2017-02-12 1752 瀏覽
星期六行花墟行到2點, 又見肚餓,長老們話帶我食一人一籠蝦餃, 真的嗎?她們帶我來到富臨食下茶, 不過等位都等左15分鐘, 終於上到去, 不過俾佢部嚇死, d掣按極都唔著, 上2樓就上左1樓打開, 終於可能係熟客出手按住2字成功到達2樓, 不過要同佢鬥快出口, 因為佢好快關門😨😨入到去,無人理,帶位的部長唔見左,原來唔係,只係佢企左係廳中間招手叫人入, 郁都唔郁下, 咁揮左好耐手, 才知道叫我地入去坐😓坐下後又是無人開茶, 最後好不容易找到開茶的侍應生, 不過開一壺唔記得一壺😧長老很開心立即攞著點心紙寫寫填填, 在蝦餃一欄上填上“5”, 還填了其他點心,舉手很久,終於有部長慢慢地行過來收單,收單不久就有位樓面姐姐走來說:“真的5籠蝦餃?!”長老說“是!”。 我望一望張單, 原來$13.8, 唔怪得知長老話每人一籠啦!5籠蝦餃😆😆:不要以為一定將貨就價, 兩隻細蝦加適量竹筍, 味道口感不錯還點了以下食物:柱花糕同豉汁煎釀茄子:柱花味淡, 不過甜味夠豉汁煎釀茄子:豉汁味濃, 茄子煎得外脆肉軟,魚肉ok麻蓉流沙包:👍流沙做得好, 一撕開麻蓉即時流出,👍煎堆仔:芝麻多, 糯米皮薄煙韌, 炸

還點了以下食物:
柱花糕同豉汁煎釀茄子:柱花味淡, 不過甜味夠
豉汁煎釀茄子:豉汁味濃, 茄子煎得外脆肉軟,魚肉ok
麻蓉流沙包:👍流沙做得好, 一撕開麻蓉即時流出,👍
煎堆仔:芝麻多, 糯米皮薄煙韌, 炸得外脆內軟
脆炸鯪魚球:份量大, 不過唔太彈牙, 但味道ok
燒賣:足料,有蟹籽,冬菇粒,細蝦,再加上豬肉同肥肉比例得宜, 所以很有口感,不會過實,不會過鬆
銀芽韮黃肉絲炒麵:一上枱, 嘩嘩嘩!好大件呀!材料很足, 有大量肉絲、銀芽、韮黃、冬菇絲, 麵底煎得脆脆的,加埋紅醋, 口感一流, 不過敗筆之處,就是落得太多芡汁, 好似一大堆透明漿糊覆蓋在上面, 感覺唔良好,中間發生了一段小插曲:紅醋在送上枱時打翻了, 要叫了好耐才有侍應生是發忟憎地補返, 部長見到我地揮手就會轉身走, 只見他在行上行落,但係無做野, 可能巡視業務是他唯一的工作啦!😑