大埔★Sizzle cafe & grill本來想去既cafe已經滿座,唯有另謀高就...跟住大埔地頭蟲周圍行,佢講起附近有間新新地既餐廳都唔錯,一於去試下黎既時候門口都仲未要排隊,只不過得一樓有位,上去望一望發現樓底高又好似無窗感覺侷促,都係等幾分鐘坐番地下果層~室內環境就係西餐廳既形象。哈哈~好廢添講左好似無講,不過依個係腦海出現既first impressionum..可能空間大而又比較熱鬧,橫睇掂睇個feel都似間西餐廳多過cafe,可以舒適咁用餐但又唔係可以慢慢坐hea粒幾兩粒鐘果種~搵食時間甘筍忌廉湯(跟餐):★★★★★ ☆☆☆☆☆原來跟餐有埋湯送~賣相都唔錯好似好rich,飲落真係幾香甘筍味,不過無發現到甘筍渣,唔知係咪真材實料喇。。煙三文魚碎蛋忌廉意粉(午餐$43+10%):★★★★★ ★★★☆☆見佢咁抵食以為係街坊西餐廳質素,點知個意粉整得咁有水準,條條都掛滿creamy忌廉汁,最impressive係佢好鬼煙韌既口感al dente!加左碎蛋令個汁味道有d似蛋黃醬有少少傷心煙三文魚切碎左唔係一片片。雖然份量不少,但散收收食落無咁重魚味呢…香煎龍脷柳意粉配芥末子忌廉汁
大埔★Sizzle cafe & grill
,都係等幾分鐘坐番地下果層~
但又唔係可以慢慢坐hea粒幾兩粒鐘果種~
搵食時間

香煎龍脷柳意粉配芥末子忌廉汁(午餐$40+10%):
香煎龍脷柳意粉配芥末子忌廉汁
★★★★★ ★★☆☆☆
好彩無跟飯轉左同樣係好煙韌既impressive意粉
餐廳好豪爽,煎香左表層薄脆既龍脷柳有成四五舊,仲要全部都啖啖肉

至於個芥末子忌廉汁望就望到芥末子粒粒,可惜食落只有忌廉的味道
,建議可重手多幾倍……
呀~配菜竟然有椰菜苗又幾好喎
只係略為稔身左d,煮少陣爽脆d會更有口感。

Cappuccino(午餐加$8):
Cappuccino
★★★★★ ★★★☆☆
咁有美感用最愛既baby pink顏色小碟已經要加粒★喇
雙層透明杯仔入面既咖啡同奶泡比例清晰可見,口感綿感泡泡溝埋香濃咖啡,yumyum

苦苦地帶奶香,i like it

外面天氣咁熱,個場又有咁大張bar枱呼喚我地,真係要嗌番杯冰凍生啤消下暑先得
Kirin ichiban(原價$48,跟餐加$30+10%):
Kirin ichiban
★★★★★ ★★★★★
麒麟果然有保証,麥味香濃,苦苦地但又容易入口,忍唔住飲完一啖又一啖

すげー~~

埋單$133/2ppl。
整體黎講職員服務態度友善,環境食物都唔錯,今時今日依個價錢食到依個水準既西餐真係幾難得
(唔係嗌左酒的話每人$50左右咋!
)雖然唔似可以hea既cafe,不過間中黎食下晏仔/晚餐都唔錯呀~
2016-07-03
煙三文魚碎蛋忌廉意粉