之前係openrice睇過食評,所以選了這間,以為係第一次嚟呢度食,嚟到才知原來兩、三年前嚟過呢度!因為當年係喺廟街求其”鐘”入一間度食,所以沒有留意店名未夠六點鐘嚟到,一入就有位坐,入到去已經有八成滿座,好快就了落order(因為睇到之前篇食評,提到d阿姐........),等了一陣,我哋點嘅通菜就上檯啦!菜($8) ~ 有通菜、白菜、生菜三款菜選擇,我們點了通菜,碟菜一上檯,竟然都幾大碟吓!灼菜當然是最穩妥的煮法,一定唔會難食得去邊啦!原來d菜可以選擇炒o架!不過,就要$15蚊啦!落order後大約10分鐘度,我哋點嘅煲仔飯都上檯啦!我哋點了北菇滑雞飯($22) ~ d雞肉夠味道又好滑!有飯焦但不多,多菇多雞,$22蚊真係好抵食!臘腸排骨飯($22)、排骨飯($18) ~ 因為太久沒有食過原條臘腸,所以一心都是搵臘腸做主膽!臘腸唔太肥,屬於瘦嗰種!正!啱我心水!排骨份量都幾多,但味道我就覺得麻麻哋!有一陣唔知咩味!好似有一陣肉嘅羶味咁!怪怪哋! 鴨旦蠔餅(細$20) ~ 蠔仔份量都算多,入口夠脆、炸到金黃色!味道啱啱好!就算唔點醬食都好夠味!走嘅時候六點半,行出門口,見到起碼有成三
,嚟到才知原來兩、三年前嚟過呢度
!因為當年係喺廟街求其”鐘”入一間度食,所以沒有留意店名

),等了一陣,我哋點嘅通菜就上檯啦!

!

走嘅時候六點半,行出門口,見到起碼有成三十幾人係度排隊等緊
!真係誇張!但隔離嗰間只係得兩檯客度
!

提外話:喺我入嚟、等食期間、到食飽走,d店員都係幾有禮貌嘅(收碟都問聲你仲要唔要)!只係發覺其中有一位阿姐同d客講嘢係特別串串哋!可能就係之前個位食家,咁唔好彩遇到嗰個!
通菜
排骨煲仔飯