2024-04-01 142 瀏覽
其實坦白講今日本來唔係諗住去呢間食,浩浩蕩蕩長途跋涉本身係諗住帶阿媽去附近嘅大圍小館飲茶。因為成個假期都冇陪過佢好辛苦咁叫到姨甥仔一齊去因為太早,結果去到話full晒(嗰陣先係11點佢開10:30)都係自己衰,琴日打咗一次電話冇人聽就冇繼續打,如果唔係book咗位就冇事啦,最麻煩係帶住老人家呀嘛,即刻要諗plan B!你知我呢啲人又冇兩手準備😮‍💨其實帶老人家出街都真係要諗好多嘢,又要make sure佢唔會掃興,好似我帶佢搭車佢都呢樣嗰樣,去到full house佢又面黑黑,其實我都唔想啫 , 我都好期待去飲茶啦。好彩我突然間諗到附近有間日系小屋,好彩行過去都係幾分鐘,但係第二個問題又嚟啦佢開11:30我哋行到去先係11:10。又要老人家等咩?於是又急急忙睇吓附近仲有冇第二間,結果就選中你啦。我見雖然係主打茶(專業嘅泡茶沖茶)好有態度嗰隻,佢都有啲意粉飯之類嘅飽肚物體,都應該媽媽食啦!不過食完之後都係覺得適合悠閒啲坐喺度嘆杯茶食件cake因為啲位實在太迫啦,同埋成個氛圍都係俾人慢活地去享受人生,都唔襯啲人響度食正餐。三個人買兩份又太少,嗌三份又太多 (結果我嗰份叫咗沙律🥗)係有少少後

三個人買兩份又太少,嗌三份又太多 (結果我嗰份叫咗沙律🥗)係有少少後悔嘅,雖然都好味。薯仔玉子沙律配咗一個柚子汁($88)其實佢本身係一個椒麻汁,因為諗住share大家一齊食,又以為佢會冧晒落去,所以就想佢另外俾少少椒麻汁我試吓。其實原來個椒麻汁仲好食。

媽媽就食弄堂茶熏雞配麻油撈麵($99+$28)「茉莉綠茶latte$42」姨甥仔就叫咗個東坡肉配菜飯($92+$38)「鍋煮朱古力$42」係呀,全部都要加錢😮‍💨 嘢飲梗係另計啦。

我另外嗰杯重焙烏龍茶latte$42 同埋要多一件秋栗奶油卷蛋($58)

加下加下咁就五百幾$600 㗎啦⋯⋯🤑

嘢食方面就唔算得上好好味OK嗰種啦
係個椒麻汁特別啲

嘢飲尚算出色,因為佢真係主打烘焙茶 所以無論係綠茶latte或者朱古力都好似比出面嘅Rich多。(但係我姨甥仔竟然嫌佢太濃得滯)🤪

反而我自己嗰杯烏龍茶latte就麻麻哋(我覺得)

茶熏雞配麻油撈麵
鍋煮主朱古力