2008-07-05 8 瀏覽
前兩天, 剛剪了一個短髮的我,到這間新開的菊月作嘗試, 因為在二樓的關係,起初在等的時侯怕價錢太貴而卻步, 但最終都作了新嘗試...店面不是太大,感覺與其他的日式餐廳有點不同,牆身貼上日式大花牆紙,餐桌較有外國風,剛好大廳沒有位置,所以坐了一間VIP房,(VIP 房不是tatami的坐位真好)點菜了 雜錦刺身 (三文魚,魷魚,北寄貝,甜蝦...本人都十分喜歡,鮮甜)池魚 (說是空運到港的) $178 (推介超新鮮,我朋友唔多吃生野都食了好多片) 岩蠔 $108(這個超讚,必試!!超超超鮮甜,唔會苦,仲有金薄舖面,雖然要成百蚊,但真係值回票價)清酒煮蜆 (蜆熟了點,所以比較韌,湯就好清甜)小龍蝦粥 (這個龍蝦超甜,口感新鮮,肉質爽口,不過粥就咸了點,有待改善) 海膽炒飯 (普通好食,不過覺得海膽不太新鮮)清酒(支酒既設計好奇怪,外面有個洞,我個朋友睇唔到,所以倒酒時倒到成台都係,個waiter 見到即刻幫我地清潔,無黑面;不過就浪費不少酒)因為他的VIP房可供唱KTV,所以下次有朋友生日我會考慮Book 房玩,食完又可以唱k,好過成日去bar啦!整體這餐廳都可接受,價錢屬中低級,本人覺得
起初在等的時侯怕價錢太貴而卻步, 但最終都作了新嘗試...

餐桌較有外國風,剛好大廳沒有位置,所以坐了一間VIP房,
(VIP 房不是tatami的坐位真好)

點菜了
雜錦刺身
(三文魚,魷魚,北寄貝,甜蝦...本人都十分喜歡,鮮甜)

池魚 (說是空運到港的) $178
(推介超新鮮,我朋友唔多吃生野都食了好多片)

岩蠔 $108
(這個超讚
清酒煮蜆
(蜆熟了點,所以比較韌,湯就好清甜)
小龍蝦粥
海膽炒飯
(普通好食,不過覺得海膽不太新鮮)
清酒

整體這餐廳都可接受,價錢屬中低級,本人覺得跟x門,魚x丁差不多,不過價錢比魚x丁抵食,最起碼份量多
好新鮮
太好味了,諗起都想再食