太子★Franape Bar & Restaurant星期5放工即興搵朋友仔happy friday,當然係無book定位啦又要好努力係旺角太子搵落腳點...本身打算去太子既channel 3食下西班牙tapas,但打去book時話已經full左,職員即刻介紹去佢地開係同一條街既新分店,主要係食法國菜不過都可以照嗌channel 3既食物同飲品。行到去係門口望過menu價錢合理,室內環境都好似ok就一於試下啦室內環境黑蚊蚊,牆上面有d塗鴉,都算係間幾型格既bra,不過就唔太搵到法國既原素搵食時間望望下,其實menu上面既食物同channel 3都幾相似,尤其係小食方面都係多西班牙tapas。番工番到個人呆呆地,左諗右諗先揀好嗌嘜- Nachos($30+10%):★★★★☆ ☆☆☆☆☆nachos絕對係我本身想再去channel 3既原因之一my favourite!哈哈~不過其實都應該係周圍都買到既dorritos,所以埋單先發現原來要收$30就覺得都幾貴下,$30夠我地買一大包食到飽喇(疑似有得不停refill?我地就只係refill左一次咁大把..)其實都唔係介意果幾十蚊,但好似
太子★Franape Bar & Restaurant
搵食時間

- Nachos($30+10%):
Nachos
★★★★☆ ☆☆☆☆☆
nachos絕對係我本身想再去channel 3既原因之一
其實都唔係介意果幾十蚊,但好似清楚寫番出黎會好d

炸芝士飯波配蕃茄莎莎($58+10%):
炸芝士飯波配蕃茄莎莎
★★☆☆☆ ☆☆☆☆☆
左揀右揀揀中你,見你炸到金黃包又無油林林賣相幾吸引,點知
……
炸芝士飯波配蕃茄莎莎
中間既“risotto”更似煮得黏黏地既白飯味道好淡幾乎嚐唔到一點芝士味
蕃茄莎莎得丁屎咁多,都係點蕃茄醬仲實際
……
食左第一粒先醒起係channel 3已經中過伏,一時忘記左又中多次添

泡菜豚肉芝士漢堡($88+10%):<--menu寫$78,但宜家睇番張單發現佢收左我地$88
★★★★★ ★★☆☆☆
最近試過加入泡菜既burger之後食過番尋味,見依度有梗係要試下
wow,一大片半融芝士好邪惡!今次個餡唔係漢堡扒係一片片豚肉疊埋一齊
泡菜豚肉芝士漢堡
係就少左d juicy肉汁,不過配埋d泡菜好似食緊韓式小炒咁又幾正
哈哈~
本身係普通薯條,不過waiter好好人詢眾要求額外加左d黑松露
可惜薯條實在太幼又唔多脆
,最後好少有地食淨左…不如考慮下轉粗薯啦?hee

Franape係酒類方面有更多選擇,例如wine果d,不過我地都係醉心於cocktail多d
- Pinacolada($58+10%):
Pinacolada
有保證之選
易入口,creamy得黎又有清新菠蘿味,o岩晒用黎襯d肥仔油膩野食
D Rum都唔算落得好重手,飲完成杯都面不改容~哈哈

埋單$322/2ppl。
整體黎講環境都ok啦,只係後來多人空間略為有d逼狹
可能新開職員好似都未係好上手,不過服務慇勤值得一讚
食物性價比高,只係味道有待改善。不過見其他人都盛讚d法國菜,可能係我地揀錯野啦
有機會再黎試下佢d法國菜都好,橫掂都幾鐘意佢d cocktails
2016-06-03
Pinacolada