2015-01-15 1023 瀏覽
自從年半前寫依個系列開始,不期然多咗收到朋友醒我嘅曲奇美食作為小禮物,亦間接讓小弟認識到更多唔同嘅曲奇品牌或小店,就好似今次介紹嘅「香茶房」,好陌生嘅名字,好低調嘅小店。收到禮物時,食友無甚介紹,事後上其官網睇,始發覺喺一間食品店,專營日本茶葉食品,有日本茶葉、雪糕、卷蛋及零食……等等,甚至日本茶具、瓷器都有 。所獲送贈嘅喺一包曲奇,從官網所知,曲奇有3款味道:静岡焙茶曲奇、京都抹茶曲奇及北海道黑豆曲奇,每包裝有10塊,只含一款味道,塊塊均獨立包裝,不過食友知我心多,將後兩者曲奇溝勻俾我,等小弟可以一次試到兩款口味 。 京都抹茶曲奇 據介紹,曲奇採用宇治山政小山園特上抹茶粉,雖然唔知其來頭,但特上即喺頂級,總之就靚材料嚟,點解咁講,因為一打個獨立包裝袋,色澤深綠,抹茶氣味濃郁幽香,味甘帶苦,充滿驚喜,鬆脆嘅口感 ,無疑喺高質素出品。 北海道黑豆曲奇 黑豆又如何?黑豆曲奇應該都喺第一次食,所以,極之有「新鮮」感,採用北海道黒豆,啲黑豆味幾重,做成曲奇,味道的確幾得意 ,唔食落口,仲以為喺伯爵茶或芝麻曲奇,因為餅身滿滿黑點。睇成份招紙時,見到印有明愛天糧包餅工房,原
京都抹茶曲奇及北海道黑豆曲奇
京都抹茶曲奇

,無疑喺高質素出品。
北海道黑豆曲奇

,唔食落口,仲以為喺伯爵茶或芝麻曲奇,因為餅身滿滿黑點。
京都抹茶曲奇
睇成份招紙時,見到印有明愛天糧包餅工房,原來喺同社企明愛天糧合作,仲晌網頁標明用上日本特上食材、全手工製造、無色素、無香料、無防腐剤,值得多啲支持一下!
藉此再次多謝食友,讓我認識到香茶房依間日本食物小鋪,亦讓我有個美味嘅和風下午茶,可惜當時晌公司欠咗杯甘醇嘅綠茶。
題外話/補充資料: 因為喺朋友所送嘅小禮物,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。 官網:http://www.kaorisabohk.com/
外賣自取
下午茶