2014-08-09 3662 瀏覽
最近幾個月阿坤好hit,突然想食新加坡野,但係聽番黎gei comments都麻麻地,而且每次經過都見到佢排隊排到出哂街轉哂彎,大熱天時,真係無乜興趣,於是上網摷下仲有冇D類似gei新加坡小舖,就畀我搵到原來附近都有間過江龍Killiney,今日去開尖東,就黎試一試佢 去到差一兩個字先夠七點,仲有一兩張二人枱剩,即刻坐低左先,再慢慢揀食乜,點知揀得黎gei時候,個侍應走黎同我地講"娘惹咖哩雞"賣哂  我地就係想揀呢個呢,原來就係我地心大心細揀食乜gei時候,已經不斷有客人出出入入,坐滿哂間舖,仲要有人等位,我地諗食乜諗得太耐呢。。。最後我地揀左一個Laksa套餐、一個半熟蛋kaya toast套餐同單叫一個娘惹醬腸粉,兩個餐分別配左一杯奶茶(淡奶)、一杯薑奶茶。首先黎gei兩杯奶茶係已經預先調好哂奶同糖gei成分,杯薑奶茶夠滑夠濃,薑味慢慢滲出黎,甜度剛好,但係因為用左煉奶,都幾膩。另外杯普通奶茶配淡奶,奶味明顯無咁濃,但係另外加左砂糖,略嫌過甜。跟住就係個娘惹腸粉,撈勻哂D醬黎食,辣辣地,醬入面gei蝦乾都幾香,overall味道唔錯 緊接住係Kaya toast,方包烘得剛剛好,微

薑奶茶
淡奶奶茶
娘惹醬腸粉
咖椰多士
緊接住係Kaya toast,方包烘得剛剛好,微焦香,外脆內軟,個包上枱時仲暖暖地,夾住仲有少少凍gei牛油同Kaya醬,唔錯,不過個kaya醬同我以前係新加坡食到gei阿坤比較,呢個較為清甜,無咁濃味,各有特色。個人因為實際上唔係好好食椰奶味gei野,所以又唔特別話想一食再食,偶有一次就無妨。
半熟蛋
跟餐gei兩隻半熟蛋係用碗上,好似碗糖水咁款,上枱時侍應仲攞埋黑醬油同胡椒粉畀我地自己落,最初我地仲以為係乜,以為上錯餐,望真D原來係蛋,真係第一次咁食雞蛋法,有少少大鄉里出城,唔知原來新加坡半熟蛋就係咁整法
 個雞蛋黃都有D蛋香,不過個人都係鍾意食D熟番少少gei蛋~
喇沙
最後係Laksa,簡單配料有蝦仔、烚蛋、豆卜、魚片、芽菜,無乜大驚喜,米線都幾彈牙,湯底貫徹有好濃郁椰奶味,對於我地黎講太濃了,一人食一半都已經覺得好膩,或者都係因為我地兩個都唔太好食椰奶味太重gei野

Overall, 食物質素OK,份量正常,價錢適中,只係我地兩個對椰奶味太重gei野無太大好感,所以都係偶一食之則可~~
2014-08-08