餐廳: Restoran Indonesia Kampung Kita
資訊:

2024-05-04 81 瀏覽
朋友帶我嚟食印尼菜,呢間係佢家姐姐推介嘅餐廳,話啲嘢食正宗兼好味,價錢又貼地。七點幾嚟到全場滿座,我哋去咗張大枱度搭枱,雖然係樓梯底,但個位幾闊落幾好座,冷氣十足仲好舒服添😆⭐咖啡沙冰Es Kopi Vanilla Smoothie 餐牌嘅特色飲品好多,有幾款嘢都想試,睇嚟睇去就先試杯咖啡沙冰,雖然中文寫係沙冰,但我覺得飲落似奶昔多啲,質感咁好杰身,咖啡味就係平時飲開嘅三合一嗰隻味啦😎⭐椰青Kelapa Muda朋友一向鍾意飲椰青,所以佢今日都係揀咗椰青,冰冰凍凍都好好飲㗎👍⭐巴東牛肉飯Nasi Rendang港式巴東牛肉就成日食啦,今次試下印尼正宗嘅巴東牛肉,意外地原來係唔辣嘅,牛肉炆得好軟腍,個醬汁鹹鹹地帶啲香料香,送飯一流😋⭐燒牛仔骨飯Nasi Ika Bakar自己叫咗呢款燒牛仔骨飯,再轉左斑蘭飯,我見其他人個飯喺砌到一個塔咁,點解我呢款冇嘅🤔冇得靚靚打卡添。牛仔骨有四片,已剪開好易咬,朋友話個色水好似鎮江骨,食落酸酸甜甜其實都真係有啲似㗎,伴碟除咗蝦片,仲有一件炸茄子同埋一個雜豆糕,顏色靚靚之餘仲好豐富㗎🤤⭐沙嗲雞肉三串 & 沙嗲羊肉三串Sate Ayam 3 Tusuk &

⭐咖啡沙冰

Nasi Rendang

⭐燒牛仔骨飯
Nasi Ika Bakar

⭐沙嗲雞肉三串 & 沙嗲羊肉三串
Sate Ayam 3 Tusuk & Sate Kambing 3 Tusuk
本來想叫啲小食,但好似啲小食得下午茶先有得叫,最後我哋揀咗三串雞肉同埋三串羊肉串燒,燒得幾香口唔乾身,個沙嗲汁好好味,不過個羊肉完全冇羊騷味,都唔係好食得出佢係咪真係羊肉添,哈哈🤭

⭐鹹魚通菜
Sayur Kangkung Cha Ikan Asin
本身叫蝦醬通菜,但店員話其實馬拉盞同蝦醬係一樣,個餐牌寫錯咗,呢款應該係鹹魚通菜,唔緊要呀,試下都好,碟菜好大碟,鹹鹹地都幾好味,食到有鹹魚味,但目測見唔到🤔咁神奇嘅。

食完坐喺度一陣飲埋杯嘢,見店員開始大聲播歌,原來餐廳收8點40分,嘩,好早收門呀😳下次都係預早少少嚟食先,呵呵。
2024-05-02