2011-02-03 20 瀏覽
入冬以來都無打過邊爐,係罪過。今日中午係一人一鍋唔夠喉,夜晚就再打過。見3間牛涮鍋的評分唔算太差,樓下又話有年糕福袋,豆乳湯底又幾吸引,仲有green tea and sesame雪糕,所以無揀牛陣,試試新野。黎到7點鬆D,居然唔便等位之餘入面得5成滿或者D人剛放工加平日吧。侍應好殷勤介紹唔同的湯底同唔同set的牛,我同我朋友最後揀左最平的涮涮牛同豬,試晒2種肉XP 我當然要左豆乳湯底,朋友則要了和牛清湯。唔使一陣,湯底送上,我地都出自助配料bar夾野食同混醬。醬料全都係日式的,有我最愛的芝麻醬日本醬油都唔差。第一輪我食菜先。講真,無論西生菜、唐生菜抑或其他菜,全部都唔新鮮唔靚不過要食得健康,無法啦。至於粟米、南瓜片、白蘿蔔片同秀珍菇就唔錯,特別係白蘿蔔片,好清甜又帶點爽脫;粟米、南瓜片亦有佢地應有的甜味。我亦拎左D年糕同薯糕。年糕唔係咁吸湯,煮好耐都唔係太淋,麻麻地;之前未食過薯糕,texture有D似蒟蒻,仲有D爽口,不過又係唔吸湯的。試完配料,係時候到主角牛肉同豬肉啦。兩者色澤唔錯,前者係鮮紅,後者係粉紅;肥瘦比例大概係2:8,唔錯。兩種肉只要輕輕燙就可食了,牛肉有點韌,無咩牛肉
黎到7點鬆D,居然唔便等位之餘入面得5成滿
日本醬油都唔差。

不過要食得健康,無法啦。
試完配料,係時候到主角牛肉同豬肉啦。兩者色澤唔錯,前者係鮮紅,後者係粉紅;肥瘦比例大概係2:8,唔錯。兩種肉只要輕輕燙就可食了,牛肉有點韌,無咩牛肉味;反之豬肉無筋、唔嚡、又爽口,比牛肉好食得多。兩種肉配上日式芝麻醬都立即昇華,不過芝麻醬本身好味,點食都好味架啦。

第二輪只係再添左配料。鱈魚豆腐同日本豆腐真係超讚,前者十分彈牙、滋味,後者極重豆味,十分滑,加上我的豆乳湯底真係一流享受。我亦試左D稻庭烏冬,係出面夾時見佢一patpat,唔係唔開胃,但係鍋中滾幾分鐘,咬盡湯底的精華,食落煙煙韌韌,好好味呀

清埋D牛肉同豬肉,我同我朋友都叫飽,炒飯同其他配料真可惜地無法一試。

正餐胃飽啦,係時候滿足下個甜胃,食雪糕
入黎時見到有4款雪糕,分別係:vanilla, green tea, tofu and sesame。我的target係後3種味道,點知食在一個鐘之後,綠茶同芝麻味己經俾人清光光了,豆腐味亦所剩無多,當時只係8點多,我見侍者無添新雪糕的意欲,算啦,只好食豆腐味啦。'筆'左2大個球,再加點green tea醬。雪糕好明顯係牛奶分司的出品,沒有甚麼好評,不過自家的green tea syrup真係唔錯,非常配合雪糕,令平凡的豆腐雪糕變得不平凡!

牛涮鍋跟牛陣有個共通點,就係豬比牛好,但兩者明明都以牛做賣點??! 不過以湯底、食物種類同質素,牛涮鍋一勝一個'牛位',想同朋友或家人平平地打下邊爐,就個人而言,呢到都係會係一個選擇。
2010-12-30
  • 芝麻醬,豬肉,綠茶醬配雪糕,鱈魚豆腐,日本豆腐,稻庭烏冬