2016-07-13 417 瀏覽
大坑小店美食林立,今天經過the pudding nouveau 竟然冇人排隊,記得以前每次經過都有滿滿的人龍,今日咁好彩冇人排就入去食晚餐啦。小小的店舖,黑白圓點的牆身,帶點簡約及modern。起初還以為只是甜品店,原來熟食都有很多。Menu選擇不多,但樣樣都很想吃,近來還新出了Razor Clam Linguine和Lobster Creme Brûlée 。珍寶龍蝦仔牛角酥配薯條 $138牛角酥果然夠珍寶,好大份。打開裡面,製作絕不馬虎,龍蝦仔份量同樣十足,食既時候每一啖都食到龍蝦仔,而且牛角酥依然脆口。伴碟係薯條,但我對佢個黑松露醬真係印象深刻。黑松露香得嚟唔會過份濃味,平時食開既都係直接將黑松露放到薯條上,而呢度黑松露醬就可以按自己喜好加減份量。雞翼配芥末蜜糖 $68雞翼炸到金黃色,咬落去新鮮熱辣,十分香口。旁邊既芥末蜜糖醬係靈魂所在,甜甜地既醬加落雞翼度食好開胃。伴菜仲有沙律菜。青蘋果冰沙 $42青蘋果味突出,而且大大杯,一個女仔都未必飲得晒,飲落酸酸甜甜,沙冰入口幾幼滑。朱古力奶昔 $52見到結身既朱古力已經知道味道一定夠突出,飲落十分滑口,而且朱古力既濃度岩岩好。令我驚
朱古力奶昔
見到結身既朱古力已經知道味道一定夠突出,飲落十分滑口,而且朱古力既濃度岩岩好。令我驚喜既係奶昔中間原來仲有朱古力雪糕,對於愛朱古力既我真係雙重享受。
烏龍茶焦糖燉蛋
朋友推介我吃的甜品,真的好好吃,烏龍茶味好濃郁,濃得黎又唔會好苦澀,同埋燉蛋超滑,仲有雜莓同雲呢拿雪糕配埋一齊食,口感不錯。
曲奇妙趣窩夫
上枱還是熱辣辣噴煙的,雪糕球上有粉紅色太陽花,造型很漂亮。先嚐一口窩夫,外脆內軟,蛋香十足,很鬆軟,再沾上雪糕及曲奇餅吃,一冷一熱的口感非常不錯。
食物很好吃,吃的時候真的滿佈驚喜,看得出小店老闆的用心製作, 難怪會大排長龍。
  • 珍寶龍蝦仔牛角酥