2014-09-22 1534 瀏覽
4月27日, 星期六晚因為有事要做, 所以要到8點多先有時間食飯~ 行到嚟加路連山道附近, 呢條好靜又比較黑嘅街, 竟然有間熱狗專賣店. 望入店入面又冇人, 不過我地熱狗癮起就試下佢~::: 4"日式照燒牛熱狗 + 薯條 + 可樂 ::: $42一個好特別又夠fusion嘅組合, 將照燒汁牛肉淋上熱狗, 唔單止食到熱狗腸, 仲可以有埋牛肉, 將熱狗本身肉嘅層次升級~ 牛肉係偏瘦嘅肥牛片, 咬落唔會好淋又唔會好韌, 唔錯~ 洋蔥爽甜之餘配上呢個自家特製照燒醬好夾, 亦突出熱狗嘅味道~ 但係, 亦因為牛肉本身味道頗濃, 個醬就比較甜, 加上洋蔥本身都唔係咩淡味野, 就令到熱狗腸大為失色... 熱狗腸冇咩特別, 味道亦唔突出, 咬落去並未見肉汁漂出, 所以喺醬汁同肥牛之下, 被狠狠比下去. 而麵包只係普通麵包, 烘下會好d. 如果想食特色醬汁fusion熱狗可以試下, 不過對麵包同熱狗腸有要求就唔好抱太大期望~薯條即炸, 香脆惹味, 不過較為乾身, 味道鹹咗d, 比快餐店差少少.::: 8"秘製蘑菇熱狗 +薯條 + 茶 ::: $60呢個8"熱狗果然大d, 份量都係正常4"兩倍~ 同樣地個蘑

::: 8"秘製蘑菇熱狗 +薯條 + 茶 ::: $60
呢個8"熱狗果然大d, 份量都係正常4"兩倍~ 同樣地個蘑菇同d配料包括木耳同洋蔥, 都將個熱狗腸味道遮蓋住, 加上車打芝士味道濃郁, 只能夠當熱狗腸係冇味嘅肉, 不如叫蘑菇洋蔥包就好... 不過, 蘑菇洋蔥嘅味道都好香好濃, 加埋芝士同佢個奇樂醬, 整體味道算係唔錯~
其實食熱狗呢d junk food配熱茶係一個好古怪嘅配答, 本身杯茶包茶係無咩問題, 但配熱狗就硬係唔知想點...

::: 香脆雞翼(3隻)配蜜糖芥末醬 ::: $24
我地仲叫咗3隻雞翼, 價錢唔算平, 我諗個價都係去咗可以俾你揀嘅醬度~ 有6隻醬揀, 我地要咗蜜糖芥末~ 醬汁正常啦, 不過好似凝固咗咁黐住隻雞翼~ 雞翼細隻, 焗得都乾咗d... 要講雞翼係小食嘅靈魂都不為過, 但係呢度雞翼就唔合格, 同價錢唔成正比.

坊間熱狗專門店其實唔多, 呢間亦係其中比較多花款gimmick嘅一間. 但我都係鐘意傳統嗰d, 麵包夾腸再加自己鐘意嘅toppings同sauce, 完全乎合自己喜愛~
4''日式照燒牛熱狗
8''秘製蘑菇熱狗