2K
2019-10-31 940 瀏覽
終於正正經經返份長工,我真係老懷安慰,雖然每個月仍然要資助資助,不過情況點都較以前好啦。專程老遠走到尖沙咀跟您撐撐枱腳鼓勵一下,返工當然辛苦,加油加油!新界天氣冷,要去較暖城市地方。恤完個靚髮專程到訪嘆個靚茶,豪隍點心質高真心不容置疑,不過最好食最頂級點心始終非已榮休的銅鑼灣曉廚軒莫屬!高級酒店質素,最少都有米芝連 1 星評價。前面有三條大陸友等位,我獨自一個照行入去查詢問問,老闆居然回應要求我出門口等?真係大膽!要等位我即閃去食碗麵舒舒服服醫肚,好過係街邊污煙漳氣罰企啦!誰知老闆衝出黎老遠嚷著,先生有位喇!見您盛意拳拳,好啦好啦。大媽優先?點解兩個自由行可以坐四人檯呀?我兩個就要迫係角落頭二人迷你檯?我堅係頭頂出煙著晒火,全程黑臉縐眉頭。收銀叔叔唔理,侍應妹妹唔理,直到點完菜,女皇見我情緒失控,所以主動跟四眼叔叔話十幾個點心可否轉張大檯呀?終於安排我地轉梳化卡位,我團怨火先慢慢熄滅!多國語言的點菜紙,中英韓文都有,遊客區係有所不同。餐牌顯示那個溫泉蛋牛肉飯使我心有戚戚焉,機會黎既時候一定要試試。叉燒腸粉,設置整齊得體送到,靚靚仔仔。雖然粉皮略厚,勝在叉燒份量多,嚥韌香甜滲肉汁,不過咸

叉燒腸粉,設置整齊得體送到,靚靚仔仔。雖然粉皮略厚,勝在叉燒份量多,嚥韌香甜滲肉汁,不過咸不膩滯,滿意食得過。鵪鶉蛋燒賣,點解可以如此色香味爆燈?無得輸!整粒啪入,結實的肉球爆汁跟甘香鵪鶉蛋融合!化學反應大爆發,咸甜乾濕腍彈交錯,將食味推到最高峰!

魚肚四寶雞紮,熟練的手腕捲得雞紮結實不散,頂級重料獻上極有誠意,必食之選。當然要四種食材一齊咬才算得上真正食緊雞紮,不過新鮮蒸起實在高溫燙嘴,要拆散降溫續一擊破。魚肚爽彈吸汁,所有雞菇腿精華所在,濕潤爆開美味叫好!雞柳醃味濃郁得宜醒胃,愛不釋手。火腿條優質彈牙,咸鮮肉汁吸引。冬菇厚厚滑嘟嘟,菇汁滴滴味道清新。腐皮嚥韌香口,拖著汁液格外提醒。

蝦仁燒賣皇,蝦爽豬甜多汁味美不肥膩,實淨嫩彈啖啖肉,香噴噴就算連食一打都只屬閒事濕濕碎!豪隍蝦餃皇,有料超好食,沒有給我挑剔的空間。鮮蝦大大隻,味濃爽爽,肉質嫩滑,蝦汁跟晶凝餃皮完全合體,鮮味餘韻持久。

高湯鮮竹卷,在湯汁中浸淫浸淫,濃湯慢慢滲透其中,漸漸變成灌湯效果。小心翼翼慢慢咬開,熱到燙嘴流眼水,越熱越興奮越美味!嚥韌香口腐竹皮不夠滑溜吸湯,包著芹菜甘筍菇絲,味道清新蔬甜,最敝芹味強烈我受不了!

薑蔥牛柏葉,不能蒸定保暖的項目,煮過火即變越韌橡膠。新鮮出爐出煙燙燙的,爽彈無比索索聲悅耳非常,嫩嫩的噴著薑蔥香味,優質表演,停不下來地搶食。潮州蒸粉果,形狀端正隻隻均秤吸引,食不到陰功豬!太多蔥花青味太強吃不消,我投降!女皇表示味道不錯,全部替我處理掉。

炸魷魚鬚,愛死鬆化脆漿,不像殼般硬掘掘。炸得金黃乾身香噴噴,爽爽彈彈的魷魚鬚,咸鮮醒神和味,吸收埋酸酸喼汁,有幾多食幾多。墨西哥叉燒包,何解墨西哥?辣的嗎?師傅來至墨西哥?甜甜鬆化包皮微溫,咬落空盪盪,少少叉燒醬完全不能滿足到我。必須即焗新鮮出爐,否則色香味都大打折扣。

鳳爪排骨飯,飯粒清香乾爽,吸收甜豉油,味道質感比預計中好食。排骨骨多肉少,難得鬆軟甜美可口,混合豆豉辣椒甜豉油,不知不覺全部食得乾乾淨淨。上海小籠包,完全移值 7-11 的味道,一模一樣同出一轍!厚厚半溶黐牙包皮,存著大量過甜太濁肉汁,豬肉鬆軟,沾上浙醋連食四隻無難度,食味低但過足口癮。

XO 醬金錢肚,蝦米入饌,有創意估您唔到!不是汁液,真身係厚厚醬黏得緊緊。看似微溫,但入口滾燙出煙,嘴仔痛痛!金錢肚爽彈泛著輕輕羶味,濃醬味厚送飯配較好食。

鮮竹牛肉球,何解係香茜牛肉球啊?餐牌無注明,其實好多食家都不吃芫茜,我係其中之一呢。高溫大肉球三粒,充滿彈性濕濕滑溜溜,淋下大量酸酸喼汁,強酸微甜掉入,可掩蓋部份芫茜草青味。兒時一聞反胃,入口即嘔吐,近年反應已經不會那麼強烈。盡最大努力吞下一粒,茜味實在太濃,剩下兩粒唯有放棄,抱歉抱歉浪費食物。

金絲豬頸肉,想起昨晚大埔三多給我的翻炸豬頸肉,味道陰沉,硬實屍骸陰功豬!眼前依碟新鮮出爐無得頂無得輸!炸得外脆內爽,肉汁盡鎖在內一咬爆開!甜美油脂肉香,讓微酸爽爽醃蘿蔔絲捲上同吃,增添不少清新香氣,亦輕輕減低煎炸感,更醒神開胃心心眼!

豉椒蒸排骨,冠軍級水準!跟排骨飯的色香味一模一樣,不過骨少肉多啖啖肉,半肥瘦不油膩,軟綿彈滑肉汁鼎盛,醃味非凡出眾不嗆不咸,盡是甜美的感覺。

冬菇滑雞飯,啖啖肉的嫩滑靚雞柳,醃味清甜不過份,彈彈無得頂!試試冬菇,霉霉的質地,不鮮不甜的枯菇,不加更好。清爽香噴噴微甜的豉油,雞柳精華鳳脂肉汁已溶到蒸飯中,全部撈勻享用!十分開胃還散發陣陣雞油味道,越食越起勁!雖然碗都被我舔得乾乾淨淨,但極上北菇蒸雞飯只有已榮休的銅鑼灣曉廚軒出品,無可替代!雞柳太美味迅間全數消滅,無送配飯食啊!貪心的人自製豉椒排骨滑雞飯一碗飯兩種享受,碟排骨既豆豉超香好惹味,手多多全部連油撈飯,搞到成碗飯油淋淋自討苦吃!不過味道還是挺好的,回味回味。

沙律明蝦角,剛剛炸起新鮮送到非常高溫,熱力迫人!脆脆的外層金黃乾爽不油膩,包著爽蝦嫩肉在內。但何解沙律醬不在內呢?欠缺半溶酸咪咪的開胃沙律醬助慶,味道硬係差少少。唯有試試外置沙律醬,根本各自各精彩沒有交流,不是那一回事啊﹗

溫泉蛋牛肉飯,誰是溫泉蛋?只不過打隻蛋係肉餅上,再蒸蒸焗焗出爐,長相都算靚仔得體既。蛋漿就是精髓所在!用半隻蛋撈甜豉油檸檬葉嫩滑肉餅已光速被我消滅半兜,美味絕倫無可抗拒的誘惑!只懂不停地大啖大啖塞入口,最初還打算只食少少飯,結果一粒飯都無得留低,罪過罪過,怪您過份美味。

黃沙豬膶腸粉,皮薄半透明,顏色亮麗,若隱若現的豬膶餡極度吸引。從來未食過有啖啖肉豬膶的腸粉,迫爆勁足料!每口都是彈滑肥美豬膶,不乾不鞋不瘦弱,鮮甜不澀非凡出眾。腸皮薄薄滑滑吸盡甜豉油,清香味美,唔想太飽都忍不住全部吞下。

黑松露餃,蝦餃餡來的。特濃黑松露醬味道及香氣,加上紫菜墊底味道異常地合拍喎。餃皮濕濕,滑嘟嘟嚥韌,厚厚的有點濟,蝦仁十分爽甜美妙,熱騰騰有添食的衝動!

豪隍炸雞翼,時光飛逝一等再等,當所有點心及蒸飯都處理掉後,終於壓軸登場!厚厚硬硬刮口的雞翼殼,要全部咬掉放棄,露出白滑嫩肉,舒服多了!食落醃味濃到有點濁,試試無妨。寧願給我正正經經的炸雞翼,可能色香味更有驚喜。
叉燒腸粉
鵪鶉蛋燒賣