2015-07-03 1303 瀏覽
好多第一次的Pizzeria Jacomax 喺鰂魚涌返工嘅我,經常都希望響附近物色一啲好嘅餐廳,今天我泥到距離我公司都唔需要一條街嘅的Pizzeria Jacomax,入到去呢種咁玩味的裝潢佈置已經攞晒分,座位與座位之間非常寬裕,空間感很大,用上水泥牆粗獷原野感,每張都不同的大實木枱。當日仲要播住我最鍾意嘅樂隊Linkin park的音樂,配上特別的碟子,要你計數學題目嘅鐘。入到去已經好有爽。玩。relex。的感覺!係香港少見嘅玩味設計餐廳!趁幾個朋友未到之前,同呢度嘅主理人傾過計,原來餐廳由意大利籍大廚主理,售賣薄餅,意粉等等Casual嘅意大利菜色。呢度連餐牌都感覺很粗獷有型!成班朋友聚會大聲都唔驚!人齊叫野食了。先叫了個沙律 - Rocket Salad($98)一個好簡單嘅沙律,有新鮮火箭菜,生菜,配合少少黑醋汁同埋芝士片,上層就配上新鮮甜美嘅車厘茄,清清地。其實一個好食嘅沙律就係咁簡單啦!份量都多三至四人食Caprese (buffalamozz, tomato basil)($168)都係簡單但好味的前菜。水牛芝士,蕃茄配上橄欖油同少少鹽和香草,呢個係我其中一個很喜歡的前
好多第一次的Pizzeria Jacomax

Rocket Salad

都係簡單但好味的前菜。水牛芝士,蕃茄配上橄欖油同少少鹽和香草,呢個係我其中一個很喜歡的前菜。水牛芝士很有質感,配上新鮮蕃茄和橄欖油的香味。好吃!

Sausage platter($198)
香腸拼盤有三種腸。邊種係咩腸我就分不清了。我大概只可以分為細條紅腸,中條白腸同大白腸。總括細條紅腸真係超級好食,辣得嚟好有咬口!另外兩種都不錯。
芒果啤酒
食到腸仔呢就想飲番杯啤酒。店長介紹一個獨特的芒果啤酒。雖然我一飲酒就會面紅,但係聽到年長咁樣睇睇我都叫左泥試下。
第一次見芒果啤酒,第一次飲。真係幾好飲喎。似芒果有汽果汁!飲多左就。。。哼哼!麻煩泥個型男送我回家。

Grilled Chicken Wings ($49)
Grilled Chicken Wings ($49)
再泥送酒小吃。雞翼外皮金黃香脆,有少少焦,香味十足!一上枱已經非常香。雞翼很入味又夠juicy
. 香口又不油膩,肉質嫩滑!明知佢係雪藏雞翼,但都想像唔到點解可以咁juicy, 食完真係會想再叫!不過略嫌得四隻有點少。

Blue mussel in Weiss beer ($139)
Blue mussel in Weiss beer ($139)
白酒煮青口就食得多,第一次食啤酒煮青口,青口肉質鮮甜,但略嫌太細粒肉。唔知係咪煮太熟。個Weiss
Beer汁好特別,很有Weiss Beer味,很清但味道濃郁,而且帶有鹹香,蒜片都好味。特別之作!

接住到了超多人推薦嘅pizza .
pizza
這裡的意式地道薄餅,是真正的乾身脆薄批,皮香獨特,有一種香香的酵母味,整個批底香脆可口,有自然的焦香味道。批底薄脆乾身,至於吃過店内三個pizza, 都有個共通店就是餡料和薄餅本身做得很平衡,不會醬汁太多而影響了薄餅的香脆感,這絕對是薄餅師的控制和拿捏得好不好的重點啊!在這吃到了真正意式輕食的薄餅感覺啊!

現在讓我逐一介紹我當日食到嘅薄餅啊!
招牌薄餅 Jacomax Pizza ($158),
Jacomax Pizza ($158)
配料包括有香草牛肉碎、芝士、意大利番茄、雞蛋等。雞蛋??真係響個波餅嘅中間打咗一隻雞蛋落去?第一次見啊!熱,香,脆,惹味就係我對呢個pizza的評價,呢個招牌薄餅料很多,但每一種餡料都能夠和其他嘅配合,好吃!

再泥個T-Rex Pizza,
T-Rex Pizza,
係勁肉同芝士和香辣的美味三重奏!肉味濃郁,鹹香味重,肉食獸必吃!芝士也很豐富,而且配合香辣感!正!

Gorgonzola & Apple (mozz/Gorgonzola/sliced Apple)
點解我話你都呢間餐廳奉獻左好多第一次呢?第一次食Beer 煮青口,第一次飲芒果味啤酒,第一次食pizza會有隻雞蛋響中間!仲有呢個最勁的第一次...第一次食有blue cheese同蘋果做主角的甜味pizza ...

賣相真係好靚,一片片嘅蘋果拼係pizza上,但知道有難芝士始終都有D驚。店長同我地講呢個係好多女士都喜歡嘅Pizza,所以也要就試一試啦!食薄冇咗藍芝士嗰陣蘇味,藍芝士同蘋果出奇的格!balance
就係咁囉,藍芝士令到停咗嘅清香更加突出,成個Pizza很清甜可口。而且食落很清新!不滯!女士們真要試試啊!

食環境,食味道,食氣氛,食有型都有,以後happy Friday 又有一個新選擇!

2015-06-18
Rocket Salad
芒果啤酒
Grilled Chicken Wings ($49)
pizza
Jacomax Pizza ($158)
T-Rex Pizza,