2022-12-31 695 瀏覽
好味 #晚餐 分享餐廳以飛機作主題,環境佈置 用心設計,早book了頭等位餐廳可落名字在boarding pass全程真係好似去咗機場候機室 再去搭飛機咁😄😄每道菜式的設計造型也花了不少心思真係視覺及味覺享受👍👍Welcome drink 係燒菠蘿配椰香蘿沙冰好特別Starter~Tomato & Mozzarella Salad $75番茄水牛芝士沙律很新鮮及清新~螺旋槳拼盤 Propeller Platter $158Main Courses~ Cochinillo $328西班牙爆脆烤乳豬,做到爆脆肉嫩真係出式~ U.S CHOICE Hanger Steak 10oz $218美國精選封門柳煎得粉嫰,肉質軟腍~Grilled Halibut with Potato Pave$178比目魚扒皮香脆魚肉嫰滑,加埋秘製千層薯蓉,好味~ Fungi "Fettuccine" with Porcini Sauce $138闊條麵的牛肝菌汁十分香濃~'Sizzling' Nuremberger Sausage $75啤酒鐵板紐倫堡腸香脆可口店員服務細心,值得再去享受The Galley b
好味 #晚餐 分享
餐廳以飛機作主題,環境佈置 用心設計,早book了頭等位
餐廳可落名字在boarding pass

番茄水牛芝士沙律很新鮮及清新

~螺旋槳拼盤 Propeller Platter $158

Main Courses
~ Cochinillo $328
西班牙爆脆烤乳豬,做到爆脆肉嫩真係出式

美國精選封門柳煎得粉嫰,肉質軟腍

比目魚扒皮香脆魚肉嫰滑,加埋秘製千層薯蓉,好味

闊條麵的牛肝菌汁十分香濃

啤酒鐵板紐倫堡腸香脆可口

店員服務細心,值得再去享受

Plus 10% Service Charge
大角咀嘉善街39號地舖

2022-12-12 174 瀏覽
之前防疫措施未放寬嘅時候,大家都冇得飛,都好想搵啲代替品過吓旅行隱,除咗去 Staycation 之後,呢間餐廳都係好嘅選擇,雖然而家大家都可以出外旅行,但係話飛就飛咩?唔使攞假咩?未有假之前可以先去呢間飛機餐廳感受吓先!餐廳位於大角咀,行到去嘉善街街尾先見到,唔易搵嘅,但係就好有型,用飛機設計,裡面嘅裝修擺設座位甚至連個窗,都做到好似。比較鍾意食嘅係大蝦意粉,仲有鵝肝多士等等,整體嚟講都幾好味,最重要係好多打卡位,美中不足之處係對面有間回收舖,門外環爭少少。
2022-10-04
2022-11-20 102 瀏覽
同朋友慶祝生日,見到有飛機✈️餐廳,幾得意,所以決定去試下。用餐成個過程都幾開心,我Book咗頭等機位,裝修得幾似,仲有機票,需要提前提供個名比店家。環境:地面乾淨,檯面整潔, 餐具🍴同酒杯都乾淨服務態度:服務態度好友善,熱情食物質素:食物都唔錯,特別個薯蓉內軟外脆,脆到似薯片,好好食。因為本人唔食紅肉,評價唔到牛肉,但友人覺得都OK。個Chocolate brownie都幾好味,唔會甜到漏,上面隻麥芽糖飛機超得意,waitress 仲特燈搵到寫happy birthday蠟燭比我哋。整體而言唔錯
環境:地面乾淨,檯面整潔, 餐具🍴同酒杯都乾淨
服務態度:服務態度好友善,熱情
整體而言唔錯
2022-11-19
生日
2022-10-18 1309 瀏覽
// 𝘼𝙫𝙞𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣-𝙩𝙝𝙚𝙢𝙚𝙙 𝙃𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙂𝙚𝙢 𝙛𝙤𝙧 𝙀𝙭𝙦𝙪𝙞𝙨𝙞𝙩𝙚 𝙁𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩 𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙀𝙭𝙥𝙚𝙧𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚 - 𝙏𝙝𝙚 𝙂𝙖𝙡𝙡𝙚𝙮 𝙗𝙮 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙋𝙧𝙤𝙪𝙙 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 ✈️ //-Hidden around the corner of Ka Shin Street at Tai Kok Tsui, 𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐚𝐥𝐥𝐞𝐲 𝐛𝐲 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐮𝐝 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 is an imaginative restaurant that’s splendidly designed based on the theme of aviation; from the boarding gate entrance to the flight cabin designed dining area, every detail will make you feel as if you’ve been whisked away to mid-air for a decent off-the-ground dining experience.And they’re now doin
And they’re now doing different special offers on each day, from free-flow fries to exclusive wine deals, for all happy hour addicts!
☞ 𝐂𝐨𝐜𝐡𝐢𝐧𝐢𝐥𝐥𝐨 - 𝐇𝐊$𝟑𝟐𝟖
Top-notch suckling pig dish with a mild and tender texture, tasted with a strong pork flavor and the skin was perfectly roasted to brown and crisp!
☞ 𝐔.𝐒. 𝐂𝐇𝐎𝐈𝐂𝐄 𝐇𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝟏𝟎𝐨𝐳 - 𝐇𝐊$𝟐𝟏𝟖
Also known as butcher's steak or hanging tenderloin, taken from the upper belly of the cattle, which tasted extremely tender and succulent; served with plane-shaped The Gallery Butter, flavors including Garlic & Herbs, Mustard & Brandy, and Smoky Chili.
☞ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐥𝐢𝐛𝐮𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐏𝐚𝐯𝐞 - 𝐇𝐊$𝟏𝟕𝟖
Lusciously grilled and covered with Moscato sauce and tomato butter sauce, the fish itself was sweet and mild, yet savory and refreshing to savor with the sauce; served with crispy and buttery potato pave.
☞ 𝐅𝐮𝐧𝐠𝐢 “𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞” 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐫𝐜𝐢𝐧𝐢 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 - 𝐇𝐊$𝟏𝟑𝟖
Specially made with king trumpet mushroom slices, it was a vegan-friendly dish that gives unexpected satisfaction.
☞ 𝐏𝐫𝐨𝐩𝐞𝐥𝐥𝐞𝐫 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 - 𝐇𝐊$𝟏𝟔𝟖
A tempting fried goodies platter that consisted of chicken wings, crispy onion rings, toasts, potato paves, and fish fillets.
☞ ‘𝐒𝐢𝐳𝐳𝐥𝐢𝐧𝐠’ 𝐍𝐮𝐫𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫𝐠𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐬𝐚𝐠𝐞 - 𝐇𝐊$𝟕𝟓
AKA Nürnberger Rostbratwurst, literally "Nuremberg grilled sausage", is a type of boiled German sausage with a drool-worthy and succulent interior, best paired with a beer.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
今次特登𝐟𝐚𝐫𝐞𝐰𝐞𝐥𝐥要去旅行嘅朋友仔,特登揀選左呢間之前見到好多人過嚟打卡嘅飛機餐廳😝估唔到食得之餘仲好睇得添!值得再嚟多一次☺️ - ✰ 飛機主題 今次獲安排坐頭等機艙,成件事真係夠曬𝐠𝐢𝐦𝐦𝐢𝐜𝐤!由餐廳外部嘅飛機設計、裝修配備登記通知牌以及「離境」字樣、到印有客人名稱嘅機票、飛機座位、天藍色嘅𝐰𝐞𝐥𝐜𝐨𝐦𝐞 𝐝𝐫𝐢𝐧𝐤 - 天空甜酒以及頭等迎賓小食雙重熱帶菠蘿🍍(菠蘿椰子沙冰)、未開始主餐已經彷如登機了✈️ ✤ 廚師手工湯 $𝟒𝟔 呢個係甘筍湯、質地綿滑、最適合暖暖個肚仔! ✤ 智利藍青口 $𝟏𝟓𝟖 ⭕️推薦推薦⭕️平時青口多伴以白酒忌廉,今次呢個以番茄為主調嘅醬汁🍅味道濃郁、青口大大隻漲卜卜、食落無比鮮甜👍🏻忍唔住食曬成碗𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞🤩 ✤ 空廚特色沙律 $𝟔𝟔 呢個沙律滲上藜麥、沙律菜、蜜柑、最估唔到係底部居然以𝐇𝐮𝐦𝐦𝐮𝐬鷹嘴豆泥去做個𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,食落味道𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡🥗 ✤ 螺旋槳拼盤 $𝟏𝟓𝟖 呢個𝐩𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫真係好抵食👍🏻先有雙色番茄𝐬𝐚𝐥𝐬𝐚 𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭、炸魷魚圈、炸洋蔥圈、炸雞粒、水牛城雞翼以及酥炸千層薯仔餅🥔全部炸物酥脆唔油膩,中間個黑松露蛋黃醬拎黎點咩都好好食😍
✰ 飛機主題

廚師手工湯 $𝟒𝟔
呢個係甘筍湯、質地綿滑、最適合暖暖個肚仔!

✤ 智利藍青口 $𝟏𝟓𝟖

✤ 空廚特色沙律 $𝟔𝟔

✤ 螺旋槳拼盤 $𝟏𝟓𝟖

✤ 火焰紅酒羊膝 $𝟐𝟏𝟖
⭕️推薦推薦⭕️店員好似表演咁即席淋上酒精然後瞬間點火🔥火焰中燃燒嘅羊膝同𝐫𝐨𝐬𝐞𝐦𝐚𝐫𝐲個香味飄到全個鋪頭都係!羊膝一切就好軟稔、無敵入味;薯蓉綿密順滑、混入酒精味令整體味道更上一層樓👍🏻店員仲比咗支飲管比我地啜羊膝中間個羊骨髓添🐑

✤ 德國啤酒豬手配紐倫堡腸 $𝟐𝟔𝟖
⭕️推薦推薦⭕️我地兩個女仔實在太睇得起自己搞到最後需要打包走🤩呢個豬手份量十足、先有原條紐倫堡圈圈腸,切落𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲爆汁,帶有淡淡香草味🌿豬手炸得無比酥脆、一切落去個豬皮就感受到炸到透徹、肉質嫩滑、夠曬入味!最鍾意係自家製甜酸辣醬、甜中帶辣、頗有泰國風情🌶️

✤ 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐈𝐬𝐥𝐚𝐧𝐝 $𝟑𝟒
整體青瓜味道濃郁,帶有檸檬汁🍋同薄荷味,相當清新𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡🥒

✤ 𝐑𝐨𝐬𝐲 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 $𝟑𝟒
以菠蘿汁🍍、𝐑𝐚𝐬𝐩𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲汁以及𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐚𝐥𝐞,面頭加上玫瑰花花瓣用以點綴🌹味道甜甜地好開胃!
  • 智利藍青口
  • 空廚特色沙律
  • 螺旋槳拼盤
  • 德國啤酒豬手配紐倫堡腸
2022-10-12 51 瀏覽
呢間餐廳bookmark左好耐🙈一直都想黎坐下佢個頭等艙食晚飯終於同朋友約左黎呢度食-一入餐廳已經好有係機場既感覺有離境位俾大家打卡🥳頭等艙位記得提早預訂定 得兩張枱咖咋🙈當晚兩張枱都有客人坐了 其中一枱是我們喇而且餐廳仲會係早兩日問定客人咩名準備定機票俾我地起飛用餐用💕好有心思-食物方面都好好食個人最喜歡個牛同意粉😋飲品方面好像只有酒飲不知道是晚餐時段還是什麼然後由於我唔飲酒 所以我地冇叫到🙈-最後還是開心的 現在大家又可以去旅行了
呢間餐廳bookmark左好耐🙈
然後由於我唔飲酒 所以我地冇叫到🙈
最後還是開心的 現在大家又可以去旅行了
2022-09-09
2022-09-09 560 瀏覽
作為一個資歷尚淺既領隊,都有過百次飛行航程,但係都真係未試過坐頭等🫣哈哈,幾萬蚊搭一程飛機我冇錢,不過坐喺頭等機艙位置食餐飯都好爽🤣🤣餐廳好多細節位都做得好足,首先最有驚喜一定係印有自己名既登機證,像真度超高,絕對唔係普通紙印出黎既感覺🤣Post上IG story好多人都以為我真係飛左🫣頭等機艙位置好有私人空間感,除左有飛機窗口、頭頂既行李儲存箱、飛機上既餐車、分隔簾,仲有真係喺飛機上面拆落嚟嘅指示燈🤣🤣仲可以自己撳掣開頭頂嘅閱讀燈同埋撳掣叫人,好得意🥰🥰另一個像真位就係出面幅”Departure”牆🤣🤣除咗有精美嘅登記證,頭等機艙仲有專屬既Welcome Drinks,好靚既藍色甜酒同專屬既燒菠蘿配椰香菠蘿沙冰,放喺白色嘅雲朵碟上邊,真係好好feel 🥰🥰🎈螺旋槳拼盤$158🎈蕃茄水牛芝士沙律 $75個拼盤係必食推介,有炸魚薯條、炸魷魚圈、buffalo wings、蕃茄salsa 多士、千層炸薯配黑松露蛋黃醬😋最有驚喜係個千層炸薯,外脆內軟,食到薯仔特有既味道👍🏻👍🏻食完邪惡嘅螺旋槳拼盤,食返個開胃嘅蕃茄水牛芝士沙律,再準備食主菜🤗🎈紐西蘭牛扒 $198雖然店員有講過係咩位置,我依

🎈螺旋槳拼盤$158
🎈蕃茄水牛芝士沙律 $75

🎈紐西蘭牛扒 $198
雖然店員有講過係咩位置,我依稀記得應該係rump既位置🤣🤣好有肉香味,可以配埋唔同味道既牛油試下,夠晒特別🤣
香草蒜蓉牛油、白蘭地芥末籽牛油、煙燻辣椒牛油,3款都各有特色🥰

🎈火焰紅酒燴羊膝 $218
超級適合打卡,我肯定呢個菜式就算坐頭等都食唔到,因為飛機係唔可以點火🤣🤣羊膝好淋好入味,火焰過後除左酒香,仲有Rosemary嘅香味👍🏻

🎈廚師精選義大利麵 $148
今晚既廚師精選係龍蝦汁海鮮意粉,係茄味龍蝦汁,食落冇咁漏👍🏻Mix seafood 份量好多,不過我個人鍾意大隻海鮮多d🙈

🎈秘製特濃朱古力磚
香濃軟滑嘅黑朱古力磚,感覺有少少似mousse cake,配埋雲呢拿雪糕同埋焦糖飛機👍🏻👍🏻

🎈Green Island(cucumber, lemon juice, mint & soda) $34
🎈Rosy Garden(pineapple juice, raspberry juice, ginger ale)$34
我想講呢到飲野真係超抵,3-4點低至$12,4-6點就$22👍🏻如果喺公司附近,應該一定好易撞到同事happy hour🤣🤣

呢度另外一樣嘢都好出色,就係辣椒粉🥵🥵我冇勇氣試一百萬辣度魚蛋,但係枱面上面都有提供十萬同二十萬辣度嘅辣椒粉,配小食、牛扒同埋意粉都好夾,會有唔同嘅味道出現😊
2022-09-06
  • 螺旋槳拼盤
1K
2022-09-06 651 瀏覽
自從疫症之後冇飛過...好想飛好想去旅行呀~!想起大角咀有間以飛機為主題的餐廳,甚有特色,一解冇得飛之苦,因為想坐機艙座位,最好都係Book定位同問下先,Book機艙位人均消費$200,都OK,Thanks Yan Book位呀>3<~!餐廳門面外牆裝修得似飛機一樣,咁搶眼容易搵。裝修上每個位都做得好仔細,指示牌、航班時間表、登機顯示板及離港標示,甚有心思,水吧及枱椅感覺上似Lounge及酒吧。進入機艙的位置,登機了。入到機艙,眼前一亮,格局真係好似,窗口位、座位、餐車及行李櫃等,加上光線,猶如上左飛一樣~!係枱上除左枝燈之外,另外吸引注意係調味料,X-1493 The Spice Of Nature辣粉,好奇試下,海鮮辣味幾正。叫野食可撳鐘,方便。可能因為係2:30時段,食物選擇並不多,但有LUNCH SET,我們3人叫了3個Set,因人均消費$200,叫埋個小食拼盤及酒。洋蔥t甘荀忌廉湯,正常水準。紐西蘭穀詞肉眼扒 $138,肉眼扒尚算大件,有支旗作點綴,要了5成熟,肉質軟腍,香口肉味濃,不俗。澳洲穀詞牛腰窩扒,$128,餐牌本身係安格斯牛霖,但因售罄改了牛腰窩扒,
餐廳門面外牆裝修得似飛機一樣,咁搶眼容易搵。
進入機艙的位置,登機了。
叫野食可撳鐘,方便。
洋蔥甘荀忌廉湯
洋蔥t甘荀忌廉湯,正常水準。
紐西蘭穀詞肉眼扒
澳洲穀詞牛腰窩扒
澳洲穀詞牛腰窩扒,$128,餐牌本身係安格斯牛霖,但因售罄改了牛腰窩扒,肉質鮮嫩,口感比肉眼稍韌但更有咬口,牛肉味濃,不俗。
廚師精選長通粉
廚師精選長通粉,$68,餐牌本身係意大利麵,但因售罄改了長通粉(可能因為2點時段好多都售罄),意大利腸肉蕃茄長通粉,味道鮮甜開胃,但長通粉口感有少少韌。
焗芝士忌廉菠菜,跟餐+$18
焗芝士忌廉菠菜,跟餐+$18,呢個造型真係好似飛機餐,芝士忌廉味唔算太濃,普通。
螺旋槳拼盤
螺旋槳拼盤,$158,有5款小食,脆炸芝士條、炸魷魚圈、千層薯及多士,配黑松露醬,當中秘製千層薯都真係幾好味,一片片的薯塊香口惹味。
特製冰茶 / 凍咖啡,跟餐+$18
特製冰茶,友人的。
凍咖啡,跟餐+$18,冇乜咖啡味....。
Sunshine
Sunshine,$55,Cocktails,好有夏日之感,清香的果味戴少許酒味,Fresh。
秘製特濃朱古力磚,跟餐+$18
秘製特濃朱古力磚,跟餐+$18,入口冰涼,朱古力味濃郁,有點牛奶雪條的軟糯口感。

食物正常水準,午餐都幾抵食,環境絕對有誠意,打卡之選,服務態度有禮貌幾好,下次有機來食晚餐都好呢。
回想返以前飛都唔會影個機艙同架機(只會影窗外風景同自拍),而加就.....好掛念有得飛...自由的日子。
2022-06-29 907 瀏覽
相隔半年, 再一次到訪 ❥⧽𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐚𝐥𝐥𝐞𝐲 𝐁𝐲 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐮𝐝 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 ❥⧽, 餐廳最吸引嘅地方係可以 book 頭等機艙位, 一入門口, 職員就比咗張印有我個名嘅 boarding pass 我, 感覺好 exclusive 🥰 之後就去頭等機艙食飯咯。𓊈Welcome drink ✧ 甜酒𓊉訂咗頭等機艙位嘅人係會得到特別嘅 welcome drink 同appetizers㗎。杯 welcome drink 係藍色嘅甜酒嚟, 甜甜地, 唔重酒味, 好易入口。𓊈Appetizers ✧ 燒菠蘿 ✧ 菠蘿沙冰𓊉隻碟係一舊雲嚟㗎, 有種帶你上天空嘅感覺。新鮮嘅燒菠蘿, 酸酸甜甜咁, 好醒胃。菠蘿沙冰面層充滿椰奶, 飲完個人真係好清涼, 開曬胃咁迎接之後嘅菜式。𓊈香煎比目魚扒配秘製千層薯𓊉食物送上嘅時候, 職員會講解個主菜, 醬汁同配菜, 呢一part 我覺得好加分, 可以了解廚師嘅設計, 菜式嘅心思。比目魚煎得好嫩滑, 下面放咗千層薯, 係將一層層嘅薯仔片, 拎去高溫炸, 千層薯外脆內軟, 真係好驚喜, 配埋最面層用甜酒打嘅奶泡同最底層嘅蕃茄莎莎一齊食, 口感好豐富,

𓊈Welcome drink ✧ 甜酒𓊉

𓊈Appetizers ✧ 燒菠蘿 ✧ 菠蘿沙冰𓊉

𓊈香煎比目魚扒配秘製千層薯𓊉
食物送上嘅時候, 職員會講解個主菜, 醬汁同配菜, 呢一part 我覺得好加分, 可以了解廚師嘅設計, 菜式嘅心思。比目魚煎得好嫩滑, 下面放咗千層薯, 係將一層層嘅薯仔片, 拎去高溫炸, 千層薯外脆內軟, 真係好驚喜, 配埋最面層用甜酒打嘅奶泡同最底層嘅蕃茄莎莎一齊食, 口感好豐富, 真係好好味!

𓊈美國精選封門柳配香草蒜蓉牛油𓊉
呢個菜式有2個心思位, 廚師將封門柳其中一d 筋部改出嚟炸, 變咗一個小食, 食落脆卜卜, 用嚟餸酒好正! 封門柳煎得粉嫩, 肉質軟腍, 配埋飛機造型嘅香草蒜蓉牛油一齊食, 真心好好食!

𓊈馬拉魚蛋配自家制100萬度辣油𓊉
魚蛋以高溫炸過, 所以外層好煙韌, 裡面好軟熟。職員再三叮囑可以淺嘗d 辣油, 因為真係好辣, 如果唔夠可以再添加, 另外仲可以試吓放喺枱邊嘅辣粉。嘩, 真係好辣呀, 然而我只係蘸咗好少, 不過個辣味係好香嘅, 用嚟蘸魚蛋好好食!

𓊈秘製特濃朱古力磚 ✧ 雪糕 ✧ 焦糖飛機𓊉
個朱古力磚真係好濃, 類似 mousse 但又不盡相同, 配埋雪糕一齊食, 中和咗個甜度, 甜而不膩。

𓊈Green Island ✧ Paulaner beer𓊉
Green Island 有青瓜, 檸檬汁同薄荷葉, 好清新解渴。Paulaner 比較淡味, 容易入口, 都幾適合女仔飲。

✧✧ 頭等機艙位呢個體驗真係好好, feel 到自己與別不同咁🫣, 只要喺兩日前預訂就會有自己名嘅 boarding pass 㗎喇。餐廳嘅食物同嘢飲都好好, 可以感受到廚師嘅誠意, 而職員都好熱心友善, 真係好值得推介比大家嘅一間餐廳。
美國精選封門柳配香草蒜蓉牛油
Welcome drink ✧ 甜酒
燒菠蘿 ✧ 菠蘿沙冰
秘製特濃朱古力磚 ✧ 雪糕 ✧ 焦糖飛機
Green Island ✧ Paulaner beer
近年香港人少咗搭飛機外遊,所以假期時,大家都會尋找唔同景點,喺香港玩一日遊。不過,講到旅行,無得搭飛機又好似差少少,所以下次香港一日遊,不如就以一份飛機餐開始啦!位於大角咀嘅The Galley by Cafe Proud Wings,就以機艙做主題,鍾意打卡嘅我哋又飛啦!沙律、蔬菜湯飛機餐嘅頭盤就有沙律同蔬菜湯,沙律非常新鮮,蔬菜湯有香濃牛肉味,絕對係一個唔錯嘅開胃選擇。100萬度馬拉魚蛋The Galley by Cafe Proud Wings嘅小食有好多種,啱晒中意邊飲酒邊食嘢嘅朋友啦!重點推介呢個100萬度馬拉魚蛋,平平無奇嘅炸魚蛋配上老闆特製嘅辣醬,辣得等級值100萬度呀,非常過癮,即刻令人對佢又愛又恨!水牛城雞翼水牛城雞翼就啱晒無咁食得辣嘅朋友,因為佢辣得嚟,又甜甜哋,加上餐廳細心地做成單骨雞翼,食得方便又好味!西班牙爆脆烤乳豬呢個西班牙爆脆烤乳豬最特別係佢嘅蘋果醬汁,所以店員都千叮萬囑我地食嘅時候唔好唔記得個醬!原來呢個蘋果醬汁同乳豬係咁夾,乳豬脆卜卜,一層肥一層瘦,再配上醬汁會中和番乳豬油膩感,味道好有層次。海鮮龍蝦汁意粉龍蝦汁好濃好creamy,每條意粉都掛滿汁,好

沙律、蔬菜湯

100萬度馬拉魚蛋

水牛城雞翼

西班牙爆脆烤乳豬

海鮮龍蝦汁意粉
龍蝦汁好濃好creamy,每條意粉都掛滿汁,好好味呀!另外,煎過嘅帶子外脆內軟,質感軟綿綿,確實考功夫。

焦糖朱古力蛋糕
飛機餐又點可以無甜品呢!呢個焦糖朱古力蛋糕嘅可可偏濃,微苦嘅朱古力中和番焦糖嘅甜,令到整個甜品苦中帶甜,一啲都唔漏。

Green Island、Rosy Garden
呢兩杯Moxktail各有特色,Green Island嘅薄荷味非常清新,加上青瓜,絕對係夏天消暑之選!至於Rosy Garden帶有酸酸甜甜嘅野莓味,非常解喝醒胃。
2022-06-23
2022-06-14 378 瀏覽
✨西班牙爆脆烤乳豬乳豬 皮超脆 凍左都仲好脆肉質都算嫩滑 有少少位置有啲乾調味偏淡 如果再入味啲就更好配搭 自家調配嘅威士忌蘋果蓉 味道清香帶甜 可以解下膩 ✨美國精選封門柳封門柳 肉質結實 有咬口肉味幾香 有少少肉汁 調味偏淡揀左配搭 香蒜牛油 蒜味突出 好香重點係飛機造型 好得意食物味道可以 個人覺得調味方面可以重手啲環境先係重點 好有特色以飛機做主題設計成飛機艙咁打卡一流 座位相當闊落坐得舒服服務唔錯 店員都好熱心介紹餐牌菜式主動話幫我影相 值得一讚 價錢合理 喺冇得飛嘅情況下 滿足一下想飛嘅慾望✈️都係一個唔錯嘅選擇******************************
✨西班牙爆脆烤乳豬

主動話幫我影相 值得一讚 價錢合理
喺冇得飛嘅情況下 滿足一下想飛嘅慾望✈️
都係一個唔錯嘅選擇

2022-06-11 296 瀏覽
呢間餐廳幾得意!以飛機場為設計概念。餐廳內設有多個打卡位。好似飛機航班牌、離境大堂等……坐位設計有如在頭等機倉內,都幾得意,可以當自己去左一轉旅行。Oh~ 真係好想去旅行吖!Welcome aboard 菜式- 香煎蟹餅$88賣相都唔錯,蟹餅煎得香脆,但食落冇咩蟹肉味🥺Main course 價錢為$198到$328不等燒美國安格斯西冷扒(12安士) $268牛肉質素中規中矩。$268 呢個價錢,希望會食到好啲質素嘅牛扒。如果伴碟嘅薯菜可以多番少少就好啦。西班牙爆脆烤乳豬$328雖然係話爆脆,但其實個皮唔係好脆,仲有少少韌。😒總結來講,呢度環境特別有特色。但食物質素有如飛機餐一樣。始終一間餐廳要留住顧客嘅心,食物先至係最基本的。
呢間餐廳幾得意!
以飛機場為設計概念。
餐廳內設有多個打卡位。
好似飛機航班牌、離境大堂等……
坐位設計有如在頭等機倉內,
都幾得意,可以當自己去左一轉旅行。
Oh~ 真係好想去旅行吖!

Welcome aboard 菜式- 香煎蟹餅$88
賣相都唔錯,蟹餅煎得香脆,但食落冇咩蟹肉味🥺

Main course 價錢為$198到$328不等

燒美國安格斯西冷扒(12安士) $268

西班牙爆脆烤乳豬$328
雖然係話爆脆,但其實個皮唔係好脆,仲有少少韌。😒

2022-03-18 255 瀏覽
#豬妹食好西🐷_西餐 #豬妹食好西_九龍#豬妹食好西_大角咀 《Cafe Proud Wings》 @cafeproudwingshk 食物:🐷🐷🐷/5服務:🐷🐷🐷/5CP 值:🐷🐷🐷 /5環境:🐷🐷🐷.8/5「我!想!去!旅!行!吖!」依家冇得飛 唯有去飛機主題餐廳 扮自己搭緊飛機✈️😖西冷牛扒 $128份量唔小 牛味濃 不過豬妹最欣賞薯角 夠脆夠熱🤤🥰鰻魚滑蛋飯 $88原條鰻魚 啖啖肉😋🤤又夠厚 👍🏻滑蛋輕輕帶有啲牛油味😗☺️都ok 不過由於佢白飯底 又冇乜汁 所以係偏乾少少總括而言:可一不可再😂✨今次冇坐機倉位 因為有最低消費 🥲 #hongkong #hkfoodie #foodie #吃貨#手機食先#food#食好西#相機食先#豬妹食好西🐷

食物:🐷🐷🐷/5

鰻魚滑蛋飯 $88

總括而言:可一不可再😂

✨今次冇坐機倉位 因為有最低消費 🥲

2022-03-13 196 瀏覽
提醒大家去之前打電話去問下有冇開,尋日用apps book左位,但係去到先知佢停業直至另行通知,社交平台又冇寫停業,openrice又show營中, 明白疫情期間好多食肆都冇開,但係社交平台 page 都可以更新下, 唔好令食客白行
2022-02-07 198 瀏覽
呢段期間相信大家都好想去旅行,搭下飛機周圍玩✈️,而呢間餐廳就正可以帶比呢種感覺🤩店舖外牆已經有飛機外層嘅模樣🛫🥰餐廳入面亦都有機艙嘅設計,只要消費一定金額都可以坐機艙位🥳仲可以訂造機票做記念🤗🤗當然建議大家提早預訂🤜🤛👍食物方面亦都非常有質素🥰服務上都非常親切同周到👏👏1️⃣機長芝士薯條🍟薯條當然即叫即炸脆卜卜🌞除咗芝士醬外,亦都會有即刨嘅parmesan cheese😍睇到已經流哂口水😋2️⃣蟹肉牛油果🥑沙律🥗啖啖新鮮嘅蟹肉配上厚厚嘅牛油果🥑蟹肉上有一層薄薄嘅油浸洋蔥汁🧅牛油果嘅份量比沙律菜更多,全部用足料👍👍底層用咗蕃茄牛油醬,非常配合又開胃🥰係我認為頭盤必選項目之一👍3️⃣火焰紅酒羊膝🐏相信大家睇到個名同見到我段片,都知道係會上面灑一小l部份酒去做個火焰🔥羊膝🐏上亦插着一條Rose Mary🌿,燒起上嚟除咗淡淡酒香,亦有香濃嘅Rose Mary味,香味四溢🤩🤩肉質部份非常嫩滑,肥瘦適中,底層亦配有綿滑嘅薯蓉🥔4️⃣西班牙烤乳豬🐖我想講呢個亦都係我認為主菜必點之一👍個乳豬皮🐷烤得脆卜卜過薯片,可惜我錄唔到卜卜脆嘅聲音俾大家聽🙉,整個乳豬脆到連骨同肉都可以輕輕切得開🍴而且所有肉汁都鎖喺入邊,又係非常
呢段期間相信大家都好想去旅行,
搭下飛機周圍玩✈️,
而呢間餐廳就正可以帶比呢種感覺🤩
店舖外牆已經有飛機外層嘅模樣🛫🥰
餐廳入面亦都有機艙嘅設計,
只要消費一定金額都可以坐機艙位🥳

睇到已經流哂口水😋

2️⃣蟹肉牛油果🥑沙律🥗
啖啖新鮮嘅蟹肉配上厚厚嘅牛油果🥑
蟹肉上有一層薄薄嘅油浸洋蔥汁🧅
牛油果嘅份量比沙律菜更多,
全部用足料👍👍
底層用咗蕃茄牛油醬,非常配合又開胃🥰
係我認為頭盤必選項目之一👍

3️⃣火焰紅酒羊膝🐏
相信大家睇到個名同見到我段片,
都知道係會上面灑一小l部份酒去做個火焰🔥
羊膝🐏上亦插着一條Rose Mary🌿,
燒起上嚟除咗淡淡酒香,
亦有香濃嘅Rose Mary味,香味四溢🤩🤩
肉質部份非常嫩滑,肥瘦適中,
底層亦配有綿滑嘅薯蓉🥔

4️⃣西班牙烤乳豬🐖
我想講呢個亦都係我認為主菜必點之一👍
個乳豬皮🐷烤得脆卜卜過薯片,
可惜我錄唔到卜卜脆嘅聲音俾大家聽🙉,
整個乳豬脆到連骨同肉都可以輕輕切得開🍴
而且所有肉汁都鎖喺入邊,又係非常嫩滑🥰
****今次用咗威士忌焦糖蘋果醬🥰🥰
呢個特調既醬非常開胃,而且味道非常香,酒香亦很平衡,
一邊食住乳豬一邊點呢個醬絕唔會覺油膩👍
另外本身亦都配有脆薯角🥔🥔

5️⃣飲品方面:
(用餐中)
我地選擇左cocktail 同 mocktail
🔆Rosy Garden
呢杯係一杯mocktail,
主要成份係Pineapple juice,raspberry juice & ginger ale, 飲落味道清新,而且賣相都相當吸引

🔆Drunken Tea
呢杯係一杯Cocktail,
主要成份係Vodka, lemon juice & English breakfast tea, 酒嘅比例拿捏得相當好,唔會太重, 亦唔會蓋過茶本身嘅香味👏👏

(用餐後)
我地就用咗熱朱古力同Latte作收結,
一邊飲一邊欣賞下咖啡師既拉花🌼🌸

總結: 個人評價 4.8/5分