2016-02-12 471 瀏覽
同朋友響銅鑼灣食完飯,慢慢制左黎大坑食甜品。朋友話呢間小甜谷都幾出名但一直都無食過,於是我同朋友就膽粗粗入去試。抱住甜品差極都有個譜既心態,點左呢間鋪算幾出名既招牌甜品-紅豆牛乳燉蛋白$40 紅豆燉蛋白用外型可愛既玻璃樽裝住,上面既紅豆大大粒,食落都算香甜,於是我就充滿期望咁食下面既奶凍。第一啖:因為沾上左少少紅豆蓉,所以帶點點紅豆既甜味,但完全感覺唔到奶味第二啖:我認真地食左一啖只有白色既蛋白,即刻呆左!點解會無味既?係完全無奶味,連甜味都唔多覺。而質感有d膠膠地,完全無綿密既口感。再食多幾啖:我再認真地試多幾啖,確定下自己既味蕾係咪出左問題,最後既結論係我對呢間野好失望,$40食左幾啖呢個不知所謂既蛋白就放棄左。

紅豆牛乳燉蛋白

2016-02-12
$40 (宵夜)