餐廳: 御泰坊-泰越菜
資訊:

因已有好一段時間都無同好朋友見面喇,而他們亦喜歡食泰國菜,所以小妹我就提議去之前食過,覺得出品相當唔錯,可以推介畀朋友食,喺觀塘apm嘅「御泰坊-泰越菜」食晚飯!一去到,好朋友話因我之前嚟食過,應該知道邊樣比較好食,所以就交畀小妹我去點菜!首先嚟嘅係鮮蝦扎肉米紙卷,材料相當足料,所以每件都脹卜卜咁,再配埋酸酸甜甜嘅醬汁一齊食,真係非常開胃清新呀!蒜蓉炒上素「就咁睇」個色澤賣相以為係好鹹,點知食落一啲都唔鹹,值得一讚!鮮菠蘿鷄柳炒飯係去食泰國餐基本必叫㗎,因除咗賣相吸引之外,豬肉鬆、腰果同提子乾嘅份量超級足料,差唔多舖滿整個飯面,我們要用匙羹掃開啲啲先可以影到芳香惹味嘅炒飯,再夾埋粒粒提子乾同腰果一齊食,令到口感更加豐富,真係好正呀!原隻泰式滷水豬手滷得非常入味,肉質極之鬆軟嫩滑,完全唔會有硬實實嘅感覺!因我們都係比較鍾意食酸甜惹味嘅味道,所以炒粉麵方面,我們都係揀咗酸酸甜甜嘅泰式鮮蝦金邊粉,金邊粉炒得都幾夠鑊氣同好乾身,食落唔會好油膩!香芒腰果炒牛柳粒嘅牛柳粒肉質相當鮮嫩多汁,而且份量係超多同有原件都幾厚身嘅芒果果肉,所以食落感覺特別香甜清新!到咗今晚主角中嘅主角海南鷄「半隻」出現喇,鷄皮嘅色澤相當金黃,肉質極之鮮味嫩滑,而且超肥美大隻,就算係半隻都差唔多好似一隻咁,最好就係無骨,食落「啖啖肉」咁,真係超正呀!越南咖哩牛腩牛筋嘅咖哩汁非常惹味濃郁,濃稠度亦調教得恰到好處,唔會過稠或過稀,牛腩嘅份量都幾多,而且好腍好入味!原隻燒魷魚燒到啱啱好,所以肉質相當爽滑彈牙,絕對唔會因燒到過度乾身,而變成好似「𡁻香口膠」咁!

除咗食物出品值得讚賞之外,另外有個女經理亦特別值得一讚,就係佢嘅態度非常親切有禮,而且笑容滿面!
鮮蝦扎肉米紙卷
蒜蓉炒上素