早排經過大角咀,見到呢間The Galley by Cafe Proud Wings外形成架飛機咁,好特別,之後上網睇下先知原來佢入面都以機場作裝潢,見到咁有特色就打算來試下。好彩黎之前有book位,因為平日晚上都幾full,冇book位的話未必可以walk-in入座。之前見到有好似機艙咁嘅用餐位,但原來唔係個個位都係咁嘅形式,只有兩張4-6人枱先係,其他都係普通半卡位,枱同枱之間個距離都幾近,講野都會俾隔離枱聽到。我地今次2個人黎,當然冇得安排住機艙位喇,真係有啲可惜!餐枱係好似平時啲貨lift個地下咁,其實張枱唔平嘅關係所以啲餐具都容易sin來sin去,放水杯一定要好小心,唔係就好容易因為放唔平而倒瀉。其實間野啲餐都唔算平,最後叫咗個$598嘅商務艙晚餐,包一客前菜、一份沙律、兩碗餐湯、兩份主菜、兩杯餐飲同兩客甜品。前菜有兩款可以揀,分別係香煎蟹餅配芒果莎莎醬同埋西班牙蒜片蝦,而我地揀咗前者。即叫即煎所以送上黎時都幾燙口,不過份量就有點小,蟹餅是一口的大小,但芒果都幾甜幾好味。凱撒沙律可以選配煙三文魚/香辣海蝦/純菜,我們選了煙三文魚,捲成玫瑰花狀的煙三文魚賣相吸引,沙律菜新鮮爽口

香煎蟹餅配芒果莎莎醬

凱撒沙律配煙三文魚

凱撒沙律可以選配煙三文魚/香辣海蝦/純菜,我們選了煙三文魚,捲成玫瑰花狀的煙三文魚賣相吸引,沙律菜新鮮爽口,份量適中。

黑松露野菌忌廉湯

餐湯可選廚師手工湯或黑松露野菌忌廉湯,當日的廚師手工湯是羅宋湯,而作為黑松露愛好者當然二話不說地選擇黑松露野菌忌廉湯,黑松露味未算太濃,口感都算細滑。

燒美國牛小扒

主菜可以3選2,我們選了燒美國牛小扒為其中一款主菜,牛小扒賣相吸引,外面燒得脆身而內裡肉質軟稔,咬落仲好Juicy!配上特製燒汁,每一口都有肉汁和燒汁的配合,肉質口感細軟。

西班牙蒜片雞

西班牙蒜片雞實在好有驚喜,雖然本身都喜歡蒜香,但起初還是會怕蒜味太濃烈,原來是我多慮了。味道恰好,不會太濃但又有蒜香,雞肉沒有雪味,而且肉質夠嫩滑,十分惹味!

是日甜品

是日甜品是朱古力蛋糕,一般朱古力海綿蛋糕並沒有太多特別,個人偏好濃度較高的朱古力,因此會覺得朱古力味稍為欠缺濃度。

熱檸茶

套餐包普通的咖啡或茶,但沒有提及過凍飲需額外加錢,所以埋單時發現多收$3覺得有點被濫收的感覺。不過出外吃飯都不想計較甚麼,只是覺得如果餐廳能在餐牌上附註會比較好。
2019-07-17
西班牙蒜片雞