2011-01-01 7 瀏覽
友人在FACEBOOK 推介這間新店, 相片幾靚.我不太喜歡那些超甜的羊羹或和菓子甜點,而呢度除咗一些和菓子外,還有其他生果類的甜品,加上她說唔太甜,難得今天提早放工,我拿拿林嚟試吓.很喜歡門口這張招貼. 除了不時不食外, 我堅持不新鮮不食, 多添加不食.因為食材遲到, 等咗大半個鐘才開門. 大家安頓之後, 服務員立即送上小杯梅子茶, 是好食果種話梅味道, 甜甜酸酸, 好好飲.顧客較多, 服務員很忙, 沒有時間介紹餐牌; 然而, 跟據排除定律, 我早已鎖定目標, 兩個人叫咗: 蘋果批 ($38) : 蘋果酥皮包, 不太甜, 亦不油膩, 好味!皇杮果杯 ($48) : 又一個要耐性等吓的甜品, 皇杮內有果肉和杮味和菓子, 味道樸實自然!錦玉形 ($33) : 煙煙韌韌, 細細粒, 共五種味道, 我最喜歡梅子味. 其他甜品例如山藥, 豆腐,燉奶等也十分吸引,下次再吃.

除了不時不食外, 我堅持不新鮮不食, 多添加不食.

因為食材遲到, 等咗大半個鐘才開門.

小杯梅子茶

蘋果批

皇杮果杯

錦玉形

其他甜品例如山藥, 豆腐,燉奶等也十分吸引,下次再吃.

除了不時不食外, 我堅持不新鮮不食, 多添加不食.
小杯梅子茶
蘋果批