 但海鮮好似唔係好多, 都係蝦同魷魚咁上下, 但佢加咗提子乾, 而呢d提子乾唔係乾到硬果只, 係有d汁果只, 提升咗個飯d口感同味道~  串燒 - 牛比較熟咗d, 所以好有咬口, 當然最重要就係個醬, 好香好夠味, 又唔辣, 啱我~   肉碎生菜包生菜唔夠, 因為肉碎太多, 所以要額外叫多一碟去包, 肉碎都幾肥下, 而且偏辣, 唔係我口味~   馬拉盞通菜看似好重口味, 幾驚佢又鹹又辣, 好彩都剛好~

肉碎生菜包
肉碎生菜包

馬拉盞通菜
看似好重口味, 幾驚佢又鹹又辣, 好彩都剛好~

印度薄餅
 洋蔥 : 第一次叫洋蔥味, 但唔知係咪太多人整唔切, 等得又耐, d洋蔥又未焗熟, 直情好似未焗過咁, 因為d洋蔥仲好辣, 我唯有走洋蔥~
印度薄餅 - 洋蔥
 蒜茸 : 呢個係後加, 因為見個咖哩蟹仲有好多咖哩淨, 反而呢個好好味, 好香蒜茸味~
印度薄餅 - 蒜茸

咖哩炒蟹
個兜就超大, 咖哩都超多, 但蟹都係得一只, 呢個味道唔錯, 最鍾意佢唔辣, 好香椰香味, 個汁夠杰, 用嚟點薄餅最正, 唔會太濕~ 雖然比d汁蓋過哂d蟹味, 但都仲食得出個蟹好鮮味~

泰式鳯爪
冇骨鳯爪好耐冇食, 雖然明知佢好辣, 但都忍唔住要試一只, 果然好辣, 不過辣中帶酸, 都暫時頂得住, 而且好爽口~

乾炒泰式金邊粉
看似辣的, 因為又紅, 又有辣椒碎, 但食落一d都唔辣, 又唔會又油或者太乾, 啱啱好, 不過就好似冇乜餸, 芽菜就多~

燒厚牛扒
呢個就係响門口點的, 佢有sample, 而且話有1kg重, 但燒完之後縮咗少少水, 冇咁巨型, 有少少失望, 而且太生, 雖然係叫medium, 但偏生囉~ 又怕叫佢翻燒會熟得濟, 所以中間偏生的, 留返唔怕的家人食, 我只食最邊邊最熟果舊, 不過真係超林, 又有肉味, 冇點醬食都OK~

椰青
都叫做幾甜, 但老咗d, 搞到食唔到d椰青肉~

青檸梳打
雖然見到只有一小片青檸, 但好夠酸, 唔知係咪仲加咗嘢? 而果小片青檸只係裝飾?

芒果乳酪沙冰
都幾有芒果味, 少少酸酸甜甜, 而且夠哂冰凍

呢度都好多人幫襯, 有段時間你係見到d伙計走來走去, 想有個停低比你叫都難, 所以加單都要等好耐, 不過d餸都叫上得快, 係個薄餅耐少少, 而且呢度唔會趕住做兩輪, 你可以坐下傾下食下, 一大班人吹水食飯係不錯的選擇, 但要記得預早book枱~

2015-05-31
生日