餐廳: Bamboo Thai (如心廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
❀ Bamboo Thai #荃灣 ❀❗️奪目火山排骨 嘴刁朋友都覺得好食❗️——————————————————剛喺荃灣如心廣場新開,俾佢時尚又帶點異國風情嘅裝修所吸引,原來另外喺旺角、屯門都有分店,有份大大嚿嘅火山排骨,仲有唔少好評,朋友同我都覺得好食😋聽講佢哋請咗有25年經驗嘅泰籍主廚做顧問,既保留到泰國風味之餘,亦加入左港式元素,價錢合理,鍾意泰國菜嘅要試吓🇨🇷!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 火山排骨 (小) $98 (4.3/5)嚟到點都要試吓佢哋嘅鎮店之寶——火山排骨✨!嗌咗細份,但都有成五六嚿大骨,一啲都唔小!用上荷蘭豬頸骨,再加入各種泰式香料而成,肉汁夠晒腍,亦非常入味😋唔夠嘅仲可以點額外嘅香茅、芫荽醬汁,酸酸甜甜辣辣好開胃,唔會覺得油膩🥰。(曾經喺銅鑼灣milu thai食過,嗰個就得一個size選擇,用上長身啲嘅骨頭,所以同呢個細分比就誇張啲,但覺得兩者味道都係不分伯仲).☞ 泰式生蝦刺身 $148 (4.1/5)生蝦刺身一向係我其中最愛嘅泰國前菜🍤!只要生蝦夠爽口,冰冰涼涼再配上酸酸甜甜嘅泰式魚露就夠晒好味!呢個同樣做得到,不過留意佢喺生蝦表面加咗辣椒同埋本身個魚露都幾辣🌶唔食得
❀ Bamboo Thai #荃灣 ❀
❗️奪目火山排骨 嘴刁朋友都覺得好食❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 火山排骨 (小) $98 (4.3/5)
嚟到點都要試吓佢哋嘅鎮店之寶——火山排骨✨!
嗌咗細份,但都有成五六嚿大骨,一啲都唔小!
火山排骨 (小)

☞ 泰式生蝦刺身 $148 (4.1/5)
生蝦刺身一向係我其中最愛嘅泰國前菜🍤!
呢個同樣做得到,不過留意佢喺生蝦表面加咗辣椒同埋本身個魚露都幾辣🌶唔食得辣嘅就未必接受到。
泰式生蝦刺身

☞ 軟殼蟹米紙卷 $88 (4.4/5)
呢款混入左少少越南港式味道,係好出色嘅米紙卷🤤!
軟殼蟹本身非常香脆,包咗清爽嘅蘿蔔同青木瓜,仲加埋牛油果🥑同芒果🥭,令到成個味道更加鮮甜,口感亦更豐富。
米紙比起一般嘅厚身少少,煙煙韌韌嘅口感好正。
軟殼蟹米紙卷

☞ 招牌蟹肉臘腸炒飯 $128 (4.1/5)
令一加入港式元素嘅菜式💖!
炒飯粒粒分明,唔會覺得油。同埋蟹肉、臘腸、雞蛋、青豆一齊炒,加咗少少辣椒,更加惹味。
唯獨係雖然係表面加咗大量蟹肉🦀但係唔太食得出蟹肉本身嘅鮮甜。
招牌蟹肉臘腸炒飯

☞ 冰川咖啡 $48 (4.2/5)
咖啡整成嘅沙冰配上甜甜地嘅忌廉同埋朱古力醬,本身擔憂過會太甜,結果剛剛好🤩!
咖啡味突出得來又唔會過於苦,係杯好好飲嘅沙冰!
冰川咖啡

☞ 玫瑰黑糖薑茶 $46 (4.2/5)
連薑茶都好出色😚淡淡的玫瑰香氣,滲透着黑糖嘅甜,接着係非常強勁嘅薑味,如果鍾意薑嘅一定會愛上。
玫瑰黑糖薑茶

——————————————————
✨整體味道: 4.3/5
✨環境裝修: 4.1/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.3/5
✨再訪興趣: 4.2/5
💞整體來講
加入左港式元素,係間水準幾高嘅泰國菜,每一道菜都冇令我失望✨價錢亦算合理,環境又靚,係間可以再三回頭嘅泰國菜!

火山排骨 (小)
泰式生蝦刺身
軟殼蟹米紙卷